jeugd 13-15 jaar

Ton Theunis

http://www.tontheunis.nl

http://www.witchworld.nl

Zie ook de Leestafelrecensie over het non-fictie boek De goedgelovige weduwe van Ton Theunis. 

 

hspace="15"Tweestrijd
Deel 1 van de WitchWorld-legenden
Ton Theunis


Elaine van Berlichem heeft zich zo lang mogelijk tegen haar vertrek verzet maar haar ouders staan erop dat ze onderwijs gaat volgen. Ze is immers een echte jonkvrouw en op een dag zal ze haar vader, die graaf is, opvolgen. In het klooster van Naruthi zal ze leren lezen en schrijven, iets wat in het jaar 753 na Christus lang niet voor iedereen is weggelegd. Toch is Elaine allesbehalve blij met haar bevoorrechte positie. Ze heeft geen zin om tussen een stel oude monniken in een muf klooster te moeten verblijven. Haar vaders wil, is echter wet.


Na een reis van enkele dagen wordt Elaine allerhartelijkst door Broeder Lucius op het klooster ontvangen. Ze grinnikt wanneer ze ontdekt dat haar vader, die ook aan het klooster heeft gestudeerd, wordt herkend en liefkozend “Kleine Lennaert” wordt genoemd. Broeder Lucius gebied Elaine haar wapens in te leveren, wat ze niet doet, en drukt haar op het hart zich ’s nachts niet buiten de muren van het klooster te wagen. Zodra het duister invalt, ligt het kwaad daar op de loer.


De volgende ochtend neemt Elaine met tranen in haar ogen afscheid van haar vader. Een andere nieuwkomer merkt haar verdriet op en vertelt haar onomwonden dat hij het thuisfront beslist niet zal gaan missen. Elaine hoort de stoere praatjes van haar leeftijdsgenoot met verbazing aan. Wat een vreemde snuiter! Toch sluit ze vriendschap met de jongen. Hij heet Pippijn van Doornick en is de zoon van een groothertog. Pippijn is niet alleen naar het klooster gekomen. Zijn trouwe schildknaap Ivar zal niet van zijn zijde wijken. Ivar moet Pippijn beschermen tegen een gevaarlijke voorspelling. De nuchtere Elaine begrijpt er niets van. Eerst moest ze al oppassen voor kwaad dat ’s nachts op de loer ligt en nu loopt een tienerjongen gevaar omdat een of andere kwaadaardige dame het op hem voorzien heeft!


In de periode die volgt, trekt Elaine veel met Pippijn en Ivar op. Samen ontdekken ze dat er aardige en minder aardige monniken op het klooster verblijven. Dan gebeurt er iets dat Elaines leven voorgoed zal veranderen. In haar slaapkamer betrapt ze een piepklein mannetje met puntige oren op het stelen van haar spiegel. Elaine heeft al snel in de gaten dat het mannetje weliswaar een dief is, maar verder geen kwaad in de zin heeft. Toch durft ze Pippijn en Ivar niet te vertellen dat ze er een nieuwe vriend bijheeft. Het mannetje, dat Toerio heet, is immers een trol en trollen staan niet goed bekend. Ze zouden vertegenwoordigers van het kwaad zijn. Elaine gelooft echter geen moment dat Toerio kwaadaardig is. In de periode die volgt, schiet hij haar meerdere malen te hulp. Wat anderen ook beweren: Toerio is een vriend.


Hoewel het klooster nog altijd veilig is, komt het kwaad steeds dichterbij. Ook Elaine belandt in gevaarlijke situaties. Zal het verhaal van Pippijn dan toch waar zijn? Heeft de heks Blauwe Kula het daadwerkelijk op hem voorzien? Niemand minder dan Bonifacius, de stichter van het klooster, gaat de confrontatie met het kwaad aan. Wanneer hij en zijn mannen niet meer terugkeren, besluit Elaine de hulp van haar vader in te roepen. De graaf van Berlichem trekt met een groot leger een gebied vol gevaarlijke wezens in. Hoewel ze met velen zijn, keert niemand terug. Zelfs Toerio, die mee is gegaan om de weg te wijzen, is spoorloos verdwenen. Elaine aarzelt geen moment en reist het gezelschap achterna.


Tweestrijd is het eerste deel van de WitchWorld-reeks. De boekenreeks hoort bij een gloednieuw themapark rondom het Kasteel van Almere dat in 2019 zijn poorten zal gaan openen. Auteur Ton Theunis is de algemeen directeur van het toekomstige park. In WitchWorld zullen de avonturen van Elaine en haar vrienden centraal staan. Ik ben erg benieuwd naar het themapark want ik heb enorm genoten van dit boek.


Tweestrijd is goed geschreven, origineel en heerlijk avontuurlijk. Grappig is ook dat de trollen een eigen taal hebben. Het Noords dat ze spreken is een soort (fonetisch geschreven) combinatie van Zweeds en Noors. Elaine krijgt de taal op een jaloersmakende manier onder de knie. Ik wist al dat Ton Theunis goed kan schrijven maar niet elke schrijver kan met het moeilijke genre fantasy uit de voeten. Ton Theunis kan dat wel! Het is alsof hij nooit anders heeft gedaan. Dit meeslepende verhaal zit vol boeiende personages, bijzondere wezens en verrassende gebeurtenissen. Ik kijk reikhalzend uit naar het volgende deel!


ISBN  9789462970489 | paperback | 383 pagina's | Uitgeverij de Kring | oktober 2016
Vanaf 14 jaar

© Annemarie, 26 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER