Boekenarchief T-U-V

De ontdekking van de curryworst


De grootste verrassing voor mij was dat er achter deze titel een heel ander boek zit dan ik dacht. Ik was in de veronderstelling dat er een of ander komisch (of toch er tegen aan) verhaal zat, maar het is een vrij serieus boek met een vrij serieus thema: ok, het gaat over de curryworst, maar eigenlijk is het het verhaal van een Duitse vrouw die zich staande moet zien te houden in en na de oorlog, en tegelijk over het verdwijnen van het verleden.


De verteller is geboren en getogen in Hamburg. Waar hij op het moment van vertellen is, weet ik niet, maar hij komt eens per jaar terug in zijn geboorteplaats en gaat dan altijd even langs de straat waar hij gewoond heeft, en langs de kraam van Mevrouw Bruckner. De kraam waar de curryworst volgens hem zijn oorsprong heeft. Voor hem is mevrouw Bruckner de verpersoonlijking van zijn jeugd. Ieder jaar kondigt ze aan dat ze er volgend jaar niet meer zal zijn, maar als het dan werkelijk zo is, schrikt hij toch. Gelukkig vindt hij haar in een verzorgingshuis, en omdat hij beseft dat het zijn laatste kans is, wil hij nu het verhaal van de curryworst van haar horen.


Hij krijgt meer dan dat: hij krijgt het verhaal van een eenzame, maar sterke Duitse vrouw: hoe ze alleen de touwtjes aan elkaar weet te knopen, in afwezigheid van zoon, dochter en echtgenoot. Hoe ze een marinier in huis opneemt die eigenlijk naar de laatste resten van de oorlog moest om te vechten, maar daarvoor terugschrok. Hoe ze na de oorlog niet vertelt dat het voorbij is, zodat hij blijft.. En hoe ze na haar ontslag het idee kreeg om een kraam te beginnen, om worst te verkopen. Haar ruilhandel om de nodige spullen bij elkaar te krijgen vind ik prachtig! Het ontstaan van de curryworst is bijzaak...


Mooi boek. Natuurlijk weten we wel dat ook Duitse burgers niet altijd nazi's waren, dat is wat er nog eens uit dit boek te voorschijn komt. De gewone Duitser moest ook maar zien hoe hij/zij het rooide.


Vertaald uit het Duits door Gerrit Bussink. Podium; 171 pagina’s; ISBN 90 5759 286 7

© Marjo, 5 september 2005

Reageren? Klik hier!