Boekenarchief T-U-V

Sien Volders

altNoord
Sien Volders


Sarah is edelsmid, haar sieraden zijn zeer gewild. Dat komt doordat haar ontwerpen persoonlijk zijn, gemaakt voor een bepaald persoon, voor een bepaalde gelegenheid. Ze is erg gedreven, kan haar persoonlijke leven helemaal opzij zetten, als ze dat nodig vindt.
Maar nu heeft men haar ‘ontdekt’. Op de keukentafel ligt een brief:


‘Een aanbod waarvan ze wist dat ze bestonden. Een aanbod waarop ze kans zou maken als ze de weg die haar was aangeleerd op de academie was blijven volgen. Mocht ze jaren en jaren in alle conformisme aan de weg getimmerd hebben. Niet nu. Niet na haar eigen weg te hebben gevolgd. Het is te vroeg. Het is vreemd.’


De keuze valt haar zwaar: kiest ze voor de kunst? Of moet ze gaan voor de grotere bekendheid, voor de commercie?
Sarah besluit een tijdje weg te gaan, om na te denken. Ze kiest een willekeurige plaats ergens ver weg in het noorden, Forty Mile.


Daar woont Mary, uitbater van een winkel, die tegelijk postkantoor is. Ze is de spil van de kleine gemeenschap, waar verder nog een kroeg is en een dokterspraktijk, de enige plaatsen waar een telefoon is. Forty Mile is een goudzoekersstadje, nog geen honderd jaar oud, waar geen goud meer gevonden wordt en nog maar weinig mensen wonen.
Later ontdekken we dat Mary ooit Marion heette en een verdienstelijk schilder was. Haar geschiedenis maakt dat ze perfect het dilemma van Sarah begrijpt. Ook zij heeft de keuze moeten maken.  Een andere keuze die zij ook ooit moest maken is die voor de liefde.


Het zijn de vrouwen in dit boek die voor de keuzes op liefdesgebied komen te staan, ook Sarah. Want in het dorp ontmoet zij Adam, een violist, die samen met Jacob veel succes heeft in het plaatsje. Adam wil meer: zijn muziek kan zeker de wereld veroveren! Maar als hij de reis maakt die precies het tegenovergestelde is van Sarahs reis, wacht hem niet onmiddellijk succes. Bovendien komt hij in Sarahs wereld, hetgeen een schok is.


De tegenstellingen vormen het verhaal: de stad en de luxe mondaine wereld versus een verstild stadje in het hoge noorden dat de helft van het jaar in de ban van ijs en sneeuw is; een gerieflijke stad versus een haast onherbergzaam landschap; de keuze voor het succes en het geld versus kunst en eigenwaarde; en de keuze tussen veilige liefde of een stormachtige affaire.


Binnen deze tegenstellingen doen de hoofdfiguren hun best de juiste keuze te maken. Maar makkelijk is dat niet. Ambitie versus artistieke vrijheid, het vergt veel van Sarah en Adam. Mary heeft haar keuze jaren eerder gemaakt, en van haar stamt de titel:


‘Op het linkerpaneel stond Noord. In koele, beheerste kleurtonen was een vrouw geschilderd die trots op een stronk zat, in een ondergesneeuwd woest bergbos, een bevroren waterval achter haar. Haar kleren leken op die van de Eerste Bewoners. Dezelfde motieven, dezelfde afwerking, maar langer, eleganter. Meer stof en plooien. Naast haar zat een hond of wolf. De rijp in de vacht van het dier bijna tastbaar. Op de voorgrond, amper zichtbaar onder de sneeuw, lagen de lichamen van bevroren mannen. Uitgemergeld, de handen klauwend in het ijs.’


Dit debuut van de Vlaamse Volders is een krachtig verhaal, over de mens, rauw en toch helder met mooie sfeerbeelden:


‘De lente begint zich hier nog maar net een weg door de sneeuw te smelten. De toendra ligt er als een grillig dambord van witte sneeuwvlakken en bruin gras bij.’


Sien Volders
(1983) studeerde kunstgeschiedenis en antropologie. Naast haar werk als redacteur en interieurvormgever werkte ze aan haar debuut, de roman Noord.


ISBN 9789048838288 | Paperback | 240 pagina's | Uitgeverij Hollands Diep | november 2017

© Marjo, 8 mei 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER