jeugd 13-15 jaar

Gaijin


Twee jongeren reizen naar Japan. Ze kennen elkaar niet, maar omdat ze in het zelfde vliegtuig zaten, herkennen ze elkaar wel als ze elkaar tegen het lijf lopen op verschillende plekken.


Bram maakt de reis als een soort genoegdoening voor zijn vriend, die overleden blijkt te zijn. Hij is alleen, en weet helemaal niets van Japan. Dat veroorzaakt wel eens strubbelingen, maar hij is wel in staat om het op te lossen, ook al is hij eigenlijk helemaal van slag. De dood van zijn vriend heeft hem erg aangegrepen. Een van de dingen die hij moet doen is Mount Fuji beklimmen. Dat loopt bijna slecht af...
Elise is in Japan om haar vader te bezoeken. Maar als die vertelt dat hij en zijn nieuwe vriendin definitief bij elkaar willen blijven, slaat de paniek toe: ze vertrekt en reist in haar eentje door Japan. Maar omdat ze een creditcard gebruikt heeft haar vader haar snel weer gevonden, en misschien komt er dan toch een verzoening?
De twee jongelui leren elkaar niet kennen terwijl ze rondreizen. Deels omdat Bram in jeugdherbergen verblijft en Elise in hotels, maar vooral ligt het aan het feit dat ze helemaal geen gezelschap willen. Ze zijn volledig met zichzelf bezig, ieder met hun eigen problemen, waarvoor een oplossing gevonden moet worden.
Dat is wel apart, want eigenlijk verwacht je als je eenmaal kennis gemaakt hebt met beiden dat ze elkaar gauw zullen tegenkomen, en dat er een relatie zal groeien. Maar het is dus helemaal niet dat soort boek! Die relatie, ach, die komt misschien nog wel, maar in dit boek gaat het om de individuele zoektocht naar het eigen ik.
Tine Bergen beschrijft het heel goed, vind ik, terwijl ze tegelijkertijd ook nog wat achtergrondinformatie over Japan in haar boek verstopt.


Uitgeverij: Clavis Isbn 9789044810011 Leeftijd: Vanaf 14 jaar Uitvoering: gebonden Pagina's: 128 met woordenlijst

© Marjo, november 2008