jeugd 13-15 jaar

jeugd 13+De Michiel de Ruytercode

'Fiofen' is de naam van een detectivebureau. Dat heeft geen kantoor, maar alleen een o6-nummer en een e-mailadres. Dat komt omdat hier geen volwassenen hun brood moeten verdienen! De personen die achter deze naam zitten zijn Fiona en Fenno, tieners die al eerder hebben bewezen dat ze best slim zijn. In 'de toren van de zeven verdiepingen' en 'de vuurmeester' hebben ze al eerder zaken opgelost.
Deze keer krijgen ze een code toegespeeld, de Michiel de Ruytercode dus. Ene meneer Sanders biedt hen een hoop geld als ze voor het eind van de week weten te vertellen wat het betekent. Het is een zaak van leven en dood. Of ze daarin zullen slagen? Nou, het blijkt best lastig, maar toevallig hebben ze het op school net over Michiel de Ruyter, het is immers het Michiel de Ruyterjaar. En hun opa is dol op geschiedenis, die kan vast wel helpen.


Theo Hoogstraten schrijft al twintig jaar lang jeugdboeken, en ik vraag me af of de fantasie een beetje op begint te raken. Of misschien heeft hij er wel een heel andere mening over, maar ik herken in zijn boek veel autobiografische feiten. De hond, een schrijversbezoek aan school.
Dat hij ook veel feiten uit oude en hedendaagse geschiedenis gebruikt, daar kan je misschien ook we van zeggen dat het makkelijk is. Maar goed. Ook al zijn veel dingen herkenbaar, dat Hoogstraten er weeral in slaagt een goed lopend spannend verhaal te schrijven, dat is onmiskenbaar. En dat moet je dus toch maar kunnen.


ISBN 978 90 6249 529 0 Hardcover 155 pagina's | Sjaloom | maart 2007

© Marjo, april 2009

Lees de reacties op het forum, klik hier