jeugd 13-15 jaar

Malka Mai


Flaptekst:
De joodse Malka Mai (7) woont met haar moeder Hanna en haar zus Minna (16)in een stadje aan de Pools-Hongaarse grens. Als de Duitsers in 1943 ook hier met deportaties beginnen, moeten de drie halsoverkop vluchten. Te voet trekken ze over de Karpaten naar Hongarije. Maar Malka wordt ernstig ziek en haar moeder besluit haar in een molen achter te laten. Zo gauw ze weer gezond is zal Malka alsnog naar haar moeder en zusje worden gebracht. Het plan mislukt en Malka moet zich in haar eentje redden. Terwijl haar moeder naar de vrijheid vlucht, belandt zij in een getto, waar ze door haar ongelooflijke wilskracht en doorzettingsvermogen weet te overleven. Maar of ze ooit haar moeder terugziet...


Dit boek is geschreven op basis van enige jeugdherinneringen van Malka Mai, als document berustend bij Yad Vashem. Het verhaal speelt van september 1943 tot maart 1944.
De flaptekst vertelt in grote lijnen hoe het verhaal gaat maar in het boek wordt ook duidelijk het verschil weergeven tussan Malka en Minna. Minna is een echte puber met dwarse buien om kan als een blad aan een boom omslaan en is ineens weer vreselijk lief, vooral toen Malka ziek werd. Malka bekijkt alles veel meer door de ogen van een kind wat ook prachtig wordt weergegeven. De periode in het getto is vreselijk, honger, armoede, deportaties. Malka moet zich maar zien te redden zo zonder haar familie. Vooral het aan voedsel zien te komen is een dagelijkse en enorme opgave. Malka denkt aan niets anders meer, kan door alles wat ze gezien heeft ook niet meer aan iets anders denken. Aan haar moeder denkt ze als aan de huisarts, als ze aan haar denkt als haar moeder wordt de pijn te groot. De wreedheid van de Duitsers wordt door kinderogen vertelt maar is daar niet minder erg door.
Indrukwekkend boek, je merkt wel dat er rekening mee is gehouden dat het een boek voor jongeren is.


Uitgever Querido Kinderboek ISBN 9045100223 Bindwijze Paperback Verschijningsdatum april 2003 Aantal pagina's 246 blz.
Leeftijd 13-15 jaar

© Dettie

Reageren? Klik hier!