jeugd 13-15 jaar

altLekker belangrijk!
Of: hoe ik altijd weer in de problemen kom…
Lotte Hagen

Puck is veertien en dol op dansen. Samen met haar beste vriendin Sterre volgt ze danslessen. Helaas ligt ze altijd overhoop met haar danslerares Lonneke. Lonneke mag Puck niet en dat laat ze duidelijk merken ook. Maar waarom? Puck snapt er niks van. De situatie wordt zo vervelend dat Puck besluit te stoppen met de lessen. Lonneke heeft haar plezier vergald.

Gelukkig krijgt Puck een nieuwe kans om te dansen want op school wordt een musical georganiseerd. Puck en Sterre schrijven zich in voor de auditie en zijn dolenthousiast. De blijdschap van Puck is van korte duur, als dansinstructrice is door de school namelijk niemand minder dan Lonneke gevraagd. De moed zakt Puck even in de schoenen maar dan besluit ze zich niet tegen te laten houden en toch aan de auditie mee te doen. Maar ook al gaat de auditie perfect, Lonneke wijst haar zonder pardon af. Sterre is wel door en het zusje van Lonneke, Eline, ook.

Door haar ouders voelt Puck zich niet gesteund. Ze denken dat het allemaal nog wel meevalt met Lonneke. Bovendien laat haar moeder graag merken dat haar kinderen niet aan het ideaalbeeld van het perfecte gezin voldoen. Pucks vader is zo’n beetje voor alles allergisch en wordt daar volledig door in beslag genomen.

Net als veel veertienjarigen is Puck verliefd. Op Jesse die een paar klassen hoger zit. Helaas lijkt het wel alsof Puck altijd iets doms doet zodra ze Jesse ziet en als hij haar aanspreekt komt er niet meer dan een raar piepgeluid uit haar keel. Jesse ziet haar vast als een onhandige klungel die bovendien niet normaal kan praten. Zal Puck ooit verkering met hem krijgen? Er zijn meer kapers op de kust, Eline wordt opvallend vaak in zijn gezelschap gezien. Het tij lijkt te keren wanneer Puck alsnog een rol in de musical bemachtigt. Maar Lonneke is woedender dan ooit.

Lekker belangrijk! is een boek voor jonge tieners dat sterk doet denken aan een chicklit. Vooral meiden tussen de dertien en vijftien jaar zullen het boek leuk vinden. De schrijfstijl is theatraal op het hysterische af, de zinnen bevatten veel overbodige woorden en zijn geschreven in een tiener-spreektaal. Het boek bevat ook een aantal klachten die Puck per brief aan diverse bedrijven stuurt. Ze doen me een beetje denken aan de grappige brieven in Shopaholic maar ik vind ze in dit boek, ook voor de beoogde leeftijdsgroep, wat te kinderachtig van toon. Het verhaal is luchtig zonder veel diepgang. Het thema pesten is wellicht iets te losjes door het verhaal geweven en had iets meer uitgewerkt kunnen worden. Ik betwijfel of alle lezers goed zullen begrijpen hoe dit thema Lonnekes gedrag verklaart. Heel erg is het niet want boeken in dit genre behoeven niet te diep op de zaken in te gaan.

Lotte Hagen heeft een vrolijk debuut geschreven. Het is een boek voor tieners die zin hebben in een leuk, vlot verhaal zonder dat het al te serieus wordt.

ISBN 9789049925123| hardcover | 192 pagina's | Pimento |december 2011
Vanaf 13 jaar

© Annemarie, 16 december 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!