Boekenarchief T-U-V

Een bruidsjurk uit Warschau


Wat een prachtig boek! Ik zeg het bij dit derde debuut wat ik dit jaar lees voor de derde keer; niet te geloven dat dit een debuut is. Aan dit boek klopt alles. Het raakt je, het leest als een trein, en je ziet de Poolse dorpen en Hollandse boerenerven voor je.
Sterkste punten vind ik het oog voor detail, de kleine dingen die terloops benoemd worden zodat je die keukens waar alsmaar in gezeten wordt letterlijk voor je ziet. En verder natuurlijk vooral de karakterbeschrijving. De schrijfster krijgt het voor elkaar dat je binnen een paar pagina’s valt voor een stugge verlegen onhandige Hollandse boer, die zijn bruid uit een Poolse catalogus zoekt omdat zijn zuster dat zo wil. Ook die zuster komt goed uit de verf, en zelfs de overleden vader, die maar een paar zinnetjes zegt, maar waarmee je toch het plaatje in een paar zinnen compleet hebt. Verder heb je natuurlijk Marlena, en haar zoektocht en ongeluk, en toch ook vooral Boris, haar zoon, wiens woorden, de lezer die het ook las zal weten waarop ik doel, me een brok in de keel bezorgde.
Tot slot hebben we nog Szymon. Bij het deel van het boek waarin hij de ik-persoon werd moest ik voor het eerst in het boek even mijn best doe voor de perspectiefwisseling. Die vond ik het minst vloeiend, en ook zijn personage sprong het minst uit de verf, maar dat komt vermoedelijk ook omdat dat bij de andere twee wél zo was. Want ik zag hem wel voor me, die ietwat onhandige goed bedoelende wat oudere man met zijn zwak voor Marlena.
Op de een of andere manier is het ook een “lief”boek, zonder klef te zijn. Je hebt het zo te doen met al die personages, ook al maken ze soms de foute keuzes.

Dit boek moet op zijn minst genomineerd, maar is wat mijn betreft nu ook al een kanshebber.

ISBN 9789059363410 Hardcover 253 pagina's Uitgeverij Cossee april 2012

© Willeke, 15 september 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER