jeugd 13-15 jaar

Een zomer zonder jou
Jenny Han


Belly, kort voor Isabel brengt al jaren de zomer door in het strandhuis in Cousins, het huis van Susannah en haar gezin. Laurel, Belly’s moeder is Susannahs beste vriendin. Diens twee zoons, Conrad en Jeremiah zijn ook altijd van de partij evenals Belly’s broer Steven. De echtgenoten laten zich hoogstens een weekje zien.


In deel een hebben we gelezen hoe de jongens ineens de jongedame ontdekten in het kind dat ze altijd als een jonger zusje beschouwden. Het heeft de verhoudingen totaal veranderd. Belly vond dat prima, was zij immers al niet jaren verliefd op Conrad?
Maar Jeremiah is ook erg leuk. Dat is een probleem…
Helaas is deze zomer behalve de zomer van ontluikende liefde ook de zomer van een schokkende ontdekking: Susannah is ziek.


Alles is anders als de volgende zomer aanbreekt, de zomer waar het in dit boek over gaat.
Belly vindt het vreselijk maar de zomers in Cousins lijken voorgoed voorbij. Het weinige contact dat Belly met de jongens heeft buiten de zomer om loopt ook al niet naar wens. Wat er gebeurt, wordt in flashbacks verteld, in het heden brengt Belly de zomer door in Boston.


Haar vriendin Taylor die haar al die zomers moest missen vindt het heerlijk, en probeert Belly mee te slepen naar allerlei feesten en wil haar aan allerlei jongens koppelen. Maar als er één ding is waar Belly nu achter komt: Taylor is een ander soort meisje dan zijzelf, vindt ze het nog wel leuk om vriendin met haar te zijn?
Haar moeder is niet in haar normale doen, Steven gaat zijn eigen weg, deze zomer is absoluut waardeloos. Hoe komt ze de tijd door? En dan neemt Jeremiah contact op: Conrad is verdwenen. Misschien kan Belly helpen zoeken?


Het is geen rozengeur en maneschijn in dit tweede deel. Wat er allemaal gebeurt, verklap ik niet maar het neigt sterk naar het melodramatische. Het is waarschijnlijk aan de prettige schrijfstijl van Jenny Han te danken dat het geheel toch lekker leest. Ze wisselt goed af: heden en verleden lopen door elkaar, zoals ook de goede dingen wisselen met de akelige. En Jeremiah mag af en toe zijn zegje doen, dat brengt er ook jeu in.
Wat dit deel interessant maakt is dat de band tussen de broers een grote rol speelt. Conrad is de oudste, en Jeremiah keek altijd op tegen zijn grote broer. Toch was er een competitiestrijd gaande.


‘Hij was altijd slimmer, sneller – gewoon beter. Het punt is dat ik hem dat altijd heb gegund. Hij was gewoon Conrad. Hij kon er niks aan doen dat hij goed was in die dingen. Hij kon er niks aan doen dat hij nooit verloor met UNO of wedstrijdjes of cijfers. Misschien had ik het ergens nodig, iemand om tegen op te kijken. Mijn grote broer, de jongen die niet kon verliezen.
Maar er was die ene keer, toen ik dertien was. We waren in de zitkamer aan het worstelen.’


Die gebeurtenis, waarbij de jongste de oudste kon verslaan, was een openbaring voor Jeremiah, door de manier waarop hun vader er op reageerde. Vanaf dat moment was alles anders.
Niettemin gaat het ook in dit tweede deel vooral om de liefde: de beide jongens, Jeremiah en Conrad blijven het probleem voor Belly. Zou ze nu een definitieve keuze maken?

Nou…er komt nog een derde deel, waar aan het einde van dit tweede boek tergend nieuwsgierigmakend naar verwezen wordt. Doorlezen moet.


Jenny Han (Richmond, Virginia) studeerde aan de University of North Carolina in Chapel Hill. Ze haalde haar diploma in creatief schrijven aan the New School.


ISBN 9789048858859 | paperback | 255 pagina's | Uitgeverij Moon | juni 2021
Eerder uitgegeven in juni 2010 | Vertaald uit het Engels door Sandra van de Ven | Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 19 augustus  2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER