jeugd 13-15 jaar

De zomer waarin alles veranderde
Jenny Han


‘Niet te geloven dat je er echt bent.’
Hij klinkt bijna verlegen wanneer hij antwoordt: ‘Vind ik ook.’
Dan aarzelt hij: ‘Wil je nog met me mee?’
Ik kan niet geloven dat hij dat nog moet vragen. Met hem zou ik overal naar toe gaan.’


Wie is de jongen/man in dit stukje tekst waarmee het boek begint?
Om daar achter te komen is er de trilogie van Jenny Han. Dit is het eerste deel, waarin we de ik-figuur leren kennen: Belly, kort voor Isabel. Ze gaat met haar moeder Laurel, en haar oudere broer Steven naar het strandhuis waar ze voor zover Belly zich kan herinneren alle zomers van hun leven hebben doorgebracht. Het huis is van de vriendin van Laurel. Susannah woont er in de zomer met haar twee zoons, Conrad en Jeremiah. En die twee zijn de broers die Belly altijd wenste.


Maar nu is ze bijna zestien, en ook de jongens zijn op een leeftijd – 18 en 16 jaar - dat ze een andersoortige belangstelling hebben voor een meisje dat er uit ziet als Belly. Weg is het kleine zusje, daar staat ineens een mooie jonge vrouw!


‘Conrad nam me even van top tot teen op, zoals de jongens in het winkelcentrum weleens deden. Nog nooit had hij zo naar me gekeken. Niet één keer. Ik voelde de blos die in de auto op was komen zetten terugkomen. Jeremiah daarentegen was stomverbaasd. Hij keek naar me alsof hij me niet eens herkende.’


Haar moeder beseft ook dat kleine meisjes groot worden en ze laat Belly meer vrij: ze mag naar feestjes. En wat ze nog niet mag doet ze stiekem natuurlijk, als een rechtgeaarde tiener! Maar het is best lastig nu dit anders is. Wie van de twee vindt ze nu het leukst? Of kiest ze niet voor een van deze twee, maar een andere jongeman? Want natuurlijk zijn die er ook!
En was het wel zo’n goede beslissing om haar vriendin Taylor te vragen om een weekje te komen logeren?
Er is wel een probleem: als ze nu verliefd wordt, wat moet ze daar dan mee als de zomer voorbij is en er weer lange maanden zijn waarin ze deze jongens niet zal zien?


‘Ik vroeg me altijd af hoe de jongens er in december uitzagen. Dan probeerde ik me ze voor te stellen met een rode sjaal en een coltrui, met rode wangen, staand naast een kerstboom, maar het beeld leek altijd nep. Ik kende de winterse Jeremiah en de winterse Conrad niet, en ik was jaloers op iedereen die ze wel kende.’


Er is nog meer anders deze zomer. Er hangt een vreemde sfeer. Er is iets met Susannah. Is zij soms net als Laurel bezig met een scheiding? (de echtgenoten zijn er overigens nauwelijks in de zomer, zij werken.)
Wat is er toch aan de hand?


Een lekkere meidenroman over een meisje met wie tieners zich zeker zullen kunnen vereenzelvigen.
Het leest als een trein, kaart precies die problemen aan waar meiden zich mee bezig houden, en het is natuurlijk heerlijk romantisch. Al wordt de donkere kant van het leven niet veronachtzaamd.


Heb je genoten van deel 1, dan heb je nog twee delen te gaan. Het is immers een trilogie.


Jenny Han (Richmond, Virginia) studeerde aan de University of North Carolina in Chapel Hill. Ze haalde haar diploma in creatief schrijven aan the New School.


ISBN 9789048805693 | paperback | 255 pagina's | Uitgeverij Moon| juni 2021
Eerder uitgegeven in juni 2010 | Vertaald uit het Engels door Sandra van de Ven | Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 23 juli  2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER