Boekenarchief K-L

Veel geluk


Tja, wat versta je onder veel geluk...
Als je het hebt weet je het soms niet, weet je achteraf pas dat je toentertijd wel een heel fijne tijd had.


Klarissa was ooit erg verliefd en vertrok met Jacob naar Zweden. Daar leefden ze midden in de natuur, hadden geen warm water en soms viel de elektriciteit uit. Samen krijgen ze twee kinderen. Thor en Liaan.
Aanvankelijk is het allemaal erg idylisch maar de extraverte Klarissa krijgt moeite met de naar binnen gekeerde Jacob, een aanhanger van de boeddhistische leer. Jacob is laconiek, neemt alles zoals het komt, is stoïcijns en bovenal erg zwijgzaam. Klarissa mist inmiddels mensen om haar heen, wil contact en dat is juist wat erg moeilijk lukt bij Jonas. Zij plant dan ook een midzomernachtsfeest en nodigt iedereen uit die ze maar kent, vrienden, buren, kennissen tot heel vage kenissen...
Van Jacob hoeft het allemaal niet maar als zij het nu eenmaal graag wilt...
Het zijn de roerige jaren zeventig, vrije seks, drugs, alles kan... Zo ook op het feest... maar anders dan Klarissa zich voorgesteld had.
Zij belandt na de scheiding weer in Nederland, in het stijve Den Haag, met haar dochter Liaan. Thor blijft bij zijn vader.
Het is inmiddels begin 1980 geworden, Liaan is een vrijgevochten meid, spijbelt veel, steelt kleren en snoep, rookt jointjes, gaat veel uit maar diep in haar hart wil ze contact, met haar vader...


Het verhaal verspringt van het leven in Den Haag naar de tijd in Zweden en beslaat een dikke tien jaar. Soms is dat lastig lezen omdat je dat niet altijd doorhebt, ondanks de titels van de hoofdstukken. Eigenlijk gaat het boek over communicatie oftewel géén communicatie. Jonas 'verschuilt' zich achter zijn boeddhistische visie. Elke vraag die iemand hem stelt wordt teruggespeeld of hij zegt dat de vragensteller moet doen wat hem/haar goed lijkt. Klarissa zit boordevol vragen maar deze ketsten dus keer op keer af.
Liaan probeert, op haar zogenaamd onverschillige manier, met iedereen contact te krijgen en als een echte puber vraagt ze zich heel veel af... bijv. Waarom heeft haar moeder alleen boeddhistische vrienden? Waarom kan een beslissing of daad zulke verstrekkende gevolgen hebben? Waarom belt ze haar vader niet terwijl ze zo graag contact wil? Waarom belt hij niet? Af en toe gaan deze gedachten erg ver en komen ze een beetje gezocht over. Pas als Liaan echt in de problemen komt, beseft ze dat ze veel in eigen hand heeft. Dat zij zelf kan beslissen in wat wel of niet te doen. Dat die natuur en het leven in Zweden zo slecht nog niet is. Feitelijk verlangt Liaan naar iemand die uitgesproken ideeën heeft en is ze niet gebaat bij de vrije levenshouding van haar ouders. Dit komt mooi tot uiting tijdens haar 'gesprek' met een politieagent. Hij zegt haar waar het op staat en dat maakt dat ze ziet hoe ze dingen ook anders kan aanpakken.


Ik heb het boek met gemengde gevoelens gelezen. Sommige delen waren boeiend maar enkele stukken vond ik niet kloppen met het karakter van Liaan. Iemand die zo diep nadenkt en zo aan het worstelen is met haar gevoelens.. ik kan me niet voorstellen dat ze in sommige zaken ook zo dom kan handelen. Maar misschien is dat juist een puber eigen.
Ik kan het boek niet aanraden of afraden, het verhaal wisselt (te)veel van Klarissa naar Liaan en van Zweden naar Den Haag. Op zich is het geen slecht boek maar ik blijf met een onaf gevoel zitten.


ISBN 9879044609561, paperback, 214 pagina's, uitg. Prometheus januari 2007

© Dettie, april 2007

Reageren? Klik hier!