Boekenarchief T-U-V

altMiranda van Frituur Miranda
Erik Vlaminck

“Ik geef toe dat het een stommiteit zo groot als de Boerentoren is geweest dat ik op mijn achttiende getrouwd ben.
En het is een nog grotere stommiteit geweest om te trouwen met de allereerste vent die mij ooit de kop zot had gemaakt.
Nota bene omdat hij – toen ik amper wist dat de papkinderen niet uit de rode kolen kwamen – met een hautaine blik in zijn ogen een halve straat op één wiel met een koersfiets kon rijden.”

Miranda van Frituur Miranda heeft haar hele leven op de kermis gewoond. Als jong meisje viel ze voor de stoere Arthur van Hooylandt en op haar achttiende trouwde ze met hem. Miranda wist niets van de liefde en het huwelijk bleek al snel een grote teleurstelling. Toch zou ze lang bij hem blijven. Warmte zocht Miranda bij Modest Verreycken, een goede vriend van Arthur en ook een kermisklant. Jarenlang ontmoetten ze elkaar in hotelkamertjes. Nu is Miranda alleen. Ze keerde haar man en zoon de rug toe en Modest is overleden. Gisteren pas.

Nog maar een dag geleden zakte Modest op de parkeerplaats van de Aldi in elkaar. Zijn leven eindigde te midden van zijn boodschappen: bierblikken en hondenvoer. Nu denkt Miranda terug aan de mannen in haar leven. Met Arthur kreeg Miranda zoon Tony. Het ontbrak de jongen in materieel opzicht aan niets maar moederliefde kwam hij tekort.

“Enfin, ik heb niks met platte kinderen.
En ook weinig met grotere kinderen.
Zo’n opgroeiende jonge gasten van een jaar of twaalf, dertien die altijd en overal rondlopen met een kop alsof ze bezig zijn het warm water uit te vinden; ik krijg er rillingen en vage keelpijn van.
Ik ben daar eerlijk in.
En weinig andere vrouwen verdragen dat.
Ik weet ook niet waarom”

Toen Miranda haar man verliet, liet ze ook Tony in de steek. Is ze een bikkelharde, gevoelloze vrouw? Nee, dat is Miranda niet. Modest wist de waarheid. Hij wist waarom Miranda tekort schiet als moeder. Maar nu is Modest dood. Niemand kent nog haar geheim en niemand weet dat ze Modest liefhad. Moet ze naar de begrafenis gaan? Een bloemstuk bestellen? Moet ze iemand vertellen over hun liefde?

Miranda van Frituur Miranda is een knap geschreven novelle. Het rappe Vlaams  geeft het verhaal cachet. Miranda lijkt in eerste instantie een gevoelloze vrouw die enkel tobt over de vette haren en de vetspatten die ze in de frituur oploopt. Maar dan vouwt het verhaal zich uit en komt de ontluisterende waarheid aan het licht. Achter de soms botte woorden zitten diepe gevoelens verborgen. Wanneer tienerzoon Tony zijn piepjonge vriendin zwanger maakt, lijkt de – tragische - geschiedenis zich te herhalen.

Auteur en theatermaker Erik Vlaminck schreef al eerder een boek over Miranda: Suikerspin. In dat verhaal liet hij echter haar man Arthur aan het woord. In Miranda van Frituur Miranda wordt een traumatische gebeurtenis uit het leven van Miranda uitgelicht terwijl ook haar levensgeschiedenis volledig uit de doeken wordt gedaan. De woorden die op papier zijn geeindigd vertellen ook het niet neergeschreven gedeelte van het verhaal. Een opmerkelijk en goed boek.

ISBN 9789028425231 | paperback | 88 pagina's| Wereldbibliotheek | februari 2013

© Annemarie, 31 augustus 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER