Boekenarchief K-L

altTien-en-een-nacht
Charles Lewinsky

In een oud, vervallen gebouw huisde eens een statig hotel. De luxe van toen is nu slechts een herinnering. De tegenwoordige bewoners zijn mensen die zich simpelweg geen beter onderkomen kunnen veroorloven of mensen die zich onttrokken hebben aan de buitenwereld. De huur wordt contant voldaan aan louche types waarbij de huurders de schimmel, troep en de vergane glorie van het pand voor lief nemen.

Eén van de bewoners, een prostituee, voelt zich net zo oud als het pand waarin ze woont. Eens was ze mooi en sensueel maar net als het hotel is ze ten prooi gevallen aan de tand des tijds. Toen haar lichaam niet langer wellustige gevoelens opriep verdween een groot deel van haar klandizie. De mannen die haar nog wel bezochten, wilden niet langer haar lichaam maar zochten naar geestelijke ontspanning. Inmiddels heeft de prostituee nog maar één klant, een type uit de onderwereld met de bijnaam “koning”. Zij wordt door hem prinses genoemd.

De koning is een agressief en egoïstisch mannetje maar zonder zijn bezoekjes kan de prinses haar huur niet betalen. Ze neemt zijn grillen uit financiële noodzaak voor lief. Om hem gunstig te stellen - en zo de nodige klappen te ontlopen - vertelt de prinses verhalen. De koning bemoeit zich regelmatig met het verloop van een verhaal en om hem niet onnodig kwaad te maken, improviseert de prinses er lustig op los.

Het eerste verhaal gaat over een man die zelfmoord wil plegen maar wordt gered door een oplettende voorbijganger. De man is zijn redder allesbehalve dankbaar en vindt dat het vriendelijke heerschap hem iets verschuldigd is voor het ruïneren van zijn zelfmoordpoging. Brutaal pikt hij het leven van de helper in nood in.

Boeiend is het verhaal over een man die is ondergedoken nadat hij een belastende getuigenis heeft afgelegd. De man is naar een warm oord gevlucht waar hij in angst leeft. Hij is doodsbang voor zijn op wraak zinnende achtervolgers. Op een dag krijgt hij bezoek van een helderziende. Een heks. Zij geeft hem een pakje. Als hij het pakje openmaakt zal hij het uur van zijn dood weten. Na het bezoekje van de heks is de man niet langer bang. Zijn angst is wonderlijke genoeg als sneeuw voor de zon verdwenen en jarenlang kijkt hij niet naar het pakketje om. Toch zal op een dag zijn nieuwsgierigheid de overhand nemen.

De verhalen zijn grappig, ontwapend en bizar. Het zijn losse verhalen maar omdat de prinses ze vertelt en de koning er steeds doorheen praat, vormen ze toch een geheel. Het werk van Charles Lewinsky heeft mij nooit zo aangesproken maar deze verhalenbundel heb ik met groot plezier gelezen. De verrassende verhalen zijn stuk voor stuk de moeite van het lezen meer dan waard. Charles Lewinsky schrijft vlot en toegankelijk. Sommige vertellingen bevatten een boodschap, anderen zijn “slechts” sprookjes. 

De titel Tien-en-een-nacht verwijst naar De vertellingen van Duizend-en-een-nacht. De vertelster in dit boek vreest niet, zoals Sheherazade, voor haar leven maar de koning botviert regelmatig zijn woede op haar. De prinses kent echter de kracht van het verzonnen verhaal en laat de koning op geheel eigen wijze boeten voor zijn wandaden. Tien-en-een-nacht is een zeer geslaagde verhalenbundel.

ISBN 9789056723927  | hardcover | 192 pagina's| Signatuur | oktober 2013
Vertaald door E. Schippers

© Annemarie, 30 december 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER