jeugd 13-15 jaar

altDe nevelprins
Carlos Ruiz Zafón

Max baalt dat zijn vader een huis aan de kust heeft gekocht. Hij wil niet uit de grote stad weg en ook de rest van het gezin staat niet te springen om in een klein dorpje te gaan wonen. Vader zet door, het is 1943 en hij vindt de stad niet langer een veilige plek om te wonen. Zijn werk als horlogemaker kan hij op zijn nieuwe stek voortzetten.

Het nieuwe huis is ruim maar heeft een flinke schoonmaakbeurt nodig. Het heeft jaren leeggestaan. Het strandhuis heeft de vorige bewoners geen geluk gebracht. Hun zoontje Jacob is verdronken. Nadat het gezin het ergste vuil te lijf is gegaan wordt het tijd om de omgeving te verkennen. Max ontdekt een vreemde beeldentuin niet ver van het huis. De beelden stellen circusfiguren voor. Max krijgt er de kriebels van en hij maakt dat hij wegkomt wanneer hij merkt dat een clownsbeeld beweegt.

Max sluit vriendschap met Roland, een jongen uit het dorp. Roland woont bij zijn opa die vuurtorenwachter is.  Hij laat Max de omgeving zien en nodigt hem uit om met hem mee te gaan duiken. Roland duikt in de zomer bijna dagelijks om schatten op te vissen uit de Orpheus, een schip dat bijna vijfentwintig jaar geleden voor de kust is gezonken. Alicia gaat ook mee duiken en zelfs de jonge Max kan zien dat zijn zus en zijn nieuwe vriend elkaar meer dan leuk vinden.

Ondertussen is de jongste van het gezin, Irina, druk met haar nieuwe huisdier. Haar ouders hebben haar smeekbeden niet kunnen weerstaan en Irina is maar wat blij met haar nieuwe kat. De rest van het gezin is minder dol op het beest dat hen altijd maar aanstaart met zijn indringende blik. Dat de kat allesbehalve een trouwe vriend is, blijkt al snel. Hij jaagt de kleine Irina de stuipen op het lijf en het meisje maakt zo’n ongelukkige val van de trap dat ze in coma raakt. Vader en moeder haasten zich naar het ziekenhuis en Max en Alicia moeten zichzelf zien te redden.

Wanneer Victor - de opa van Roland - van de kinderen hoort wat er is gebeurd, beseft hij dat er iets onheilspellends gaande is. Hij vertelt hen het verhaal van Cain, ook wel de Nevelprins genoemd. Jaren geleden maakte Victor kennis met deze man die zichzelf toentertijd een magiër noemde. Cain liet wensen van mensen uitkomen in ruil voor een wederdienst. Ook de vorige bewoner van het strandhuis - de vader van Jacob - zag zijn wens in vervulling gaan. Het ging echter helemaal mis toen Cain om de wederdienst kwam vragen. Er is vals gespeeld om onder deze tegenprestatie uit te komen en nu is Cain terug om zijn beloning alsnog te innen.

Carlos Ruiz Zafón brak door met De schaduw van de wind maar dit was niet zijn eerste boek. Eerder al schreef hij een serie van vier spannende jeugdboeken. De nevelprins is zijn werkelijke debuut. De vier boeken horen niet bij elkaar maar zijn wel in dezelfde stijl geschreven. Ze zijn spannend en mysterieus. In alle boeken overheerst een duistere figuur met kwade bedoelingen. Opvallend is dat veel van de boeken van de auteur  - ook zijn latere werk - een link met de Tweede Wereldoorlog hebben. Oorlog komt in de boeken voort uit duistere, duivelse krachten. Hoewel deze reeks voor de jeugd is geschreven, is het de bedoeling van de schrijver dat het mensen van alle leeftijden zal bevallen.

Ik heb genoten van dit boek. Het verhaal is goed bedacht en behoorlijk griezelig. De kleine onzorgvuldigheden hebben me niet gedeerd. Van dit soort boeken zou ik stapels kunnen verslinden.

ISBN 9789056723521 | Paperback | 194 pagina's | Signatuur | november 2010
Vertaald uit het Spaans door Nelleke Geel 
Vanaf 14 jaar

© Annemarie, 9 september 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER