Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

De lessen van Beer
Tekst: Marianne Busser en Ron Schröder
Illustraties: ivan en ilia


Beertje zat soms stil te huilen
dan voelde hij zich bang en klein
hij wilde zo graag nét iets sterker
wat slimmer en wat groter zijn


Het is vast niet meer nodig om te zeggen dat dit boek van het echtpaar Busser en Schröder weer een mooi uitgevoerd boek is, maar toch is er iets bijzonders aan de hand.
Natuurlijk bevatten de eerdere boeken met de bekende rijmvorm wel wijze lessen, maar die zijn speels  verpakt in leuke verhaaltjes met veel humor. Er was niet zo expliciet sprake van ‘lessen’.
Is er nu een opgeheven vingertje? Toch niet, het wordt heel integer verteld.
Ieder kind kan zich herkennen in het kleine beertje:


Geloof me, lief klein beertje
fouten maken is niet slecht
en ’t komt wel goed wanneer je daarna
eerlijk even sorry zegt


Het is grote beer, die het kleine beertje stap voor stap meeneemt en hem leert wat er in het leven belangrijk is. Het gaat over houden van jezelf, jezelf accepteren zoals je bent. Omgaan met fijne, maar ook minder fijne dingen: over verliezen en geplaagd worden, over teleurstellingen en fouten maken.


Dat beertje is voor jou ’t belangrijkst
wat men ook zegt – en wat men ook doet
als jij dat zelf ook kunt geloven
dan weet ik zeker- dan komt het goed


In dit boek zijn er dus geen humoristische avonturen, maar wijze lessen. Deze ‘lessen’ lees je voor aan je kind in bepaalde situaties: als een kind gepest wordt. Als het een spel verliest. Maar er zijn ook andersoortige wijze lessen: over persoonlijke verzorging, over gezond leven, over op een juiste manier omgaan met de natuur.  En bovenal: tevreden zijn met wat je hebt.


Het lijkt zo heel saai om een wijze les voor te lezen, maar dan zijn er de prachtige illustraties van ivan en ilia, die op de pagina’s met de tekst van een wijze les een leuk verhaaltje vertellen dat bij die les hoort, maar voor een vrolijke noot zorgt. Het is tenslotte voor kinderen.


Marianne Busser (1958) en Ron Schröder (1958) hebben samen inmiddels bijna vierhonderd boeken gemaakt, waaronder de series De Winkeltjes en De sproeipoeper. Daarnaast hebben ze veel geschreven voor onderwijsmethoden, kindertijdschriften, en voor het televisieprogramma Sesamstraat.


ISBN 9789048861507  | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Moon | juli 2021
Afmeting: 25,3 x 25,2 x 1,2 cm Illustraties door ivan en ilia | Leeftijd vanaf 3 jaar

© Marjo, 12 augustus 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER