Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Ingela P Arrhenius

http://www.ingelaparrhenius.com

 

Beer, waar ben je?
Ingela P Arrhenius


De Zweedse Ingela P Arrhenius heeft een heel eigen stijl waardoor je haar boeken en prenten onmiddellijk herkent. De afbeeldingen zijn eenvoudig, helder en mooi gestileerd en qua kleuren en vormgeving gebaseerd op prenten en gebruiksvoorwerpen uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Haar werk is zo geliefd dat er binnenkort zelfs bordjes en bekers verschijnen met daarop door haar geschilderde hondjes. 


Zelf was ik erg gecharmeerd van de mooie, grote prenten in het boek De dieren van Ingela. Elke afbeelding was wel een schilderijlijstje waard. En nu is er dit boekje voor de allerkleinsten.


Het is een verrassingsboekje ofwel de kleine meid of jongen kan op 'ontdekkingsreis'.
Als je het boekje openslaat zie je vader eend met zijn twee kleine snaterbekjes lekker in het water zwemmen. Bij de afbeelding staat de tekst "Bever, waar ben je?".
Die zal het kind moeten zoeken. Gelukkig zien we een stukje verderop op de afbeelding een knaloranje grote 'steen' van lekker zacht vilt. En wat gebeurt er als je het vilt wegklapt? Juist! Dan zien we de bever...


Op de volgende pagina's wordt o.a. gezocht naar de wolf, de eland (we zien al een stukje van zijn snuit achter de grote viltstruik) en natuurlijk wordt ook gevraagd waar de beer is: Misschien kun je samen wel roepen "Beer, waar ben je?" En hup, je klapt de knalroze vilten dennenboom weg en ja, daar is de beer! Hij had zich  daarachter verstopt!


Maar op de laatste bladzijde is het allemaal een beetje anders, want dan moeten we het kindje dat het boekje leest zoeken! Waar is dat kindje? Dat wordt vast grote pret!


Het is een gezellig, zeer kindvriendelijk boekje met ronde hoeken en stevige pagina's. Het idee om - heldergekleurd - vilt te gebruiken in plaats van kartonnen wegklap- of uittrekbare flapjes, is origineel en het voelt ook nog eens erg prettig aan. Door het gebruik van het zachte flexibele vilt kunnen kinderen met hun kleine minihandjes ook veel beter zelf de 'zoektocht' houden. Papa, mama of de juf of meester hoeven nu niet te helpen om de flapjes los te peuteren. Het kind kan het helemaal 'zelluf doen', zoals ze altijd graag willen. Goed bedacht!


Het boek Where's Mr Dog? van Ingela P Arrhenius (gebaseerd op hetzelfde principe inclusief viltflapjes) staat op de shortlist van Hearst´s Big Book Awards.


ISBN 9789025769864 | Hardcover met ronde hoeken | 10 pagina's | Uitgeverij Gottmer | augustus 2018
Afmeting: Leeftijd vanaf 18 maanden

© Dettie, 18 augustus 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De dieren van Ingela
Ingela P Arrhenius


'Ik ben een Zweedse illustrator. Ik heb een vrij naïeve stijl en ben gek op ontwerpen uit de jaren 50 en 60.' Zo vertelt Ingela P Arrhenius ons op haar website.


Op een blog vertelt ze over haar carrière als illustrator. Hoe ze na haar afstuderen in een studio met meerdere collega's werkte, die elkaar op een prettige manier stimuleerden. Maar na tien jaar met de computer werken wilde laten zien dat ze ook met de hand mooie dingen kon maken. Zo begon ze aan een serie portretten gebaseerd op foto's uit de jaren dertig die resulteerden in een tentoonstelling.
Na een vakantie in Italië maakte ze in plaats van een foto-album een serie posters gebaseerd op haar herinneringen aan die vakantie. Vervolgens besloot ze meer driedimensionaal te werken en maakte daarvoor meer dan 100 houten figuren, ook hierop volgde een tentoonstelling.


'Ik heb oude spullen om me heen nodig' vertelt ze, dat is mijn grootste bron van inspiratie. Vooral kinderboeken uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw zijn erg inspirerend voor haar. 'De layout, kleuren en illustraties kunnen zo prikkelend en overweldigend zijn. Vaak zijn ze maar in twee kleuren gemaakt, dat vind ik prachtig.' Maar ook oude kookboeken, bordspelletjes, potten, beeldjes e.d. inspireren haar.  Het zien van deze dingen laden haar op, geven haar enorm veel ideeën en maken dat ze staat te trappelen om aan de slag te gaan.


Haar enthousiasme en voorliefde voor  jaren 50 en 60 design is goed te merken in dit prachtige boek vol dierenafbeeldingen. In deze retro-achtige stijl heeft ze in totaal 32 dieren weergegeven op klein posterformaat (38 x 28,5 cm). Onder de dieren staat hun naam geschreven in een stijl passend bij de afbeelding en het dier. De naam van het schaap is bijvoorbeeld in krullende letters geschreven en het woord slang in dunne slingerende letters, de beer daarentegen staat met zijn stoere poten op de vier stevige letters die zijn naam vormen. 


Elke afbeelding is een klein kunstwerkje op zich. Ze zijn in matte, heldere tinten gemaakt en blinken uit door hun bedrieglijke eenvoud. Je zou ze allemaal wel aan je muur willen hangen. Terecht noemt de uitgever het kinderkamerkunst.
Prachtig boek, om generaties lang van te genieten.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789025761660 | Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij Gottmer | november 2015
Afmeting 28.5 x 38 x 0.8 cm | Leeftijd 3+

© Dettie, 5 december 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Kijk BEER!
Ingela P Arrhenius


In dit hardkartonnen boekje met ronde hoeken maken de allerkleinsten kennis met allerlei soorten dieren.
Op elke pagina staat een afbeelding in heldere kleuren met daarbij de naam van het dier in grote duidelijke letters.
Een enkele keer wordt dit 'ritme' verrassend onderbroken door een afbeelding verspreid over twee pagina's, zoals de afbeelding van de giraffe die zich vooroverbuigt naar de schildpad. Het vel van de giraffe en de schild van de schildpad tonen een lichte overeenkomst.


De bladzijden zijn geplastificeerd zodat alle dieren rustig met kleine, kleverige handjes aangewezen kunnen worden, want de pagina's zijn zo weer schoon te maken. Daar is duidelijk over nagedacht.


Dit soort boekjes bestaan er in vele soorten en maten. Wat elk boekje anders maakt zijn de afbeeldingen, spreken ze wel of niet aan? Zijn ze duidelijk? Zijn de dieren makkelijk te herkennen? Aan al deze voorwaarden voldoet dit boekje zeer zeker!


Ingela P Arrhenius
is een Zweedse illustratrice, wonend en werkend in Stockholm. Haar werk bestaat o.a. uit het illustreren van boeken, het ontwerpen van stempels en ontwerpen van patronen voor kinderkleding, behang etc.
Haar stijl omschrijft ze zelf als een 'naïeve', grafische stijl. Ze is gek van designs uit de jaren '50 en '60. Haar werk kun je dan ook omschrijven als vrolijk en kleurrijk.


ISBN 9789025759216  Hardcover 18 pagina's Uitgeverij Gottmer februari 2015
NUR 271 Vertaald door J.H. Gever Afmeting  16,3 x 16,2 cm Leeftijd 1+

© Dettie, 18 februari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER