Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Marianne Busser & Ron Schröder

http://www.mariannebusser-ronschroder.info

Zie ook: http://www.marijkeduffhauss.nl

Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van deze schrijvers voor jongeren vanaf 5 jaar

Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van deze schrijvers voor kinderen vanaf 6 jaar

 

Het pilootje
illustraties: Kathleen Amant
tekst: Marianne Busser & Ron Schröder


Wat krijg je als je een goede illustratrice en een bekend stel kinderboekenschrijvers samenvoegt? Dit leuke hardkartonnen boekje over het dappere pilootje Koen.

Op de haar bekende wijze laat Kathleen Amant ons zien hoe Koen eruit ziet als hij op weg is naar zijn vliegtuig ik zijn mooie pilotenpak. Marianne en Ron vermelden daarbij:


Koen trekt vrolijk elke morgen
zijn pilotenkleren aan
om dan met zijn pet op
naar zijn vliegtuig toe te gaan


Daar start hij de motoren
en daarná zegt onze Koen
zodra hij boven in de lucht is
wat zal ik eens gaan doen?


Nou... Koen kan natuurlijk heel veel doen. Vanuit het vliegtuig kan hij snoepjes of bloemetjes strooien of zwaaien naar iedereen. Dát is natuurlijk al geweldig, maar nóg beter is het als Koen water over de plantjes sproeit als het heel lang niet geregend heeft of een aapje met heimwee naar zijn familie in Afrika terugbrengt.
En dan staat het bos in brand en lezen we hoe helemaal superdesuper Koen met zijn vliegtuig bezig is. Hij vliegt namelijk gauw naar zee en zorgt ervoor dat hij een heel grote zak met zeewater kan vullen. In sneltreinvaart vliegt hij terug en laat al dat water op het vuur vallen en het bos is gered!
Vanaf die tijd is Koen natuurlijk helemaal een grote held! Iedereen is trots op Koen. En Koen? Koen is helemaal blij, want hij heeft een nu weekje vrij...

Zoals vaak bij teksten van Marianne Busser & Ron Schröder staat de tekst op rijm. Meestal vind ik de rijmen niet echt goed, ze zijn vaak te makkelijk en te gezocht. Deze keer valt dat wel mee op enkele zinnen na. De beide schrijvers maken het verhaaltje zelfs een beetje spannend! Maar rijmwoordjes als Koen en zoen, aan en gaan enz.  tja dat ligt wel érg voor de hand. Het ritme van de rijmpjes is wel mooi.

Kathleen Amant heeft gelukkig zoals altijd weer fantastische, helder gekleurde, contrastrijke, eenvoudige afbeeldingen gemaakt waarop elk figuurtje voor een kind makkelijk te herkennen is. Je wordt er altijd vanzelf blij van als je ze ziet. Vooral deze illustraties maken het boekje de aanschaf meer dan waard.

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789000360307 | Hardcover met ronde hoeken | 16 pagina's | Uitgeverij Van Holkema & Warendorf | maart 2018
Afmeting: 17 x 17 cm | Leeftijd 3+

© Dettie, 24 april 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altBinnen spelen
Buiten spelen

Illustraties: Pauline Oud
tekst: Marianne Busser & Ron Schröder


Een omkeerboek.
Laten we eerst maar eens buiten gaan spelen, het is nu nog mooi weer..
‘Het liefste kindje van de wereld gaat buiten spelen’ staat er. Maar wel raar hoor: dat liefste kindje ben jij niet, want iedere keer als er een verhaaltje verteld is over wat dat kindje doet, staat er:


‘wat doet dat kindje nou?
kijk, het kindje zwaait naar jou!'


Dat is heel lief natuurlijk, maar waarom is die ‘jij’ niet het liefste kindje? Maar vooruit, laten we daar niet moeilijk over doen, want het is niet steeds hetzelfde kindje, dat avonturen beleeft. Er zijn gewoon heel veel allerliefste kindjes.


We zouden buiten gaan spelen, met een meisje gaan we de tuin in. Dat meisje eet gras! Bah... Gelukkig heeft mama een banaan. Dat is veel lekkerder. Op het strand speelt een jongen, dat is echt leuk, je papa en mama nat spetteren! Of we gaan naar de kinderboerderij, of steppen! Dat meisje op de step is een volhoudertje, als ze valt, staat ze gewoon weer op. En daar is een branieschoppertje dat de bal overal hard tegen aan schiet. Tot papa er genoeg van krijgt. Allemaal situaties die uit het leven gegrepen zijn. Heel herkenbaar voor kleine kinderen van een jaar of twee.


Is dat ook zo als we binnen blijven?
Eerst het boek omkeren. En ja hoor, ook de huiselijke situaties kent ieder kind: haartjes wassen, ook al wil je dat niet. Kruimels opvegen die je zelf geknoeid hebt, in een boekje zitten bladeren. Maar het lijkt wel of de kinderen binnen ondeugender zijn. Ze verscheuren papier, stoppen de beer in de wc-pot, en gooien uit boosheid speelgoed uit de box.


Heel leuk is dat verhaaltje over het kind dat zich zichtbaar verstopt, maar natuurlijk niet gevonden wordt.


Mama zegt: eerst was je weg
maar kijk, daar ben je weer
En ’t kindje schatert: leuk was dat
we doen het nog een keer
vooruit dan maar, zegt mama
verstop jij je maar vast
en ’t kindje zegt: niet kijken hoor
ik kruip achter de kast


Herkenbaar, leuk om voor te lezen in deze rijmvorm, en natuurlijk met hele leuke kleurrijke tekeningen. Weer een geslaagd boek van het schrijversechtpaar Busser & Schröder, nu voor wat kleinere kinderen. En hun ouders.


ISBN  9789048832323| Hardcover | 48 pagina's | Uitgeverij Moon | november 2016
Leeftijd tot 2 jaar

© Marjo, 7 november 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Eendjes voeren en een natte papa
tekst Marianne Busser en Ron Schröder
illustraties Marijke DuffhaussEen boekje uit de serie Jan en Noortje.
Jan en Noortje zijn een tweeling en wonen op een boerderij. Ze gaan samen spelen in het opblaasbadje. Noortje zegt dat ze een eendje is en kwaakt er vrolijk op los. Jan is een varken zegt hij en rolt lekker door de modder. Noortje strooit brood voor varkentje Jan maar daar is hij helemaal niet blij mee. Hij krijgt allemaal zand in z'n mond! Bah!
Hij is heel boos op Noortje...


Dan komt papa even kijken
en vraagt: wat is dat nou?
hebben jullie weer eens ruzie?
en nu ophouden - en gauw!


Ga je eerst maar even wassen
en trek schone kleren aan
want het lijkt me leuk om
naar de eendjes toe te gaan.


Eenmaal bij de eendjes schrikt papa zo van een koe dat hij in het water valt!

Het is een aardig boekje maar niet geweldig. Het verhaaltje kabbelt een beetje voort en is simpel. Het enige echt aparte is misschien dat Jan als een varkentje het brood van de grond eet.


De gebruikte zinnen op rijm zijn wel een vlot ritme geschreven maar niet van hoog niveau. Als verweer kun je natuurlijk zeggen dat het een boekje voor kinderen vanaf 3 jaar is maar dan nog... Het verhaaltje geeft een dag uit het leven van Jan en Noortje weer, maar veel meer is het ook niet. Het heeft allemaal net te weinig inhoud om indruk te maken.


De schrijvers hebben al ruim honderdzeventig boeken geschreven (2006) voor kinderen van verschillende leeftijd. Ik ken de andere boeken van Marianne Busser en Ron Schröder niet dus misschien ben ik wat voorbarig met mijn conclusies maar dit boekje beklijft in ieder geval niet.


Illustrator Marijke Duffhauss heeft meer dan zestig boeken van dit schrijversduo van afbeeldingen voorzien. Marijke zegt op haar website "Hun tekst en mijn tekenstijl passen goed bij elkaar." De afbeeldingen in Eendjes voeren en een natte papa zijn vrolijk en speels en vullen het verhaaltje goed aan. Zonder deze afbeeldingen zou ik dit boekje een vijf hebben gegeven, mét afbeeldingen krijgt het een zeven.


ISBN 9789044322002 paperback, ingenaaid, 26 pagina's The house of books 15 juni 2006
Afmeting 16x 16 cm Leeftijd vanaf 3 jaar

© Dettie, 11 augustus 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER