Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Joukje Akveld

http://www.joukjeakveld.nl

http://www.thetjongkhing.nl

http://www.annemarievanhaeringen.nl

Lees ook de Leestafel-recensie over het non-fictie jeugdboek Een aap op de wc

 

Van wie is dat huis?
illustraties: Annemarie van Haeringen
concept: Joukje Akveld


Na het boekje Van wie is die hoed? - met illustraties van Thé Tjong King - waarin kinderen konden kiezen welk hoofddeksel bij welk poppetje hoort is er nu dit boekje waarin gekozen moet worden welk figuurtje in welk huis woont. Het bijzondere is dat elk deeltje van deze serie boekjes door een andere bekende illustrator geïllustreerd wordt zodat kinderen kunnen kennismaken met het werk van verschillende tekenaars. Deze keer is gekozen voor Annemarie van Haeringen die o.a. de Gouden Penseel gewonnen heeft. Daardoor krijgt elk boekje een heel eigen sfeer, hoewel de opbouw hetzelfde is.


In dit boekje kunnen kinderen zoals gemeld kiezen wie in welk huis woont. Het begint al goed, met een heus kasteel! Die is op de linkerpagina te zien, rechts kunnen we kiezen uit een ridder, een kabouter met heel hoge puntmuts, een hond en een boer in overall met een hooivork in zijn hand.
Natuurlijk hoort de ridder bij het kasteel. Op de volgende pagina zien we hem de mooie pluim van zijn helm aan een prinses met héél lang haar aanbieden.


Slaan we daarna de bladzijde om dan zien we links een iglo en rechts een piraat met houten been, de prinses in een heel mooie jurk, een kabouter en een eskimo. Op de volgende twee bladzijden zien we de eskimo bij zijn iglo zitten. Hij speelt een spelletje kaart met een ijsbeer en om de iglo heen groeien... lekkere ijsjes!


En zo gaat het door, eerst zie je een huis en vier figuurtjes waar je uit kunt kiezen en op de volgende bladzijde is iets speciaals rond het huis of het figuurtje te zien. Het huis van de hond is wel héél bijzonder en het eind van het verhaal ook, maar dat verklap ik niet.

Opnieuw een mooi verzorgd boekje met hardkartonnen pagina's die ronde hoeken hebben. Net als Thé Tjong-Khing heeft Annemarie van Hearingen haar heel eigen stempel op het 'verhaaltje' gedrukt. De afbeeldingen zijn duidelijk en eenvoudig. Alle figuurtjes zijn goed herkenbaar en er wordt op een grappige manier met het concept van het boekje gespeeld, alle figuurtjes hebben namelijk een huis, op één na, hoewel...


Als je al deze boekjes bij elkaar spaart krijg je een mooie en unieke verzameling waarmee een kind nog wat kan leren ook!
Ben heel benieuwd welke illustrator de volgende keer aan de beurt is.


ISBN 9789025759674 | Hardcover | 32 kartonnen pagina's | Gottmer | maart 2016
Leeftijd 2+

© Dettie, 14 maart 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

van wie is die hoed?
illustraties: Thé Tjong-Khing
concept: Joukje Akveld


In dit boekje kunnen kinderen kiezen welk hoofddeksel bij iemand hoort. Op de linkerpagina is het hoofddeksel te zien en op de rechterpagina staan vier figuurtjes afgebeeld.  Kinderen moeten dan kiezen bij welk figuurtje dat hoofddeksel hoort. Als ze gekozen hebben dan kunnen ze de pagina omslaan en kijken of ze het goed hebben.


Beetje saai zou je kùnnen denken, maar dat is het totaal niet, het het leuke is dat de afbeelding - verspreid over twee pagina's - met de oplossing, elke keer een klein verhaaltje in zich heeft.
Je ziet bijvoorbeeld een deftige mevrouw die aan tafel verheugd zit te kijken naar de kok, met koksmuts op, die blij de kamer binnen stapt met een grote schaal met soep in zijn handen, maar onder zijn voet ligt een bananenschil...!
Ook heel grappig is de afbeelding van de koning, met kroon, die geschilderd wordt. Op het schildersdoek is hij jong, stoer en slank en zit hij op een mooi, vurig paard. In werkelijkheid poseert de dikke, oudere koning op een kruk!
Eveneens leuk is de afbeelding van de gehelmde stoere ridder in het bos, op zoek naar de draak, die... achter hem loopt!
En zo hebben alle afbeeldingen hun eigen, fantasievolle, verhaaltje te vertellen.


Van wie is die hoed?
is het eerste deel van een nieuwe serie peuterboekjes bedacht door Joukje Akveld. In elk deel wordt steeds de vraag gesteld: wie of wat hoort hierbij? Elk deel zal door een andere bekende illustrator worden geïllustreerd, zodat ook de jongste peuters kennis kunnen maken met hun veelzijdige werk. De illustraties in dit eerste deeltje zijn van Thé Tjong-Khing.


Als elk boekje zo bijzonder en zo mooi verzorgd gepresenteerd wordt als dit boek dan hebben we er een fantastische nieuwe serie bij.


Joukje Akveld
(1974) is journalist en schrijver. Ze werkte bij diverse uitgeverijen en schrijft als journalist over kinderboeken en theater voor onder meer Het Parool, tijdschrift Lezen en Vrij Nederland. Daarnaast vertaalt ze prentenboeken en publiceerde ze verschillende uitgaven over kinderboekenmakers.


ISBN 9789025759681 | Hardcover met ronde hoeken | 32 hardkartonnen pagina's | Uitgeverij Gottmer | februari 2015
Leeftijd 2+

© Dettie, 22 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER