Boekenarchief H

De dagen samen
Marco van Houwelingen


‘Ik had geen idee waarom Duncan me mee op reis had gevraagd.’


Aan het woord in het eerste deel (R genoemd) is Regi, die niet alleen mee is gegaan met zijn tweelingbroer, maar ook nieuwsgierig is: vanwaar deze uitnodiging? De broers waren ooit misschien wel hecht, maar nu zijn ze uit elkaar gegroeid. Er is nauwelijks contact meer sinds hun vader overleed.


Qua karakter zijn ze heel verschillend. Regi is een pleaser, Duncan doet wat hij zelf wil. Regi is onzeker, en emotioneel. Hij is de eeuwige volger, en bij stress heeft hij last van tics. Duncan is meer de stoere bink, de leider, die nadrukkelijk aanwezig is. Terwijl zijn broer vrijgezel is, heeft Duncan een relatie - met Larissa – die er serieus uitziet.
Regi probeert de kost te verdienen als schrijver, maar zijn eerste boek bracht hem geen overweldigend succes. Duncan daarentegen is de muziek ingegaan en scoort fantastisch als dj. De reis die ze nu maken leidt naar San Francisco, waar Duncan internationaal hoopt door te breken.
Het typeert Regi dat hij de waaromvraag niet stelt, maar hij is alert. Duncan heeft namelijk wel aangekondigd dat hij ergens over wil praten. Toch duurt het een hele tijd voordat het hoge woord er uit komt, en dat pas na een afgeluisterd telefoongesprek.


De oplettende lezer heeft wel een vermoeden wat de vraag zal zijn, Regi mijmert veel over het verleden. Over hun jeugd toen ze nog hecht waren, over hun Arabische vader, waardoor de jongens te maken kregen met racisme, en over het akelige voorval toen de tweeling vijftien was, de dood van hun vader.
Na de reis begint deel twee (D). Gezien die D verwacht je eigenlijk dat nu Duncan aan het woord zal zijn. Maar dat is niet zo. Regi blijft de ik-verteller. Het breekpunt tussen de twee delen is de reis, die voor Regi verhelderend gewerkt heeft.


Hij heeft besloten in therapie te gaan. Hij zit namelijk met een onverwerkt trauma waar hij nooit eerder met iemand over gesproken heeft. Na dertien jaar is hij er wel klaar mee. Intussen is er de kwestie Duncan. Hun contact is wisselend, en dan blijkt dat ook hij een geheim had.
In dit tweede deel lijken de rollen omgedraaid. Is Regi nu de sterkere van de twee?


De conclusie is dat ook een ogenschijnlijk identieke tweeling bestaat uit twee individuen, die zelfs al krijgen ze ook dezelfde opvoeding zij toch heel anders kunnen ontwikkelen. Maar: we lezen alleen Regi’s verhaal, dus is dit niet de thematiek van het boek?
Er worden allerlei kleinere thema’s aangekaart, die iedere lezer maar voor zichzelf moet ontdekken. Het gaat natuurlijk over de band tussen broers, tweeling of niet.


'Als ik één ding over medeleven had geleerd, dan was het dat je ervan moest genieten zolang het duurde. Het sloeg misschien kolkend over je heen, maar daarna zou het zich onvermijdelijk terugtrekken en je half verzopen achterlaten.'


Net als in zijn debuut neemt de schrijver zijn lezer mee op reis, dit keer door Noord-Amerika. Niet dat dit een echte roadtrip wordt. Het eerste deel een beetje. In deze roman neemt hij ons mee in de ontwikkeling van twee jongens. Op een overtuigende manier laat hij de verhoudingen kantelen, door de twee ieder een eigen geheim mee te laten dragen dat invloed zal hebben op hun verdere leven.
De lezer weet niet wat er allemaal speelt, dat komt pas langzaam tot uiting. Dat geeft een spanningsboog, waardoor je het verhaal het liefst in een keer uit zou lezen.
Een tweede boek is lastig, hoor je altijd. Dat van Van Houwelingen bevestigt zijn schrijverschap.


Marco van Houwelingen is creative director bij Boomerang Agency. Zijn eerste roman ‘Aangeschoten wild’ won de Coffee Company Book Award


ISBN 99789402706420 | paperback | 336 pagina's | Uitgeverij Harper Collins | november 2020

© Marjo, 16 februari 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER