Boekenarchief H

Marco van Houwelingen

altAangeschoten wild
Marco van Houwelingen


‘Hoe kon iets dat zo krachtig was geweest in drie maanden zijn losgeweekt? De tijd was een hogedrukspuit geweest.’


Op de dag dat Ischa het klaslokaal binnenstapt en naast Bast plaatsneemt, verandert het leven van laatstgenoemde totaal. Binnen no-time is hij volledig in de ban van deze vrijgevochten jongen, die geen achterban heeft. Zijn vader is overleden, zijn moeder zit met een nieuwe vriend ver weg. Ook bij Bast thuis is er weinig belangstelling voor de zoon des huizes, het lijkt zijn ouders nauwelijks te interesseren wat Bast doet, laat staan wat hem bezighoudt. Als hij op kamers gaat reageert zijn moeder:


‘Lukt het wel met eten dan?’
‘Vast wel. Waarschijnlijk wordt het gewoon weer met mes en vork.’
‘Heb je een wasmachine?’
‘Nee, maar wel een weekendtas waarmee ik het naar hier kan bengen.’
‘Hoe kom je aan water, gas een licht?’ bromde mijn vader.
‘Via een leiding, een kraan en een lamp.’


Dus gaat Bast mee met de wilde plannen van Isch. Weg uit het saaie Ochten. Gewoon willekeurig op een wereldkaart prikken en wat er gekozen is, daar gaan ze heen. Het wordt Egypte en Latijns-Amerika. Het eindexamen wordt gehaald, en dan moet er gewerkt worden. Tenslotte kunnen ze zonder geld niet op reis. Bast neemt een baan in een verffabriek. Isch werkt in de snackbar waar zijn vader ooit werkte,  ‘Berends Snacks’.
En dan slaat het noodlot toe in de vorm van een dodelijk ongeluk: Isch is niet meer.
Niets is meer hetzelfde,  verloren onderneemt Bast de eerste reis. Naar Egypte. En als hij op die reis in contact komt met een meisje heeft hij het gevoel dat hij zijn vriend verraadt. Hadden ze elkaar immers niet gezworen nooit verliefd te zullen worden?
Zonder Isch is dat een onmogelijke opgave, maar hij kan zijn vriend in zoverre trouw blijven door dan wèl naar Zuid-Amerika te reizen. Hij neemt afscheid van Tori en vertrekt voor minstens een jaar.
Vanaf dat moment verwordt het verhaal tot een halve reisgids. Van Mexico naar Venezuela, door naar Bolivia, en dan Peru. Om te verzanden in een leven vol seks, drugs en rock-‘n-roll, al bestaat dat laatste dan uit salsa.


Marco van Houwelingen (1987) schetst in dit boek hoe tegengestelden elkaar aantrekken: de bedeesde brave Bast en de vrijgevochten wereldwijze Isch, en laat zien hoe het kan lopen als toekomstdromen in duigen vallen. Hoe ook dan het leven doorgaat en er toch keuzes gemaakt moeten worden. De schrijver heeft zelf een jaar lang in Zuid-Amerika rondgereisd, hetgeen je duidelijk terug vindt in het gedeelte met de reisverslagen. Dat had wel een stuk minder gemogen, vind ik, maar het verhaal over de totaal uit het veld geslagen Bast raakt de lezer desondanks, omdat je zijn wanhoop, zijn verslagenheid in alles proeft.
Prettig leesbaar debuut.


‘Aangeschoten Wild’ is de winnaar van de CoffeeCompany Book Award 2013, een soort debuutprijs. (www.coffeecompanybookaward.nl)


ISBN 9789401601337| paperback| 280 pagina's | Uitgeverij Xander|  november 2013

© Marjo, 4 mei  2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER