Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

14 muisjes vieren de herfst
Kazio Iwamura


De muisje bestaande uit opa,oma, papa, mama en tien muizenkinderen, spelen verstoppertje. Het is herfst dus ze kunnen zich heel goed verstoppen tussen de afgevallen bladeren en wij kunnen meezoeken en dat is nog best lastig. De kleuren van de bladeren maken namelijk dat de muisjes bijna onzichtbaar zijn. Uiteindelijk zijn alle muisjes gevonden, behalve Sjefke...


Iedereen helpt mee om Sjefke te zoeken, maar hij is nergens te bekennen. Ze roepen zijn naam, maar nee hoor, dat helpt ook niet. Ze komen bij paddenstoelen en vragen dan maar of zij Sjefke gezien hebben. Maar voor ze antwoord krijgen, rennen de paddenstoelen weg! Ze dragen een grote paddenstoel met zich mee. De muisjes zien vervolgens kikkers met een vliegenzwam en ook de eikels dragen een grote paddenstoel met zich mee... Dat hebben de muisjes nog nooit gezien. Wat blijkt? Het is grote feest van de herfst. Iedereen komt met paddenstoelen aanlopen.
Maar nog steeds hebben ze Sjefke niet gevonden. Waar is hij toch?


Het is een beetje eigenaardig verhaal dat ook een vreemde wending heeft. De afbeeldingen zij heel mooi maar enorm druk waardoor je de muisjes en andere dieren amper ziet en o.a. de schattige muisjes vormen juist de aantrekkingskracht van deze boeken.
Voor een kind van 3 jaar is het verhaal  in feite ook te moeilijk. De paddenstoelen waarmee de kikker en eikels lopen worden bijvoorbeeld bij hun naam genoemd. Een kind van die leeftijd zal het denkelijk niets zeggen dat er een geschubde stekelzwam meegedragen wordt of een gepeperde melkzwam.
Storend is dat er, zoals altijd, naar de namen van muisjes gevraagd wordt, terwijl je die nog niet kunt weten. Pas aan het einde van het boek als ze zitten te eten, worden deze namen vermeld.


De boekjes over de 14 muisjes zijn zeer geliefd zo ook de tekenaar van de boeken, Kazuo Iwamura (1939). Hij is de meest bekende illustrator van Japan en heeft veel prijzen gewonnen. Toch is dit het laatste boek over de muisjes dat deze uitgever uitgeeft. Misschien terecht, het eerste boek (De rode appel)  dat ik van Iwamura zag en las, was perfect maar hoe meer muisjesboeken ik lees, hoe minder ze me aanspreken. De harmonie tussen leeftijd en het getoonde ontbreekt steeds meer.


ISBN 9789044839524 | Hardcover | 36 pagina's | Uitgeverij Clavis | september 2021
Afmeting 29,8 x 21,7 cm | leeftijd 3+

Dettie, 6 december 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER