Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

14 muisjes doen de was
Kazuo Iwamura


Kazuo Iwamura (1939) is een Japans illustrator. Hij heeft al meer dan 25 kinderboeken op zijn naam staan. In Frankrijk en Duitsland verkreeg hij bekendheid dankzij zijn verhalen over De familie Muis. Die muisjesboeken zijn inmiddels een begrip vooral vanwege de knusheid die ze uitstralen en de mooie gedetailleerde prenten.
Er is ook een Kazuo Iwamura museum dat in een prachtig natuurgebied ligt. Het museum is tevens de werkplek van de man. Kinderen kunnen daar naar de mooie prenten kijken en tegelijk zien waar Kazuo Iwamura zijn inspiratie vandaan haalt (zie ook het you-tube filmpje).


Als je de muisjesboeken leest ontdek je dat er altijd wel iets waardoor de muisjes naar buiten moeten en uit hun gezellige huis onderin de grote boom komen. Deze keer zien we moeder muis iedereen bij elkaar roepen. De was moet gedaan worden en wel in de heldere beek. Gelukkig schijnt de zon zodat ze met zijn allen lekker door het bos kunnen lopen. Elk muisje draagt wel een mandje was, want met zoveel muisjes worden natuurlijk ook veel kleren vies en is er veel beddengoed.
De wandeling door het bos is zo mooi weergegeven, vol prachtige natuur, dat je zou willen dat je met de muisjes mee mocht.


Eenmaal bij het water aangekomen staan al gauw alle muisjes te soppen en te spoelen. Oma en mama hebben een wasbord meegenomen dus zij schuren er ook pittig op los. Als ze klaar zijn gebruikt kikker het wasbord als vlot, maar o jee hij drijft weg, naar de waterval...
Alle muisjes komen in actie om kikker te redden, en zo zijn niet alleen de kleertjes schoon maar de muisjes zelf ook!


In de boeken van de muisjes worden ook altijd een paar vragen gesteld waardoor je met nog meer aandacht naar de afbeeldingen kijkt. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd waar het truitjes van Silke hangt of wie iets laat vallen of wie onder een grappig parasolletje loopt. Als je voorbij het midden van het boek bent dan kun je daar antwoord op geven, maar daarvoor weet je dat dus niet. Op de twee middenpagina's worden namelijk de muisjes pas voorgesteld. Het zou handiger zijn als dat gelijk aan het begin van het boek gebeurde.


Persoonlijk denk ik dat de vertaling ook iets beter kan. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat een man als Kazuo Iwamura met zo'n rijke fantasie, van die redelijk statische zinnen gebruikt. Dat had wat speelser en spannender gekund.
Maar dat neemt niet weg dat het weer een prachtig boek is geworden, waar kinderen vooral door de vragen en de gezellige, mooie afbeeldingen van zullen genieten.

ISBN 9789044837971 | Hardcover | 34 pagina's | Clavis | maart 2020
Nederlandse tekstbewerking Clavis B.V. | Afmeting 29,8 x 21,5 cm | leeftijd 3+

© Dettie, 26 mei 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER