Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

14 muisjes in de winter
Kazuo Iwamura


Brrr, je krijgt het gelijk koud als je de eerste afbeelding in het boek ziet. Het sneeuwt en de wind blaast heel hard. Maar uit het boomraampje schijnt een gezellig, warm lichtje. Gauw naar de volgende pagina, dan zijn we binnen in de warme kamer van de familie Muis. De kachel brandt, de muizenwas hangt te drogen, de lieveheersbeestjes houden dicht tegen elkaar aan hun winterslaap. en de hele familie Muis is bezig met iets te maken, maar wat?


Er wordt gezaagd en geknipt, kleine Tinus helpt zelfs mee. In de keuken bakt oma zoete broodjes. Daar heeft kleine Tinus ook wel trek in! Maar welke muizenkinderen helpen een handje mee? wordt ons gevraagd. Dat weten we niet, want we kennen de namen van de familie Muis niet...

In de loop van het verhaal komen we erachter wat de familie aan het maken is en ondertussen worden ons vragen gesteld die we nog steeds niet kunnen beantwoorden omdat we de namen van de muizen nog steeds niet kennen en dat is wel een beetje vreemd.
Gelukkig zien we midden in het boek de hele familie aan tafel zitten en dan staan gelukkig de namen erbij van alle tien de kleine muisjes. Nu kunnen we de vragen eindelijk beantwoorden!

Na het eten wordt het bijna nóg gezelliger in de kamer, toch wel lekker dat het zo sneeuwt buiten. Maar dan schijnt ineens de zon door het raampje en gaat iedereen gauw naar buiten met hun slee.


Het bos is helemaal wit, de sneeuw glinstert.
'Volg mij maar, ik weet een mooie helling,' zegt opa.


En even later suist iedereen op zijn eigen slee naar beneden! Het wordt een heerlijke dag, vol slee- sneeuw- en sneeuwpoppret.


De afbeeldingen zijn geweldig, de knusheid en warmte straalt van de pagina's af. Elke afbeelding is heel gedetailleerd, en de muisjes hebben allemaal hun eigen bezigheden, vooral het muisje dat steeds met haar popje bezig is, is schattig om te zien. Voor de afbeeldingen krijgt het boek een dikke tien.
Het is alleen jammer dat de opbouw van het verhaal een beetje vreemd is. Door elke keer te vragen naar namen van de muisjes, terwijl je die nog niet weet, denk je dat je iets gemist hebt. Ik vraag me af of het origineel ook zulke teksten heeft.
Maar eerlijk is eerlijk die schitterende afbeeldingen maken alles goed!


Een prentenboek in de klassieke 14 muisjes reeks van meesterillustrator Kazuo Iwamura.


ISBN 9789044831764 | Hardcover | 40  pagina's | Uitgeverij Clavis | november 2018
Nederlandse tekstbewerking Clavis B.V. | Afmeting 29,8 x 21,5 cm | leeftijd 3+

© Dettie, 28 september 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER