Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Van wie is die sok?
illustraties: Charlotte Dematons
concept: Joukje Akveld


Het vijfde deeltje uit de Van wie is die... serie. Elk deeltje heeft een eigen onderwerp en er wordt gewerkt met een vast concept. Alleen de illustrator wisselt steeds.


In het eerste deel bijvoorbeeld, getiteld Van wie is die hoed? met tekeningen van Thé Tjong King konden kinderen kiezen welke hoofddeksel bij welk personage hoorde. Daarna verschenen de boekjes Van wie is dat huis? (tekeningen van Annemarie van Haringen), Van wie is die auto? (Philip Hopman) en Van wie is die staart?  (Martijn van der Linden).


In al deze boekjes zie je rechts de vraag Van wie is die... (hoed, kroon, iglo, kasteel, tractor, politieauto, staart)? en links kunnen kinderen kiezen uit de vier weergegeven personages. Op de volgenden twee pagina's zie je dan het antwoord uitgebeeld. Dat is een prettige constructie die goed werkt.


Het bijzondere van deze boekjes is vooral dat ze dankzij de steeds wisselende illustratoren elk ook een heel eigen karakter hebben. Thé Tjong King heeft bijvoorbeeld een heel andere stijl van werken dan Martijn van der Linden. 


En nu ligt het mooie boekje Van wie is die sok? voor me met tekeningen van de door mij zo geliefde Charlotte Dematons. Zij heeft, evenals haar collega tekenaars, de tekenopdracht prachtig uitgevoerd.


Het boekje begint met de vraag Van wie is die laars? Daarboven zien we een echte stoere leren laars getekend, die kan niet anders dan van de reus zijn. - Grappig detail, de reus is zo groot dat zijn hoofd niet op de afbeelding past! -  Op de volgende twee pagina's zien we een jongetje (klein duimpje?) de laars van de voet van de slapende reus trekken. Hij gebaart naar een meisje dat ze stil moet zijn, en dat meisje is Roodkapje!


En zo heeft Dematons bij elke 'vraag en antwoord' allerlei sprookjesfiguren in haar tekeningen verwerkt, zoals; Sneeuwwitje en de zeven dwergen, de kleine zeemeermin, de (boze) prinses op de erwt enz. Het is voor kinderen om naast het geven van het juiste antwoord, natuurlijk ook heel  leuk om deze figuurtjes te herkennen. Elke afbeelding is sowieso een lust voor het oog en er valt heel veel op te zien, bovendien staan er steeds kleine verrassingen op die naar andere sprookjes verwijzen... en wie pakt er steeds spullen weg?

Kortom, opnieuw een fantastisch deeltje uit deze serie. Het is puur genieten!


ISBN 9789025761264 | Hardcover met ronde hoeken | 32 kartonnen pagina's | Gottmer | maart 2018
Leeftijd 2+

© Dettie, 5 juli 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER