Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

van wie is die hoed?
illustraties: Thé Tjong-Khing
concept: Joukje Akveld


In dit boekje kunnen kinderen kiezen welk hoofddeksel bij iemand hoort. Op de linkerpagina is het hoofddeksel te zien en op de rechterpagina staan vier figuurtjes afgebeeld.  Kinderen moeten dan kiezen bij welk figuurtje dat hoofddeksel hoort. Als ze gekozen hebben dan kunnen ze de pagina omslaan en kijken of ze het goed hebben.


Beetje saai zou je kùnnen denken, maar dat is het totaal niet, het het leuke is dat de afbeelding - verspreid over twee pagina's - met de oplossing, elke keer een klein verhaaltje in zich heeft.
Je ziet bijvoorbeeld een deftige mevrouw die aan tafel verheugd zit te kijken naar de kok, met koksmuts op, die blij de kamer binnen stapt met een grote schaal met soep in zijn handen, maar onder zijn voet ligt een bananenschil...!
Ook heel grappig is de afbeelding van de koning, met kroon, die geschilderd wordt. Op het schildersdoek is hij jong, stoer en slank en zit hij op een mooi, vurig paard. In werkelijkheid poseert de dikke, oudere koning op een kruk!
Eveneens leuk is de afbeelding van de gehelmde stoere ridder in het bos, op zoek naar de draak, die... achter hem loopt!
En zo hebben alle afbeeldingen hun eigen, fantasievolle, verhaaltje te vertellen.


Van wie is die hoed?
is het eerste deel van een nieuwe serie peuterboekjes bedacht door Joukje Akveld. In elk deel wordt steeds de vraag gesteld: wie of wat hoort hierbij? Elk deel zal door een andere bekende illustrator worden geïllustreerd, zodat ook de jongste peuters kennis kunnen maken met hun veelzijdige werk. De illustraties in dit eerste deeltje zijn van Thé Tjong-Khing.


Als elk boekje zo bijzonder en zo mooi verzorgd gepresenteerd wordt als dit boek dan hebben we er een fantastische nieuwe serie bij.


Joukje Akveld
(1974) is journalist en schrijver. Ze werkte bij diverse uitgeverijen en schrijft als journalist over kinderboeken en theater voor onder meer Het Parool, tijdschrift Lezen en Vrij Nederland. Daarnaast vertaalt ze prentenboeken en publiceerde ze verschillende uitgaven over kinderboekenmakers.


ISBN 9789025759681 | Hardcover met ronde hoeken | 32 hardkartonnen pagina's | Uitgeverij Gottmer | februari 2015
Leeftijd 2+

© Dettie, 22 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER