Non-fictie jeugd

Catherine Barr

http://www.ilikesleeping.com

 

10 redenen waarom pinguïns geweldig zijn
illustraties: Hanako Clulow
tekst: Catherine Barr


Pinguïns zijn in dierentuinen altijd geliefde vogels om naar te kijken dankzij hun grappige loopje en het zo makkelijk in en uit het water hoppen. Gelukkig wonen ze niet alleen in dierentuinen maar in allerlei delen van onze wereld.


"Een veelvoorkomend misverstand is dat pinguïns alleen op Antarctica zouden voorkomen. Ze komen niet voor op de Noordpool, maar wel in Zuid-Afrika, Zuid-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Op de Galapagoseilanden worden ze zelfs tot aan de evenaar aangetroffen.
Bron: Wikipedia


De pinguïns in dit boek leven echter vooral in heel koude streken.


Al op de eerste pagina zien we alle 18 soorten pinguïns die op onze aarde voorkomen. Vooral de noordelijke rotspinguïn is leuk, die heeft prachtige gele veren rond zijn ogen, alsof hij een indianentooi op heeft. En de zwartvoetpinguïn heeft... roze randjes om zijn ogen. De Schlegelpinguïn heeft weer een bosje gele veren boven zijn snavel. De allergrootste pinguïn is de statige keizerspinguïn.
Toch lijken ze allemaal erg op elkaar. Elke pinguïnsoort heeft een zwart wit verenpak een zwarte of oranje snavel en korte stompe vleugels.


Hun grootste kracht is dat ze in en uit het water kunnen hoppen. Het lijkt wel of ze uit het water springen! Dat is een hele grappig gezicht, van die deftige 'obertjes' die hup rechtop uit het water komen.


Pinguïns doen ook aan wintersport. Ze rodelen! Niet op een rodelbaan en niet met een sleetje naar beneden sjezen, maar heerlijk op hun buik. Zo gaan ze lekker snel. Hun nesten bouwen ze van steentjes of van... hun eigen poep.


Het is altijd bijzonder om te beseffen dat het vogels zijn, terwijl ze niet kunnen vliegen. Maar ook pinguïns ruien, ofwel krijgen nieuwe veren, alleen bij pinguïns gaat dat heel snel, want zonder hun beschermende veren kunnen ze niet zwemmen en op vis jagen. Als de rui langer zou duren zouden ze misschien verhongeren.


Dankzij de - realistische - gekleurde afbeeldingen is alle informatie ook zichtbaar gemaakt.

Kortom, een mooi verzorgd, informatief boek dat ook goed gebruikt kan worden voor een spreekbeurt en dat bovendien benadrukt dat ons milieu erg kostbaar is.
Een boek uit de '10 redenen' serie.


ISBN 9789025771751 | Hardcover met uitgewerkte voorkant | 24 pagina's | Uitgeverij Gottmer | september 2019
Afmeting 19,5 x 25 cm | Vertaald door Marjolein Brokkelkamp | Leeftijd 5+

© Dettie, 21 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

10 redenen waarom olifanten geweldig zijn
illustraties Hanako Cullow
tekst Catherine Barr


In dit boek maken we kennis met de Aziatische en de Afrikaanse olifant. Doorheen het hele boek wordt aangegeven welke van de twee olifantensoorten op de afbeeldingen is weergegeven.

De 10 redenen worden per twee pagina's gemeld en getoond. Zo lezen we bij reden 1 dat een baby-olifant eerst een jaar lang moet leren wat hij allemaal met zijn slurf kan doen. Verder leren we dat olifanten hun slurf gebruiken om te ruiken, te ademen, te drinken en er heel voorzichtig iets mee vast kunnen pakken. "Ze kunnen er ook geluid mee maken - dat klinkt als een trompet - en er zelfs mee snorkelen!

Op de bijbehorende afbeelding zien we grote en kleine Afrikaanse olifanten aan een meer, enkelen drinken en andere spelen en 'snorkelen' in het water. Maar we zien ook het landschap én zebra's en een giraffe die ook dorst hebben.  Naast de olifanten zwemmen ook twee nijlpaarden.
De olifanten en andere dieren zijn natuurgetrouw getekend op hun ogen na, die zijn mooi groot, waardoor ze er heel lief en aardig uitzien.

Bij elke dier en enkele planten staat de naam vermeld. Daardoor weten we dat op de volgende twee pagina's naast de Afrikaanse bosolifant een Afrikaanse perenboom, een reuzentoerako (vogel) ende westelijke laaglandgorilla's te zien zijn. We leren gelijk dat de bosolifanten onder andere zaadjes eten en weer uitpoepen zodat ze in de mest tot bloei komen.

Erg leuk is reden drie, waarin we lezen hoe olifanten met elkaar kunnen praten en over welke lange afstanden ze elkaar kunnen 'verstaan'. En zo leren we waar hun grote oren voor dienen, hoe ze de weg naar voedsel weten te vinden, hoe slim ze zijn en nog veel meer.

Bij de afbeeldingen staat ook ronde kadertjes getiteld 'help de olifant'. Daarin staan tips over hoe je het voortbestaan van olifanten kunt ondersteunen. 

Opnieuw een erg interessant en leerzaam boek uit deze leuke serie voor kinderen vanaf 5 jaar.


ISBN 9789025770228 | Hardcover | 24 pagina's | Uitgeverij Gottmer | februari 2019
Vertaald door J.H. Gever | Afmeting 19,5 x 25 cm. Leeftijd 5+

© Dettie, 21 april 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

10 redenen waarom schildpadden geweldig zijn
illustraties: Hanako Clulow
tekst: Catherine Barr


Eigenlijk zou de titel moeten zijn: 10 redenen waarom zeeschildpadden geweldig zijn, want in dit boek komen alleen de zeeschildpadden voor. Maar ze zijn er natuurlijk niet minder geweldig om!


Na de opengewerkte cover te hebben bewonderd, kunnen we op de eerste twee pagina's gelijk zeven schildpadden in al hun variaties bekijken. We zien o.a. een zwart gestippelde lederschildpad, de groene zeeschildpad, de platrugschildpad etc.. Het zijn vooral de kleuren van de schilden en vlekken op de poten en kop die variëren, van groen tot zwart.


Reden 1 waarom deze dieren zo bijzonder zijn is dat ze wonderbaarlijke reizen maken. "Ze zwemmen wel duizenden kilometers, van de plek waar ze hun voedsel zoeken naar de plek waar ze hun nest maken."  Verder lezen we dat ze bijna altijd terugkeren naar het strand waar ze zelf geboren zijn om hun eieren te leggen. Op de afbeelding zien we de groene zeeschildpad sierlijk zwemmen tussen een grote groep sardines, maar we zien ook een tuimelaar en de grijze rifhaai rondzwemmen.


En wist je dat schildpadden ook kunnen huilen? Hoe dat kan, wordt natuurlijk ook verteld. We zien ook waar en hoe ze hun nest maken en hun eieren leggen én wat de kleine schildpadjes gelijk doen als ze uit hun ei gekropen zijn! Dat is heel leuk om te zien op de afbeelding gemaakt door Hanako Clulow.
Heel bijzonder is ook het verhaal over de kaken van de schildpad. We lezen wat voor verschillen er in de kaken zitten en hoe het kan dat schildpadden - helaas - plastic tassen ook als voedsel zien... Er wordt dan ook op diverse pagina verteld wat je beter niet kunt doen, omdat dat veel beter voor de schildpadden is.


Heel grappig is ook om te zien hoe ze eten! Ze grazen namelijk, net als koeien!  En we zien dat ze - net als wij - af en toe even frisse lucht moeten inademen en dat het best gevaarlijk is, want zo lopen ze ook kans in een visnet te belanden.


En zo lezen we nog veel meer dingen die maken dat we beseffen hoe geweldig schildpadden zijn.


Het boek is mooi uitgevoerd en de opengewerkte kaft maakt het boek extra aantrekkelijk. De tekst is in flinke en duidelijke letters afgedrukt. Bij elke afbeelding staan details vermeld zodat we ook te weten komen wat we precies zien, zoals bijvoorbeeld een parelkwal of koraal of een sponsdiertje. In een apart kadertje getiteld Help de schildpad! wordt in enkele regels verteld wat je kunt doen om de zeeschildpad een goed leven zonder teveel vervuiling te geven.
(Het boekje is ook afgedrukt op FSC papier)

Prima, leerzaam boekje.


ISBN 9789025770211 | Hardcover | 24 pagina's | NUR 223 | Uitgeverij Gottmer | februari 2019
Afmeting 19,5 x 25 cm. Leeftijd 5+

© Dettie, 14 februari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER