Non-fictie jeugd

10 redenen waarom schildpadden geweldig zijn
illustraties: Hanako Clulow
tekst: Catherine Barr


Eigenlijk zou de titel moeten zijn: 10 redenen waarom zeeschildpadden geweldig zijn, want in dit boek komen alleen de zeeschildpadden voor. Maar ze zijn er natuurlijk niet minder geweldig om!


Na de opengewerkte cover te hebben bewonderd, kunnen we op de eerste twee pagina's gelijk zeven schildpadden in al hun variaties bekijken. We zien o.a. een zwart gestippelde lederschildpad, de groene zeeschildpad, de platrugschildpad etc.. Het zijn vooral de kleuren van de schilden en vlekken op de poten en kop die variëren, van groen tot zwart.


Reden 1 waarom deze dieren zo bijzonder zijn is dat ze wonderbaarlijke reizen maken. "Ze zwemmen wel duizenden kilometers, van de plek waar ze hun voedsel zoeken naar de plek waar ze hun nest maken."  Verder lezen we dat ze bijna altijd terugkeren naar het strand waar ze zelf geboren zijn om hun eieren te leggen. Op de afbeelding zien we de groene zeeschildpad sierlijk zwemmen tussen een grote groep sardines, maar we zien ook een tuimelaar en de grijze rifhaai rondzwemmen.


En wist je dat schildpadden ook kunnen huilen? Hoe dat kan, wordt natuurlijk ook verteld. We zien ook waar en hoe ze hun nest maken en hun eieren leggen én wat de kleine schildpadjes gelijk doen als ze uit hun ei gekropen zijn! Dat is heel leuk om te zien op de afbeelding gemaakt door Hanako Clulow.
Heel bijzonder is ook het verhaal over de kaken van de schildpad. We lezen wat voor verschillen er in de kaken zitten en hoe het kan dat schildpadden - helaas - plastic tassen ook als voedsel zien... Er wordt dan ook op diverse pagina verteld wat je beter niet kunt doen, omdat dat veel beter voor de schildpadden is.


Heel grappig is ook om te zien hoe ze eten! Ze grazen namelijk, net als koeien!  En we zien dat ze - net als wij - af en toe even frisse lucht moeten inademen en dat het best gevaarlijk is, want zo lopen ze ook kans in een visnet te belanden.


En zo lezen we nog veel meer dingen die maken dat we beseffen hoe geweldig schildpadden zijn.


Het boek is mooi uitgevoerd en de opengewerkte kaft maakt het boek extra aantrekkelijk. De tekst is in flinke en duidelijke letters afgedrukt. Bij elke afbeelding staan details vermeld zodat we ook te weten komen wat we precies zien, zoals bijvoorbeeld een parelkwal of koraal of een sponsdiertje. In een apart kadertje getiteld Help de schildpad! wordt in enkele regels verteld wat je kunt doen om de zeeschildpad een goed leven zonder teveel vervuiling te geven.
(Het boekje is ook afgedrukt op FSC papier)

Prima, leerzaam boekje.


ISBN 9789025770211 | Hardcover | 24 pagina's | NUR 223 | Uitgeverij Gottmer | februari 2019
Afmeting 19,5 x 25 cm. Leeftijd 5+

© Dettie, 14 februari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER