Paddenstoel & Co
Hoe een schimmelig netwerk het leven op aarde overeind houdt
Illustraties: Wendy Panders
Tekst: Geert-Jan Roebers
Het is weer paddenstoelentijd, mensen gaan massaal het bos in om dit bijzondere natuurverschijnsel te spotten of te fotograferen. Ook voor kinderen worden leuke speurtochten georganiseerd zodat ze op een speelse manier veel kunnen leren over paddenstoelen.
Maar met dit boek heb je een heel bijzondere en informatieve speurtocht gewoon in huis! En toch ben je op pad want je mag met Geert-Jan Roebers mee. Maar eerst moet je krimpen zodat je van heel dichtbij kunt zien hoe paddenstoelen in elkaar zitten en hoe ze hun voeding en schimmels vervoeren. Als dat niet spannend is.
Geert-Jan Roebers weet echt heel veel over paddenstoelen en dat is superleuk. Hij én Wendy Panders laten je allerlei soorten paddenstoelen zien, en dat zijn er heel veel. De ene keer zie je ze op een prachtige foto en de andere keer via allemaal illustraties en Geert-Jan vertelt daar allerlei dingen bij.
Hij laat ook zien dat onder de grond allemaal draden lopen die de paddenstoelen met elkaar vinden, die draden noemen ze schimmels. Aan het uiteinde van die draden groeien de paddenstoelen, die wij kunnen zien. Maar onder de grond gebeurt er dus veel meer en dat is heel leuk en interessant om te lezen.
Verder laten Geert-Jan en Wendy zien hoe paddenstoelen ervoor zorgen dat ze overal hun sporen (soort zaadjes) laten vallen, zodat ze altijd blijven bestaan. Ook hebben paddenstoelen verschillende 'bewaarbakjes' waar ze hun sporen in bewaren tot ze rijp zijn. De ene bewaart ze in lamellen, de ander paddenstoel vormt een soort beker om daar hun sporen in te maken en er zijn ook paddenstoelen die lijken op bolletjes, deze klappen open als de sporen rijp zijn. Heel apart!
De schimmels onder de grond geven ook nog allerlei signalen af en werken soms samen met een bepaalde boom.
Er is nog zoveel over het boek te vertellen maar dat zou jammer zijn, want het is een boek dat je zelf moet zien en lezen. Het is echt een enorme aanrader.
Geert-Jan Roebers schrijft op een grappige en toegankelijke manier, hij vertelt alles in heel gewone taal en dat is lekker want dan begrijp je alles veel sneller.
Wendy Panders licht alles met haar tekeningen en korte opmerkingen toe, het is soms heel komisch om te zien. kopen dat boek, of vraag het aan Sinterklaas of voor je verjaardag.
ISBN 9789025778347 | Hardcover | 144 pagina's | Gottmer | 18 oktober 2023
Afmeting: 20,8 x 26,7 cm | Leeftijd vanaf 9 jaar
© Dettie, 1 november 2023
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Briljante planten
Illustraties: Margot Westermann
Tekst: Geert-Jan Roebers
Het thema van de kinderboekenweek 2022 is Gi-ga-groen ofwel de natuur en als er één boek in dit thema past is het wel 'Briljante planten'.
Waarom ze zo briljant zijn wordt haarfijn uitgelegd. Het is namelijk zo dat planten niet gewoon groene dingen zijn met wortels in de grond die af en toe bloeien of vruchten geven.
Planten zijn veel meer dan dat! Ze hebben zelfs een soort taal!
Al in het begin van het boek wordt ons duidelijk gemaakt.
Elke plant heeft een verhaal. Als je
dat verhaal kent, kun je nog meer van
ze genieten. En hun geheimen zijn
misschien nog wel mooier. Zo hebben
planten ook een ondergronds leven.
Wat ze daar uitspoken, dat
wil je niet weten. Of wel?
In eenvoudige aansprekende taal leren we hoe bijzonder het eigenlijk al is dat er planten zijn! En helemáál apart is het feit dat zij ons de lucht (CO2) geven die wij nodig hebben. Dat hele proces, van stikstof naar CO2 wordt heel duidelijk uitgelegd. Ook de wisselwerking tussen vogels en andere dieren is heel belangrijk want zonder die dieren zouden heel veel planten niet (meer) bestaan.
We leren hoe planten zich kunnen verdedigen. Sommige hebben stekels, anderen stinken heel erg of zijn giftig. Een plant kan zelfs andere planten waarschuwen voor gevaar dankzij een speciale lucht die ze uitstoten. Denk maar aan pas gemaaid gras! "Met dat herkenbare luchtje waarschuwen grasplanten elkaar. Als ze het alarm ruiken maken ze snel hun sprieten taaier en minder lekker!
Sommige bloemen maken zelfs een zoemgeluid om bijen te trekken! Hoe leuk is dat!
Enkele planten zijn niet zo aardig, om te overleven bijvoorbeeld gedragen sommige planten ze zich als een slang, ze slingeren zich om een plant of boom waardoor die verstikt.
We lezen hoe de planten kunnen overleven na bijvoorbeeld een brand of tijdens een heel strenge winter waarin het heel erg vriest. Maar ook hoe ze zichzelf beschermen tegen dieren of heel erge droogte.
Er staat zoveel in het boek over planten en bomen, hoe ze groeien, bloeien en zich voortplanten. Hoe ze contact hebben met elkaar en hun verdere omgeving en nog veel meer.
Door de vrolijke, heldere uitleggende illustraties snap je nog veel meer wat er allemaal verteld wordt.
Echt een prachtig boek voor elk kind dat meer wil weten over alles wat groeit en bloeit en gelijk leert hoe slim planten eigenlijk zijn!
Geert-Jan Roebers is bioloog, columnist en auteur.
Margot Westermann - winnares Zilveren griffel 2018 - is vormgever en illustrator.
.ISBN 9789025772888 | hardcover | 143 pagina's | Gottmer | februari 2022
Afmeting 21.6 cm x 30.1 cm | Leeftijd 10+
© Dettie, 3 oktober 2022
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Ratjetoe
Geert-Jan Roebers en Stefan Halewijn
Vanaf de voorkant van dit boek kijkt een schattige dwergmuis met glanzende, zwarte oogjes de wereld in. Deze oogjes zijn van een opvallende glans voorzien zodat ze goed opvallen. Dat maakt dat het boek “in het oog” springt. Velen zullen dit boekje alle kanten op bewegen om de oogjes op te laten lichten. Door het prettige formaat en de harde kaft kan het boek goed vastgehouden worden.
Het boek begint met informatie over knaagdieren in het algemeen. Allerlei leuke en handige weetjes komen aan bod: Welke knagers goed kunnen zwemmen; wat ze eten; wie er in de winter een dutje doen en nog veel meer. Nooit geweten dat een bever een speciaal nageltje heeft om zijn vacht mee te kammen. In dit boek staat het allemaal. Het verhaal van de rattenvanger van Hamelen komt ook voorbij. Dat is natuurlijk een sprookje maar in Nederland werken echte rattenvangers. Rattenvanger Ties van de Westelaken vertelt over zijn bijzondere baan.
Het tweede deel behandelt de knaagdieren in Nederland soort voor soort. Zo gaat er een pagina helemaal over de eekhoorn en weer een andere over de muskusrat. Er is bijvoorbeeld te lezen waar in Nederland ze voorkomen, hoe groot ze zijn en welke woonomgeving ze fijn vinden. Alleen de hazelmuis en de eikelmuis delen samen een pagina. Drie maal raden wat de hazelmuis graag eet.
De laatste pagina’s gaan over knaagdieren in Europa en knaagdieren in de wereld. Grappig dat het stekelvarken ook een knaagdier is. En wat een griezel is de naakte molrat. Zonder een foto van het grootste knaagdier ter wereld zou dit boek niet compleet zijn. De capibara is een flinke joekel.
Op de pagina’s aan de linkerkant staat steeds een leuke en vlot geschreven tekst en soms een kleine afbeelding. Op de rechterpagina’s staan prachtige foto’s. Af en toe staan er op beide pagina’s foto’s. Je kijkt je ogen uit naar al die mooie en pluizige knaagdieren. Er zitten heel wat schoonheden tussen. In het eerste deel van het boek beslaan de foto’s telkens een complete pagina. In het tweede deel zijn de foto’s wit omrand met een mooi rood sierlijntje tussen de foto en de rand. De laatste pagina’s hebben een zandkleurige achtergrond. Er is duidelijk veel aandacht geschonken aan de vormgeving.
Eigenlijk is dit een informatief boek voor de jeugd maar ouders kunnen gerust meelezen. Er staat informatie in waar volwassenen ook nog wat van kunnen leren. En daarbij zijn de foto’s werkelijk een lust voor het oog. De tekst is op een leuke en pakkende manier geschreven en betrekt een kind helemaal bij het boek.
Een expert op het gebied van knaagdieren zal niemand worden door dit boek. De schrijvers bevestigen dit. Wel is er genoeg gelezen en bekeken om deze kleine knagers wat meer te gaan waarderen. Een geweldig boekje om kinderen bij de natuur te betrekken en hun interesse te wekken. Een aanrader voor jong en oud.
ISBN 978 90 5011 371 7, genaaid gebonden ., 24 x 22 cm, rijk geïllustreerd 72 pagina's KNNV Uitgeverij
Vanaf 10 jaar
© Annemarie, 13 juli 2011
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER