Non-fictie jeugd

Tula's vrijheidsstrijd
uit de serie Historische helden
De slavenopstand op Curaçao van 1795


Tula is een slaaf op plantage Knip dat gelegen is op Curaçao. Dit eiland is sinds 1643 in handen gekomen van de Republiek der Verenigde Nederlanden.
Het verhaal begint ermee dat Tula geranseld wordt met de zweep omdat hij geklaagd heeft over het weinige eten. Slaven mogen niet klagen of protesteren en daarom krijgt Tula nu deze straf.
Tula is een lange, sterke, trots slaaf. Wat de Bomba (voorman) niet weet is dat Tula een grote opstand aan het voorbereiden is.
Maandag 17 augustus 1795 is het zover. De slaven met Tula als leider lopen naar het huis van Caspar van Uytrecht, de shon (eigenaar van de slaven) en melden hem dat ze niet meer gaan werken voor hem.  Daarna trekken de slaven verder naar andere plantages en de groep opstandelingen wordt steeds groter.
Inmiddels heeft Willem, de zoon van Caspar van Uytrecht, de gouverneur Johannes de Veer, gewaarschuwd. Deze stuurt een klein legertje van zestig man dat door de grote groep slaven makkelijk verjaagd kan worden. Maar Tula wil helemaal niet vechten. Hij wil gewoon dat de slaven vrijgelaten worden en in vrijheid kunnen leven. Op Haïti is namelijk ook een slavenopstand geweest. Haïti was Frans en daar zijn de slaven nu vrij dankzij de Franse Revolutie die vrijheid, gelijkheid, broederschap predikte. En Holland is nu ook in Franse handen dus...
Maar zo simpel ligt het allemaal niet, Tula krijgt het aanbod dat de slaven allemaal terug naar hun plantage mogen en niet gestraft zullen worden. Tula weigert, ze zijn zo vaak ernstig mishandelt, ze kunnen niet meer terug. Zo kunnen ze niet meer leven.
Hoofdcommandant van het vrijwilligersleger, bestaande uit o.a. plantage-eigenaren, is kapitein Van Westerholt. Deze doorziet de tactiek van de slaven die zich op de berg Ceru Kloof hebben teruggetrokken. De kapitein valt ze van onverwachte kant aan neemt een stel slaven gevangen die aan de galg gehangen worden. Tula heeft zich na deze aanval met de meeste opstandige slaven teruggetrokken rond de Sint Christoffelberg. Maar ook nu weet kapitein Van Westerholt een list te verzinnen.
18 september 1795 een maand en een dag na de start van de opstand wordt Tula opgepakt en gevangen genomen.
Op 3 oktober worden hij en de andere leiders zoals Bastiaan Karpata en Pedro Wakao tijdens de openbare terechtstelling, gemarteld en op een gruwelijke manier omgebracht.
Toch heeft de opstand grote impact op de slaven en slavenhouders. Er komen nieuwe regels zowel voor de slaven als de slaveneigenaren. Er komen iets betere leef- en werkomstandigheden voor de slaven maar dat is het dan ook. Dit niet eens omdat het eilandbestuur en de eigenaren begrip hebben voor de slaven maar omdat ze de slaven rustig willen houden.


Het is een indrukwekkend verhaal over dappere mensen die wisten welk risico ze liepen maar toch de strijd voor vrijheid aangingen. Helaas lukte het toen nog niet pas in juli 1863 werd de slavernij afgeschaft. Nederland was daarmee een van de laatste koloniale landen die dat deed.


"Voor de blanken van toen is Tula de geschiedenis ingegaan als een rebel en een moordenaar, over wie maar het beste gezwegen kan worden.
Maar in en buiten Curaçao leeft Tula voort in de herinnering als een vrijheidsstrijder en de held van een rechtvaardige strijd. Tula is op 17 augustus 2010 op Curaçao uitgeroepen tot nationale held."


ISBN 9789085605898 Hardcover 64 pagina's Uitgeverij Niño maart 2011 uit de serie Historische helden
Met schitterende illustraties van Ruud Bruijn Vanaf ca. 10 jaar
Zie ook het inkijkexemplaar

© Dettie, 2 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER