Non-fictie jeugd

Het boek van het leven
Over bolle buiken, bonenbaby's en kraamfeesten
Illustraties: Sassafras de Bruyn
Tekst: Floortje Zwigtman


Het is Floortje Zwigtman wel toevertrouwd om bijzondere onderwerpen op haar eigen manier te brengen. Na het fantastische boek over Sinterklaas waarin echt alles over hem besproken werd, kreeg ik Het boek van het leven in mijn bezit. Opnieuw raak je in de ban van de schrijfstijl en de verhalen die Zwigtman over dit onderwerp vertelt.

Het boek begint met een volksverhaal over een vrouw die graag kinderen wilde hebben. Ze had in haar gebeden al zo vaak aan Maria gevraagd om haar te zegenen met een kind, maar helaas haar buik bleef leeg. Nu gaat ze iets doen wat niemand mag weten. Midden in de nacht rent ze stiekem naar de Moedersteen, daar moet ze een nacht op doorbrengen en dan zal ze zeker een kind krijgen. En daar ligt ze dan, hoopvol en bang tegelijk. En als ze ochtend wordt, weet ze dat ze dit keer eindelijk het zo gewenste kindje zal krijgen.
Prachtig verhaal natuurlijk.
Doorheen het boek kunnen we meer van dit soort volksverhalen lezen, ze zijn stuk voor stuk bijzonder en ook wel indrukwekkend.


Het volgende hoofdstuk heet "Het begin van jou bestaan". Daarin wordt verteld over het wonder van de zaadcellen en eicel die uiteindelijk de kiem vormen van een nieuw mensje.
De afbeeldingen daarbij zijn hilarische te noemen. We zien bijvoorbeeld een dikke ronde eicel, met lang haar en rode wangen, die een luikje in haar buik open doet om de zaadcel binnen te laten. Ze lacht.

Ook vertelt Floortje over het waarom van al het gepronk van manlijke dieren door middel van bijvoorbeeld kleurige veren, een groot gewei of bijzondere geluiden, dat is omdat vrouwtjes heel kieskeurig zijn! Ze willen wel een gezonde, sterke man! Ook moet die man laten zien dat hij zorgzaam is en in staat is een gezin te onderhouden. Sommige dieren geven zelfs cadeautjes! Sasafras de Bruyn heeft ook hier weer enorm grappige tekeningen bij gemaakt, je zit steeds te lachen als je ze ziet.

Alle mythes over waar de kinderen vandaan komen worden ook verteld, maar ook waarom ze op die manier aan anderen/kinderen gebracht worden.

Geweldig is ook het verhaal over een zwangere vrouw die onder invloed van haar hormonen trek had in de gekste dingen. En het gezegde is, geef een zwangere vrouw wat ze wil hebben, ze heeft het dan nodig. Maar deze vrouw wilde in de arm van de bakker bijten! Of ze haar zin krijgt?

En zo lezen we over het hele traject van zaadje en eicel, de zwangerschap, tot de uiteindelijke bevalling met o.a. de vele manieren waarop er in de wereld bevallen wordt.
Het is een van de leukste 'voorlichtingsboeken' die ik ooit gelezen heb. En ook al leest het mede door de afbeeldingen heel makkelijk weg, toch leer je enorm veel over het hele traject tijdens de zwangerschap en alle verhalen die er omheen bestaan.
Grote aanrader.


Floortje Zwigtman (1974) debuteerde in 2001 met Spelregels, een jaar later volgde het spraakmakende Wolfsroedel. Haar passie voor negentiende-eeuws Londen kon ze kwijt in de trilogie Een groene bloem, waarvoor ze een aantal jaren onderzoek deed. Zwigtman ontving voor haar boeken vele prijzen, waaronder de Gouden Uil en de Gouden Zoen.


ISBN 9789401452694 | Hardcover | 176 pagina's | Lannoo | 4 maart 2019
Afmeting 23,8 x 29 cm | Leeftijd 12+

© Dettie, 29 december 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER