Non-fictie jeugd

Wolvenhart
Suzanne Wouda en Annemarie van den Brink


Veertien verhalen over bijzondere dieren. (Al vertellen ze misschien meer over de manier waarop de mens met hen omging).
Het verhaal van de giraffe Zarafa bijvoorbeeld vertelt over de reis die een aantal mensen maakten met deze langnek in een tijd – het jaar 1824 - dat nog vrijwel niemand in Europa ooit een giraffe gezien had.
Zarafa werd geboren in Ethiopië en meteen na haar geboorte gevangen genomen. Ze was een geschenk van de gouverneur van Egypte voor de Franse koning, die hoopte dat Frankrijk hem dan zou steunen in de strijd tegen Griekenland. De reis ging door de woestijn en over de Middellandse Zee. Vanuit Marseille begon een voettocht verder naar Parijs. Onderweg hadden zij en haar oppassers veel bekijks natuurlijk en er is dan ook heel wat over geschreven. Zarafa belandde in de Jardin des Plantes, waar ze tot haar dood in 1845 veel publiek trok. Ze is opgezet en nog steeds te zien, in het natuurhistorisch museum in Rochelle.


Ook Hansken de olifant was een geschenk. Zij kwam uit Ceylon en werd verscheept naar Nederland. Dat was in het begin van de zeventiende eeuw, en toen was een olifant ook een onbekend dier. ‘Een monster’. Ze was een cadeau voor stadhouder Frederik Hendrik van Oranje, en werd eveneens als bezienswaardigheid tentoongesteld.
Voor de mensen toentertijd was dit een hele belevenis maar voor de dieren zelf betekende het een vroegtijdige dood. Men had immers geen idee wat een goede verzorging inhield. Hansken werd nog beroemder omdat ze getekend werd door een schilder die we nu nog steeds bewonderen: Rembrandt!


Misschien heb je wel eens gehoord van Hans, het paard dat kon rekenen? Ook een verhaal dat altijd weer verteld wordt. Net als dat over Japie, een gorilla in Artis, die zorgde voor afleiding zodat de Duitse bezetters die hem kwamen bezoeken niet ontdekten dat er mensen verstopt zaten in de apenrots.
Lees het verhaal van de duiven in de Tweede Wereldoorlog, die fungeerden als spion. Over de beroemde politiehond, Albert, die een standbeeld kreeg.
En over de beroemde stationskat Felix, die met zijn maatje Bolt het station in Huddersfield bewaakt.
Of dat van de big die kunst maakt: Pigcasso. Zowel Felix als Pigcasso hebben ook een facebookpagina!


De wolf van de titel van dit boek is Lobo. Hij is de man die op hem jaagt diverse keren te slim af, waardoor deze jager bewondering krijgt voor het dier. Lobo heeft niet voor niets geleefd, want de jager zal later schrijven:


‘Mijn grootste wens is mensen duidelijk te maken dat onze wilde dieren een waardevolle erfenis zijn die we niet mogen vernietigen.’


Moge de woorden van de jager niet alleen van toepassing zijn op wolven maar op alle dieren!


Annemarie van den Brink en Suzanne Wouda die samen ook Oorlog in inkt schreven, dat bekroond werd met een Vlag en Wimpel, hebben nu deze bijzondere, waargebeurde verhalen verzameld in een mooie bundel.
Achterin staat per verhaal vermeld waar de schrijvers hun informatie vandaan haalden, en zo kun je zelf ook nog verder lezen. Er staan ook jeugdboeken bij namelijk.


ISBN 9789021683560 | Hardcover| 144 pagina's | Uitgeverij Ploegsma | september 2022
Illustraties door Marieke Nelissen | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 9 november 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER