Zwarte vlinder
2. De schemertijdcodes
Roel Verheggen & Conz


Yara is een dertienjarige tiener, een meisje dat graag de wereld wil ontdekken die aan haar voeten ligt. Ze heeft via Tinder een jongen leren kennen, op wie ze denkt verliefd te zijn. Maar ze heeft hem nog nooit in het echt gezien. Op de foto is Melvin een knappe jongen en ze hebben al zoveel contact met elkaar gehad dat Yara een klik voelde. Hun contact voelt alsof Melvin haar soulmate is.
En dan vraagt hij om een ontmoeting.


‘Zullen we morgen afspreken? Appte Melvin. Pik ik je rond zeven uur op.’


Geen haar op het hoofd van Yara dat er aan dacht dat het wel eens een verkeerde beslissing zou kunnen zijn om in te gaan op de praatjes en voorstellen van Melvin.
Maar dat blijkt het dus wel te zijn. En niet een beetje fout, maar heel erg fout.
Met open ogen is ze er in getrapt. Als hij haar chanteert met foto’s die hij van haar genomen heeft terwijl ze door zijn toedoen bedwelmd is geraakt, kan ze niet anders dan toegeven.


Hoe kan ze zich vrij maken uit deze situatie? En tegelijk een lotgenoot, het meisje Evi, helpen?


Het verhaal ontwikkelt zich als een spannende thriller, maar is in feite een waarschuwing voor de jonge lezers: bezint eer gij begint.
Want als je in de echte wereld in de handen valt van dit soort criminelen, dan is het niet zo dat je zoals het boekmeisje Yara wordt geholpen door wezens uit de schemertijd!
Voor lezers van het eerste deel van de schemertijdcodes is Michaël een bekende figuur. Wat voor figuur het is, blijft onduidelijk, maar hij verleent Yara de hulp die ze hard nodig heeft.
De wereld waar zij het tegen op moet nemen is een harde wereld.
Van mannen die rijk en machtig zijn en nog rijker en machtiger willen worden, en die daarom nietsontziend te werk gaan.


Wat opvalt is dat het eerste deel van deze reeks voor kinderen van 10 en ouder geschikt was, waar dat met dit tweede deel zeker niet het geval is. De lezer van het eerste deel is intussen ouder en kan dit nu aan waarschijnlijk.
Naast het fictieve ietwat magische aspect is het namelijk vooral een indringend verhaal, een thriller die de feiten niet verhult.
De lezer wordt gewaarschuwd, zoals ook in het eerste deel een waarschuwing zat voor de gevaren van sociale media.


Roel Verheggen (Lottum) schreef de vierdelige serie ‘De geheimen van Schatterdam’ van Griebel, Vlievlug, Maanvonk en Zilverwind. Zwarte vlinder is het tweede deel van  de serie De Schemertijdcodes.


ISBN 9789044852639  | Hardcover | 200 pagina's | Uitgeverij Clavis | april 2024
Zwart-wit tekeningen door Conz | Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 12 april  2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER