Loop nooit onder een ladder
Andrés López


De ondertitel is: Een boek over (on)geluk.
Het begint met een inleidende tekst over wat bijgeloof eigenlijk is.


‘Beeld je in dat jij een van de eerste mensen op aarde was, miljoenen jaren geleden, en je hebt net  - als alles goed gaat - je eerste oogst ingezaaid, de oogst waarvan je de rest van het jaar moet eten. Je hebt alleen een beetje regen nodig. Je hebt wolken nodig die de zonnestralen niet tegenhouden, je hoopt dat er geen insectenplaag komt die jouw plantjes opeet voordat jij dat kunt doen en dat er geen mammoet over je geliefde zaailingen heen dendert.

En beeld je nu in dat je op een bewolkte zomerdag over je speelbotjes struikelt. Je maakt een paar sprongen en schreeuwt het uit van de pijn. En terwijl je dat doet begint het opeen te regenen!
Misschien is zo het regendansen wel ontstaan. Of niet.’


Andrés López heeft vervolgens een heleboel voorbeelden verzameld die hij in grappige tekeningetjes uitbeeldt. Tekeningen in eenvoudige kleurzetting met een beetje tekst erbij. Humor die vaak nogal flauw is. Maar kinderen vinden dat over het algemeen wel een leuke soort humor.


Een klavertje vier brengt geluk - maar dan moet je wel tot vier kunnen tellen.
Binnenstappen met je rechtervoet brengt geluk - zorg er wel voor dat de deur openstaat.
Een gele auto zien brengt geluk  -  zolang het maar niet te dichtbij is.


Je ziet: de uitdrukkingen zijn niet altijd zoals we die in Nederland kennen, maar dat maakt natuurlijk niet uit, je kunt gewoon de tekeningen bekijken. En er om grinniken.


Andrés López (Mexico City) heeft met zijn boeken verschillende nominaties voor belangrijke prijzen (o.a. IBBY en Bologna Illustrators' Exhibition) gekregen, en soms ook gewonnen.


ISBN  9789464104066 | Hardcover | 64 pagina's | Uitgeverij Horizon | NUR 274 | februari 2024
Vertaald uit het Spaans door Edward van de Vendel | Leeftijd 6+

© Marjo, 5 april  2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER