Onder het luchtspoor
Peter Swanborn


"Na een kansloos avontuur aan de Faculteit der Aardwetenschappen en twee halverwege afgebroken studies op kunstacademies elders in het land keer in noodgedwongen terug naar de stad waar ik ben opgegroeid."


De ik persoon is Arend Zwart. Hij vindt een kamer en is volgens eigen zeggen geen fotograaf maar iemand die fotowerken maakt. Hij is autonoom.
Helaas is de huisbaas bizar en moet Arend nadat hij zijn kamer ingericht heeft er gelijk weer uit. Hij gaat van armoe maar naar 'De Hef' een café waar hij vroeger wel kwam. Daar ontmoet hij na enkele avonden Rico, Marie, Barbara, Kamisnky en Van Gasteren. Allen doen iets in de kunst. Er ontstaat een soort vriendschap.
De groep moedigt Arend aan, nadat hij een huis leeg heeft zien staan, om het huis te kraken en zo gebeurt het.


Het blijkt een prachtig pand. De mysterieuze Barbara betrekt de bovenverdieping. De kunstenaars doen pogingen om verder te komen, ze klooijen eigenlijk maar wat aan. Barbara, die zeer getalenteerd is, blijft een raadsel. Arend is semi-verliefd op haar. Maar echt werk van haar maken is er ook niet bij.
De groep ontmoet elkaar steeds in De Hef en nemen de wereld door. Af en toe ontspoort één lid van de groep maar hij keert ook steeds weer terug. Natuurlijk is er commentaar op de politiek, de woningnood, de jeugdwerkloosheid etc. Maar echt proberen er iets aan te doen, gebeurt ook niet.
En zo ploeteren ze allemaal voort en doen halfslachtige pogingen om iets te bereiken.


De autonome Arend blijft foto's maken, liefst 's nachts en ontwikkelt ze ook zelf. Maar zichzelf verkopen of moeite doen om verder te komen zit er niet echt in. Allen hebben een soort lamlendigheid, besluiteloosheid over zich die hun naar het café drijft om daar hun wereldvisie te verkondigen.
En dan krijgt Arend - na jaren - de aankondiging dat hij het pand moet verlaten. Waarna het verhaal dat begint in 1981 verspringt naar 1989 en dan is alles anders.


De destijds heersende sfeer van de jaren tachtig is goed weergegeven. Toch blijven de momenten dat Arend zijn vader bezoekt de meest indrukwekkende passages. Ook wat Arend later over hem ontdekt is ontroerend. Verder kabbelt het verhaal een beetje voort, net als het leven van de kunstenaars, dat is dus goed weergegeven. Dat wil niet zeggen dat het boek niet boeit, maar op gegeven moment valt het verhaal wel een beetje stil. Toch is het knap om de lezer ondanks het weinige wat er gebeurt, toch steeds de stimulans te geven het verhaal uit te lezen.


Peter Swanborn (1962) publiceerde tot nu toe vijf dichtbundels die onder meer genomineerd werden voor de C. Buddingh'-prijs en de J.C. Bloem-Poëzieprijs. Onder het luchtspoor is zijn romandebuut.


ISBN 9789463811309 | Paperback | 205 pagina's | Uitgeverij Podium | 5 april 2022

© Dettie, 5 januari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER