Boekenarchief R-S

Hotel Arcadia
Sunny Singh

Het contrast tussen het luxe Hotel Arcadia en het oorlogsgebied dat ze nog maar kort geleden verlaten heeft, is groot. Bizar groot. Sam heeft de weelde van het hotel nodig om het vuil en de gruwelen van de oorlog achter te laten. Het vormt een soort ontsmettende sluis tussen de oorlog en haar leven thuis. Sam is oorlogsfotografe. Haar specialisme is de dood. Sam is beroemd geworden door haar foto’s van dode mensen. Oorlogsslachtoffers. Sam vat de gruwelen van oorlog na oorlog samen in afbeeldingen van ontzielde lichamen die meer vertellen dan woorden ooit kunnen doen.

Dit keer laat de oorlog haar niet los. In het luxueuze hotel echoën de kogelregens na. Het duurt even voor Sam beseft dat ze niet naar een echo maar naar de werkelijkheid luistert. Er wordt geschoten in het hotel. Een telefoontje van hotelmanager Abhi Sikarwal onthult wat er aan de hand is. Het hotel is door terroristen bestormd. Abhi drukt Sam op het hart om in haar kamer te blijven en de deur gesloten te houden. Ze mag niet opendoen. Wat er ook gebeurt, ze mag niet opendoen.

Terwijl de hotelkamer van Sam in een schuilplaats en gevangenis tegelijk transformeert, verschanst Abhi zich bij de monitoren die het hotel in beeld brengen. Abhi onderhoudt contact met de politie terwijl hij de terroristen via de camera’s volgt. Overal liggen lichamen. De hotelgasten die de deur toch hebben geopend, zijn stuk voor stuk neergeschoten. Afgeknald. Abhi probeert de nog in leven zijnde gasten telefonisch gerust te stellen. Abhi is bang. Hij is bang dat Dieter dood is. Dieter zat op hem te wachten in de exclusieve hotelbar.

Abhi en Sam hebben beide een lange weg bewandeld om juist op dat moment in Hotel Arcadia te belanden. Voor Abhi was een toekomst in het leger uitgedacht. Hij zou in de voetsporen van zijn vader en oudere broer treden maar Abhi was anders. Abhi taalde niet naar een carrière in het leger. Hij taalde ook niet naar meisjes. Abhi koos ervoor een andere richting aan zijn leven te geven en verloor daardoor zijn familie.

Sam heeft PTSS, een logisch gevolg van alles wat ze door de lens van haar fotocamera heeft aanschouwd. Sommige gebeurtenissen hebben haar in het bijzonder geraakt. Zo fotografeert Sam nooit kinderen. Dat kan ze niet meer. Fotograferen is verslavend voor Sam. De kick van de angst is onmisbaar geworden. Het heeft haar veel gekost. Haar grote liefde is met een ander getrouwd en haar foto’s boezemen haar ouders afschuw in. Sam is wereldberoemd maar eenzaam. Haar enige gezelschap zijn de nachtmerries die onverbiddelijk terugkeren. Nacht na nacht.

Sam doet wat ze altijd doet. Ze wordt gegrepen door de angst die haar dwingt op pad te gaan. Met haar camera in de aanslag, sluipt ze door de gangen van het hotel. Voetje voor voetje. Sam verkent en Sam fotografeert. Het hotel is tot oorlogsgebied verworden. Abhi slaat haar gade. De camera’s in de hotelgangen registreren elke aarzelende stap van Sam. Keer op keer plant Sam een nieuwe missie. Ze kan niet anders, het is haar lot. Ze maakt zichzelf wijs dat ze alles onder controle heeft maar dan stuit ze in een hotelkamer op een onverwacht probleem. De stoere Sam raakt volledig uit balans.

Auteur en journaliste Sunny Singh heeft met Hotel Arcadia een ontluisterend goed boek op haar naam gezet. Al vanaf de eerste bladzijde was ik volledig in de ban van het verhaal. Zowel Sam als Abhi zijn sterk door hun kwetsbaarheid. Onverschrokken door hun strijd te mogen zijn wie ze zijn. Toch gaat onder hun stoere pantsers een teerheid schuil en juist die gevoeligheid maakt het verhaal zo aangrijpend. Ze weten allebei dat ze het hotel misschien nooit meer zullen verlaten. De terroristen zullen niemand sparen. Er zijn bovendien explosieven aangebracht. De politie is in grote getale aanwezig. Zal de reddingsmissie slagen?  Sam en Abhi groeien door hun telefoongesprekken naar elkaar toe. Geven zich schoorvoetend bloot om na een onthulling geschrokken weer in hun schulp te kruipen. Ze denken aan vroeger maar niet aan de toekomst.

De actualiteit van het verhaal maakte de beklemmende sfeer haast ondraaglijk. Hotel Arcadia is een messcherp en ijzersterk geschreven boek. Als lezer kon ik alleen maar vurig hopen dat het goed af zou lopen voor Abhi en Sam.

ISBN 9789048821532 | paperback met flappen | 256 pagina's| Meridiaan | maart 2015
Vertaald door Martinette Susijn

© Annemarie, 27 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER