Sinterklaasboeken

Sinterklaas-
liedjes

Mark Janssen


Jongens, heb je 't al vernomen?
Tiralalali, tiralalala.
Sinterklaas is aangekomen,
tiralalali, tiralalala.


Vandaag 14 november 2020 komt Sinterklaas ons weer met zijn bezoek vereren en kunnen de kinderen weer lekker wegdromen over de cadeautjes die ze hopen te krijgen. Maar omdat er nu zo'n raar virus heerst kunnen veel kinderen niet bij de intocht aanwezig zijn. Gelukkig kunnen ze in het Sinterklaasjournaal zien dat hij toch écht wel aangekomen is.


En dan begint de tijd van verlanglijstjes maken en Sinterklaasliedjes zingen! Maar hoe gingen ze ook alweer? Een jaar lang liedjes onthouden is ook best wel lang. Gelukkig helpt Mark Janssen de kinderen daarbij dankzij dit grote boek waar wel twaalf liedjes in staan die je mee kunt zingen, hoe de wijs is van al die liedjes kun je beluisteren op Spotify Lemniscaat (Discografie). De tekst kun je lezen in het boek.


Natuurlijk heeft Mark Janssen weer heel mooie afbeeldingen bij de liedjes gemaakt maar het grappige is dat Sinterklaas zelf er helemaal niet op te zien is! Wat we wel zien zijn allemaal kinderen die Sinterklaas helpen met cadeautjes rondbrengen. Ze hebben hun eigen kleren aan, alleen hebben ze een pietenmuts of een sinterklaasmijter op. En soms zijn hun gezichten een beetje vuil gemaakt zodat ze niet zo opvallen in het donker. 

© Mark Janssen


Deze hulpsintjes en -pietjes beleven best wel spannende dingen. Ze moeten heel hard tegen de wind in fietsen, op gladde daken lopen en een kind valt zelfs in een gracht! Gelukkig heeft een jongetje de staf van Sinterklaas bij zich dus het loopt toch nog goed af. Op het dak komen ze allemaal poezen tegen en bij de dierentuin is een olifant heel blij om de kinderen te zien, maar oei wat is hij groot!
Op elke afbeelding zien we ook dat steeds bij één van de kinderen iets mis gaat, dan kun je zien hoe moeilijk het is om hulpsint of -piet te zijn.
Alle kinderen doen dus vreselijk hun best om alles op tijd rond te brengen en daarna zijn ze eindelijk zelf aan de beurt en krijgen ze cadeautjes van...


Mark Janssen heeft duidelijk goed nagedacht over dit boek, het ontbreken van de Sint en zijn hulpjes kan geen enkele discussie  oproepen over mogelijke discriminatie, zelfs in de liedjes komen de pieten niet voor! Het bijzondere is dat je het eigenlijk niet mist want de sfeer die Mark Janssen weet op te roepen in het boek is evengoed een échte Sinterklaassfeer!
Het is gewoon weer heerlijk genieten.


Er kan ook nog een mooie kleurplaat en een mooie prent uit het boek uitgeprint worden.


ISBN 9789047712213 | Hardcover | 32 pagina's | Lemniscaat | oktober 2020
Afmeting 33,6 x 25 cm | Leeftijd 2 tot 8+
De liedjes op spotify zijn gezongen door Jesse Goossens, begeleiding Chris Oelemeijer

© Dettie, 14 november 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het Geheime Boek van Sinterklaas
illustraties: Sassafras de Bruin
tekst: Floortje Zwigtman


Wie de boeken van Floortje Zwigtman kent weet dat ze heel gedegen te werk gaat. Ze zoekt alles rond haar hoofdpersonages uit zodat het verhaal klopt met de tijd waarin ze leven. Met dit boek is het niet anders. Alles wat je wil weten over Sinterklaas en zijn hulpjes kun je terugvinden in dit mooie boek.


De verhalen beginnen natuurlijk met Sinterklaas zelf. Want wie is hij nu eigenlijk? Waar komt hij vandaan? Waarom geeft hij cadeautjes? enz. Er blijken vroeger een heel aantal Sint Nicolazen te hebben bestaan die best eens de Oersint kunnen zijn. Die Sinten krijgen we allemaal te zien en allemaal hebben ze wel iets waardoor ze onze Sint zouden kunnen zijn. Maar uiteindelijk is er maar één die de enige echte Sint Nicolaas is en dat is Nicolaas van Myra en hij komt uit... Turkije! Gelukkig wordt ons ook verteld hoe het kan dat de stoomboot nu uit Spanje komt.


'Dat heeft allemaal te maken met de duivelse helpers van Sinterklaas. Die namen stoute kinderen mee naar de hel. Maar toen het feest veranderde, vonden de bazen van de nieuwe kerk dat niet meer kunnen. Veel te katholiek!
Dus moest er een andere plek komen die ook doodeng was. Een spookhuis? Een eenzame ijsschots op de Noordpool? Een diepe kerker vol spinnen en slangen? Nee, Spanje!
In die tijd had Spanje een slechte naam. Dat kwam door de Tachtigjarige Oorlog tussen de Nederlanden en de Spaanse koning, die toen nog niet al te lang geleden was. De Spaanse soldaten hadden zich tijdens de oorlog zo wreed gedragen dat ze de nieuwe boemannen werden. En Spanje werd de nieuwe hel.'


Maar eigenlijk is het hulpje van Sinterklaas veel spannender. Voordat we bij onze veegroet Piet uitkomen lezen we de hele lange geschiedenis rond Piet. Aanvankelijk was hij een soort heel enge duivel die langzamerhand steeds minder eng maar wel grappiger werd. Deze hele geschiedenis is fantastisch om te lezen, mede door de vele toevoegende afbeeldingen van Sassafras de Bruin die doorheen het boek staan. Maar we zijn er nog niet, ook de liedjes van Sinterklaas worden besproken en de rare woorden, zoals makkers staakt uw wild geraas, worden vertaald in hedendaags Nederlands.


Echt alles komt aan bod in dit boek bijvoorbeeld waarom Sinterklaas op een wit paard rijdt, waarom Piet zo'n pakje aanheeft, waarom de Sint met een stoomboot aankomt, welke kleren Sinterklaas heeft en waarom hij een staf gebruikt. Maar ook hoe je hulpsint kunt worden, waarom we een schoen zetten, hoe je rijmpjes kunt maken of kruidnoten, een banketletter of marsepein (met recepten) enz. enz.


Het boek van flink formaat, is fraai verzorgd, het heeft een mooie harde kaft én een leeslint, maar bovenal de uitvoering qua inhoud verdient een groot compliment.  Dankzij de mooie illustraties en sepiakleurige pagina's doet het nostalgisch aan, maar toont tegelijkertijd heel modern. Knap!


Je zou dankzij dit overzichtsboek zelfs een prachtige spreekbeurt kunnen houden over Sinterklaas en zijn hulpje! Er is namelijk geen enkele vraag over dit stel dat in dit boek niet beantwoord wordt. Grote pluim voor Floortje Zwigtman en Sassafras de Bruin.


Zie ook inkijkexemplaar 1
en inkijkexemplaar 2 (iets naar beneden scrollen)


ISBN 9789461319937 | Hardcover | 174 pagina's | NUR 227, 240 | Uitgeverij Van Halwyck/Rubinstein | juli 2019
Afmeting: 28,5 x 21,4 cm | Leeftijd 12+ maar ook een prima boek voor volwassenen

© Dettie, 27 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Alles over Sinterklaas
door de Spiekpietjes
Thaïs Vanderheyden


De Spiekpietjes zijn aan het spelen op zolder en daar vinden ze een doos vol met familiefoto's van Sinterklaas, want ooit was Sinterklaas natuurlijk ook zelf een kind...

We zien zijn trotse papa en mama Van Myra - dat is hun achternaam - met de kleine Nicolas in hun armen staan. Hij heeft dan al een piepklein mijtertje op!
Er zijn ook foto's van Nicolas in zijn badje en met zijn snoet vol spinazie! Als hij wat groter is zien we hem met zijn opa op de foto, daar bij is te lezen:


Hier zie je de kleine Nicolas samen met zijn opa. Nicolas
was gek op zijn opa. Als ze samen op stap gingen, aten ze
een ijsje met wel elf verschillende smaken of gingen ze
twintig keer op de draaimolen. Van opa mocht alles.


De kleine Nicolas leerde fietsen en moest, net als alle kinderen, ook naar school, zijn beste vriendje was Pieter.
Samen hadden ze hoog in een boom een boomhut, gelukkig hadden ze geen hoogtevrees... Het meest bijzondere is dat Nicolas al als klein kind op zijn verjaardag  cadeautjes weggeeft in plaats van er om vragen, maar dat wisten we natuurlijk al!

En zo zien we Nicolas via de foto's opgroeien en later samen met zijn grote vriend Pieter op een schip staan waar ze te leren varen. Ze zijn alle twee kapitein!
Maar Sinterklaas gaat ook op vakantie en daar zijn natuurlijk ook foto's van... Kun jij je dat voorstellen, Sinterklaas in een korte broek?

Zoals alle boeken over de Spiekpietjes is dit boek ook weer een schot in de roos.
Het is heel grappig om de kleine Nicolas op de foto's  te zien, maar ook is het apart om te lezen hoe Nicolas aan zijn bijnaam - Sinterklaas - kwam én om Nicolas in zijn gewone kleren te zien! Naast Piet heeft Nicolas nóg een goede vriend. Iemand die ook cadeautjes rondbrengt, drie keer raden wie dat is...

De Spiekpietjes zijn inmiddels een begrip geworden. Mijn kleine buurjongetjes was destijds helemaal weg van het eerste boeken over de Spiekpietjes en nu geniet zijn kleine zusje van de vermakelijke verhalen rond deze kleine mannetjes.

Kortom, een erg leuk, goed verzorgd, vrolijk boek in een mooi groot formaat. Hopelijk tot volgend jaar Spiekpietjes!


ISBN 9789044834468 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Clavis | september 2018
Formaat 33,4 x 24,1 x 1 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 21 november 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Klaasje Sinterklaasje en de pakjesboot
Kathleen Amant


Zoals we in het vorige boek konden lezen, houdt Klaasje heel veel van Sinterklaas en later, als hij groot is, wil hij zelf Sinterklaas worden. Ondertussen kan hij lekker oefenen met de Sinterklaaskleren die mama voor hem gemaakt heeft. En nu het pakjesavond is, wil hij natuurlijk Sinterklaas helpen, maar hoe? Gelukkig heeft Klaasje al een oplossing bedacht. Hij heeft zijn rubberboot opgepompt. 'Mijn mini-stoomboot is klaar, Sinterklaas ik kom eraan! roept Klaasje.


En hup daar gaat Klaasje, met zijn boot vol pakjes de sneeuwhelling af... maar o jee, Klaasje gaat veel te hard! Alle cadeautjes vliegen uit zijn boot! En Klaasje plonst met boot en al het water in en BAM!... hij knalt met zijn bootje zo tegen de pakjesboot van Sinterklaas aan!
Klaasje vertelt dat hij Sinterklaas wilde helpen maar zijn pakjes is kwijtgeraakt. Sinterklaas vindt het niet erg, hij is zelfs blij dat Klaasje er is. Nu kan hij even gaan slapen want Klaasje kan dan wel even naar de mensen zwaaien en op de Pieten passen...


Natuurlijk vindt Klaasje dat geweldig! De Pieten laten hem de hele boot zien en ook wat ze allemaal doen voordat de pakjesboot aankomt. En dat is heel veel.
En dan... wordt de boot uitgeladen en mag Klaasje mee achterop het paard van Sinterklaas, eindelijk kan hij Sinterklaas helpen! Maar hij is wel héél erg moe...


Het is een schattig en gezellig verhaal. Klaasje is zo enthousiast en zo blij dat hij op de boot van Sinterklaas is, heel leuk om te zien. Ook Sinterklaas en de Pieten hebben er duidelijk zin in. Alles is weer op de mooie, heldere manier door Kathleen Amant getekend.
Kinderen gaan hier van genieten!


Bij dit boekje kun je een (digitaal) educatief- of een thuispakket bestellen met o.a. een maquette om de boot van Klaasje na te bouwen.


ISBN 9789044834437 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Clavis | augustus 2018
Afmeting 26,8 x 25,8 x 1 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 17 november 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Minipiet naar de pietenschool
illustraties: Ina Hallemans
tekst: Guy Daniëls


In het eerste verhaal over Minipiet konden we lezen dat Sint aan Seppe beloofde dat hij naar Spanje mocht komen om een opleiding te volgen op de grote pietenschool. En eindelijk valt de uitnodiging in de brievenbus. Seppe is door het dolle heen. Hij mag naar het kasteel van Sinterklaas! Afgesproken wordt dat de opa van Seppe hem daar naartoe zal brengen.

Twee dagen later is het zo ver, ze staan met zijn tweeën voor de poort. De Hoofdpiet doet op het geklop van Seppe open. Gauw zegt Seppe zijn opa gedag en stapt naar binnen. De Sint is blij Seppe te zien en als hij wil mag Seppe gelijk beginnen in de zwartepietenschool. Seppe kan zijn geluk niet op. Dit is waar hij van gedroomd heeft! Eindelijk kan hij een Zwarte Piet worden. De hoofdpiet vertelt dat de opleiding twee weken duurt en daarna moet Seppe ook nog een test doen, als hij daar ook voor slaagt krijgt hij de twee pietenveren voor op zijn pietenmuts.


Het is nog helemaal niet zo makkelijk om Zwarte Piet te worden. Seppe moet de dakenkaart leren lezen en oefent het lastige nok-lopen op het oefendak. Hij leert alles wat een Zwarte Piet moet weten, zoals pepernooistrooikunde, fluisterstappen en nog veel meer. Als laatste les laat Sinterklaas zien wat er allemaal in het grote boek staat. Seppe ziet o.a. tekeningen en verlanglijstjes... wel zo handig om die te weten. Seppe heeft nu alles geleerd wat hij weten moet.


Morgen is het zover... dan moet hij zijn Pietenexamen doen, dat gaat vast lukken, maar die pietenveertest is er ook nog! Hij moest iets uitvinden wat het leven van Sinterklaas en de Pieten makkelijker maakt en heeft nog steeds niets bedacht. Hij kan er niet van slapen... straks zakt hij daardoor nog voor zijn examen! Zal Seppe nog op tijd iets bedenken?

Opnieuw een heerlijk vrolijk verhaal over Seppe die popelt om Zwarte Piet te worden. Het is ook een heel avontuur dat hij beleeft. Eerst al naar dat prachtige kasteel dat zo groot is dat hij wel twee pagina's nodig heeft om te laten zien. En dan die klas, Seppe moet zelfs alle onderdelen van zijn Pietenpak kennen, gelukkig zien we bij elk onderdeel een bordje staan. Ook de namen van het speelgoed staan afgebeeld op een groot bord met de tekening erbij, dat maakt het leren een stuk makkelijker. De oefendaken zijn ook bijzonder, we zien bijna een heel dorp van héél lage daken. Je kunt er vanaf de grond heel makkelijk op stappen! Je wil er zelf ook gelijk naartoe om lekker te oefenen, zo leuk ziet het er allemaal uit.

ISBN 9789044828432 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Clavis | september 2015
Afmeting 29,7 x 21,6 | Leeftijd 4+

Dettie, 3 december 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Krijg ik een kabouter, Sint?
illustraties: Eline van Lindenhuizen
tekst: An Swerts


Samen met oma schrijft Tess een brief aan Sinterklaas waarin ze vertelt dat ze heel graag een échte kabouter wil hebben. Opa en oma vinden het een superwens. 'Dat is de leukste wens ooit',' zegt oma zelfs. Opa maakt kleine meubeltjes voor de kabouter en oma breit een lekker warm dekentje. Ze zet alles mooi neer in haar poppenhuis. Het ziet er prachtig uit. De kabouter zal niet weten wat hij ziet!

Ondertussen droomt Tess alvast over haar nieuwe vriend. Met haar kabouter kan ze gezellig alles samen doen, zoals dansen en schommelen en knutselen en, en, en... Maar eerst moet Sinterklaas nog komen en dat duurt nog zo lang. Maar eindelijk is het zover, vannacht komt hij langs! Tess legt alvast een stukje mandarijn neer want de kabouter zal wel honger hebben. Ze kan amper slapen zo spannend vindt ze het en de volgende ochtend vliegt ze de trap af.  Zal nu eindelijk haar vriendje gearriveerd zijn? Gauw loopt ze naar haar poppenhuis, en wat ze dan ziet...

De lieve Sint heeft de brief van Tess heel goed begrepen maar het cadeau is anders dan Tess gedacht had. Toch is ze superblij! Wat is die Sinterklaas toch lief en slim!

De afbeeldingen van Eline van Lindenhuizen geven het geheel een heel knusse sfeer. Opa staat gezellig kleine meubeltjes te timmeren, oma zit lekker bij de kachel te breien en Tess is heerlijk aan het spelen en aan het wegdromen bij haar poppenhuis. De hond ligt in diepe slaap op zijn dikke kussen. je zou er zo bij willen gaan zitten.
De wending in het verhaal is heel verrassend en goed bedacht.


ISBN 9789044829051 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Clavis | oktober 2016
Afmeting: 26,8 x 25,6 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 12 november 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!

 

Met opa naar de Sint
illustraties: Marja Meijer
tekst: Stefan Boonen


Het is heel koud buiten en alle kleinkinderen staan dik ingepakt op hun opa te wachten. Sinterklaas komt vandaag aan met zijn boot en ze gaan er naar toe! Freya, Emma, Gitte, Pelle, Bram... ze hebben allemaal een Pietenmuts op en staan te popelen om weg te gaan. Maar opa is zo vreselijk traag. Als ze eindelijk in de haven staan te wachten op de boot blijkt dat de Sint al is gearriveerd! Hij is al in de stad!
Gauw rennen ze naar het grote plein. Arme opa, hij kan niet zo snel, hij rent hijgend en puffend achter de kinderen aan. Maar het is zo druk op het plein dat ze de Sint niet kunnen zien. Dat vindt opa wel heel zielig. Hij voelt zich best een beetje schuldig, dit alles komt omdat hij zo langzaam was.  "Zullen we dan iets lekker warms gaan drinken?" vraagt hij daarom aan de kinderen. Natuurlijk willen ze dat wel!


Zo komt het dat ze even later in een cafeetje allemaal achter een beker lekker warme chocolademelk zitten, mét een koekje. En dan gebeurt het!
Sinterklaas en zwarte Piet komen binnen, en vragen of ze erbij mogen komen zitten. Ze hebben het ijskoud. Opa geeft ze gauw ook een beker chocomelk. Maar Sint en Piet hebben eigenlijk geen tijd, er moeten nog zovéél cadeautjes rondgebracht worden, en dan krijgt Pelle een idee...

Opa kan bij mij niet meer stuk. In elk verhaal is hij de lieve, stuntelige opa die het allemaal zo goed bedoelt. Hij gaat altijd op pad met zijn kleinkinderen en zij hebben dankzij hem aldoor een erg leuke dag. Ook in dit boek is dat weer zo. Dankzij opa zitten de kinderen nu wel met Sint en Piet chocolademelk te drinken en gebeurt er daarna nog iets heel leuks. En zoals altijd stort opa bij thuiskomst in zijn luie stoel en valt meteen in slaap!

Marja Meijer heeft opnieuw heel sfeervolle, gezellige afbeeldingen in warme kleuren bij het verhaal geleverd. Hopelijk blijft opa nog een tijdje want ik zou de leuke verhalen over hem nog niet willen missen!


ISBN 9789044825848 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Clavis | september 2015
Leeftijd 4+

© Dettie, 10 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe Pieten maken het bont
illustraties: Nynke Talsma
tekst: Pimm van Hest


Het is heerlijk weer en Scrabadoelie, de Stoombootpiet, staat lekker in het zonnetje het dek te schrobben. Hij heeft het vreselijk naar zijn zin. Maar één telefoontje van de Sint verandert gelijk alles. De Sint gaat namelijk even een weekje op vakantie en Scrabadoelie wordt zijn tijdelijke vervanger.

Hij heeft Scrabadoelie nog gauw een briefje gegeven:

– niet alle ideeën van de Bakpieten zijn even fantastisch!
– de Rijmpieten willen nog weleens ondeugend zijn!
– de Waspieten zijn liever lui dan moe!
– de Inpakpieten zijn net kleine kinderen!

Bij grote problemen: kijk in mijn blauwe boek.

Natuurlijk neemt Scraba, zoals hij onder zijn vrienden genoemd wordt, zijn taak bloedserieus. Hij gaat als eerste langs de Bakpieten, die hebben weer eens een nieuw idee... vierkante pepernoten, daar kunnen kinderen leuk torens mee bouwen. Ondanks de waarschuwing van Sinterklaas om de Bakpieten niet te snel hun zin te geven, ziet Scraba dit helemaal zitten. En ook het idee van de Waspieten is wel aantrekkelijk. En de Rijm- en Inpakpieten zijn ook lekker bezig, denkt Scrabadoeli...
Maar binnen de kortste keren loopt alles in het honderd, de Pieten maken het inderdaad bont. Ze doen precies waar ze zin in hebben en ze hebben duidelijk geen zin in werken. Het gevolg is dat er enorme achterstand is. Scraba begint behoorlijk in paniek te raken. Hoe krijgen ze nu alles op tijd af?
Tot zijn schrik arriveert ook nog het kaartje van Sinterklaas, hij komt morgen al thuis! Help!

Gelukkig herinnert Scraba zich de tip van Sinterklaas; 'In geval van nood, pak het blauwe boek,' En dat doet hij...


Het blijft altijd verrassend dat mensen nog steeds allerlei nieuwe verhalen rond het leven van Sinterklaas weten te bedenken. En dit is nog een origineel verhaal ook. In de tekst zitten allemaal kleine taalgrapjes waar kinderen vast om moeten lachen. De afbeeldingen zijn vrolijk, kleurig met subtiele grapjes erin, zoals bijvoorbeeld Sinterklaas met zijn gestippelde bloemetjesbril of de koektrommel met mijtertjes.


Het boek haakt ook in op de actualiteit. Op de afbeeldingen zien we geen zwarte Pieten maar blauwe Pieten, oranje Pieten en bruine, groene, roze, gele en zelfs regenboogkleurige Pieten. Het gekke is dat het eigenlijk niet eens opvalt. Het zijn gewoon de grappige, leuke, lieve hulpjes van Sinterklaas. De Pieten in dit boek zijn, ongeacht kleur, ook allemaal ondeugend en speels. Alleen de Regenboogpieten (dus een mix van alle kleuren) zijn wel plichtsgetrouw en zorgen voor de juiste balans.
Al met al een fijn, vrolijk, grappig verhaal met een mooie subtiele boodschap.


Bij dit boek is ook een lesbrief gemaakt die hier te downloaden is.


ISBN 9789089671707 Hardcover 26 pagina's Uitgeverij Clavis september 2014

© Dettie, 30 november 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Sint gaat op gym
illustraties: Sylvia Weve
tekst: Bette Westera


Al vanaf de eerste pagina begint het gnuiven en gniffelen. De Sint ligt op een sofa in zijn witte onderhabijt zich lusteloos koelte toe te waaien met een handwaaier. Hij verveelt zich te pletter. Het is pas augustus en het duurt nog zo lang voordat hij weer naar Nederland mag.
Hij vindt het in Spanje zo warm en zo saai! Sint heeft nergens zin in en maken zich zorgen. De Pieten zijn het met elkaar eens, Sinterklaas is vervelend van verveling. Er moet wat gebeuren.


Hij moet aan judo gaan doen, beslist Knutselpiet en hij maakt een prachtig judopak, 'Veel te wijd',  zegt Zeurpiet. Maar judo is niets voor de Sint. Na de heup-, been- of handworp komt hij nauwelijks meer overeind. Het judopak gaat uit en het voetbalpak gaat aan. Maar Sint snapt de spelregels niet goed, dat voetballen wordt ook niets.


En dan... zien we die arme Sint helemaal in de knoop in zijn Sintondergoed, aan de ringen hangen. Hij probeerde een vogelnestje te maken...


Daarna krijgt de Sint een tutu aan, want hij moet dan maar gaan balletten. 'Mannen dragen geen tutu', zeurt Zeurpiet. Maar ook dat wordt helemaal niets. En zo ploetert de Sint door...
We zien hem prachtig afgebeeld als sumoworstelaar, als schoonspringer, als gewichtheffer... maar helaas, het is allemaal niets voor de Sint.
En dan weten ze het! De Sint gaat op...

Hilarisch verhaal, in mooie, vlotte taal geschreven. Vooral de zure opmerkingen van Zeurpiet zijn grappig. Hij zegt wat veel mensen zullen denken. Het leuke is dat zelfs onze eigen Sinterklaasverslaggeefster Diewertje Blok ook nog in het verhaal voorkomt.


De helder gekleurde afbeeldingen van Sylvia Weve zijn eveneens erg komisch. Vooral de Sint aan de ringen is schitterend evenals de Sint in zijn balletpak mét zijn Sinthandschoenen aan! Hij blijft ten alle tijden wel Sinterklaas natuurlijk!
Bette Westera en Sylvia Geve vormen een mooi koppel, ze voelen elkaar haarfijn aan en dat komt in dit boek prima tot uiting.
Erg leuk voorlees- en kijkboek!


Bij de kleuteruniversiteit is een digibordles rond dit boek te bestellen,


ISBN 9789025754457 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Göttmer september 2013
Leeftijd vanaf ca 5 jaar

© Dettie, 9 november 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Saar en de sint
Pauline Oud


Sinterklaas is weer in het land en Saar vindt het heel spannend want vanavond mag ze voor het eerst haar schoentje zetten! Ze heeft een mooie tekening voor Sinterklaas gemaakt en ook een wortel voor zijn paard in haar schoen gedaan. Ze zingt nog gauw heel hard het liedje over 'Sinterklaas kapoentje' en dan moet het toch lukken. Hij heeft haar nu vast wel gehoord.
Als papa haar naar bed brengt vertelt hij een verhaal uit het Sinterklaasboek. Daardoor weet Saar precies waar  Sint en de Pieten wonen en wat ze doen. Ze gaat gauw slapen en ja hoor...de volgende morgen vindt ze mooie kleurpotloden in haar schoen. Saar is héél blij.

Maar de pret is nog lang niet afgelopen want Sint en Piet komen ook op school. Juf heeft alvast een mooie grote stoel voor hem klaargezet. De kinderen mogen haar helpen om de klas mooi te versieren voor de Sint. Ze hebben een heerlijke dag!
Mama is ook al druk met het maken van speculaas en pepernoten. Saar zingt, terwijl mama het deeg maakt, allemaal Sinterklaasliedjes.
En dan wordt er 's avonds aan de deur geklopt, wie zal dat zijn? Saar doet gauw de deur open en daar staat een zak vol met cadeautjes! Saar is zo blij dat ze nog gauw een dankjewel liedje zingt.

Zoals altijd weet Pauline Oud precies de juiste toon en sfeer te pakken. Zij verplaatst zich in de wereld van het kind en past daar haar teksten en afbeeldingen op aan. Saar is zoals alle kinderen nog alles aan het ontdekken en is nieuwsgierig. Ze vindt Sinterklaas heel leuk maar het is ook spannend of ze iets zal krijgen, of hij haar liedjes wel hoort, haar mooie tekening ziet en de door haar gemaakt mijter wel opmerkt. Daarnaast zorgen papa en mama voor allerlei informatie over de Sint die ze in heldere taal vertellen.
Het leuke is dat doordat Saar allerlei Sinterklaasliedjes zingt de kinderen die dit boek voorgelezen krijgen deze liedjes ook gelijk leren.
De afbeeldingen zijn heel vrolijk gekleurd en stralen een enorme optimisme en blijheid uit. Saar vindt alles duidelijk helemaal geweldig de pret straalt van haar snoet af.

Voorin het boek staan allemaal vragen die het kind nadat het verhaal voorgelezen is kan beantwoorden.
Achterin het boek staat hoe je een mooie mijter kunt maken en een recept om zelf heerlijke pepernoten te bakken!


Opnieuw een erg leuk boek van deze veelzijdige schrijfster en tekenaar.


ISBN 9789044822427 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Clavis oktober 2014
Leeftijd 3+

© Dettie, 22 oktober 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Zie de maan schijnt door de bomen
Mies van Hout


Mies van Hout bekend van o.a. de mooie boeken Vrolijk, Vriendjes en Verrassing heeft nu een boekje met afbeeldingen gemaakt, gebaseerd op twaalf teksten van Sinterklaasliedjes.

Het boekje begint met de tekst van Zie, ginds komt de stoomboot met daarbij een fraaie afbeelding van de aankomst van Sinterklaas. Je ziet een besneeuwd landschap en in de verte zie je het met vlaggetjes versierde, grote schip van Sinterklaas in de haven liggen. Sint staat te zwaaien op het dek en mensen staan op een steiger terug te wuiven. Op de voorgrond staat een vosje naar deze aankomst te kijken.

Het vosje speelt een belangrijke rol in dit boekje. Hij volgt Sinterklaas en kijkt hoe hij een huis bezoekt waar de kinderen Zachtjes gaan de paardenvoetjes zingen. De afbeelding past perfect bij het liedje.
Daarna zie je het vosje door het donkere bos lopen, al zingend Zie de maan schijnt door de bomen. 
Vosje vertelt de volgende dag aan de dieren van het bos dat Sinterklaas is gearriveerd. De dieren gaan gelijk kijken en zien, tot hun plezier, kinderen spelen bij het bos. De kinderen hebben een mijter op en op de slee zit een sneeuwpop met een mantel en een mijter op... Ze zingen, Sinterklaas goedheiligman, trek je beste tabbert aan. 


En dan komen mijn favoriete afbeeldingen omdat het er zo knus uitziet allemaal. Vosje zit in zijn hol, die onder de grote wortels van een boom gemaakt is. In de open haard brandt een lekker vuurtje en Vosje zingt Sinterklaas kapoentje. Op de eerste verdieping zie je zijn bedje en keuken, uit de grond naast de boom steekt een piepklein schoorsteentje.
Als Wolvinnetje en Muisje gearriveerd zijn, bakt Vosje samen met hen pepernoten in zijn gezellige keukentje, het stormt en sneeuwt buiten. Vosje vraagt zich af: Zou de goede Sint wel komen nu hij 't weer zo lelijk vindt? Gelukkig kunnen ze later als ook Egel en Eekhoorn gearriveerd zijn met z'n allen zingen Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht want bever en konijn hebben zich verkleed als Sint en Piet, ze zien er prachtig uit. Egel gaat achter de piano zitten en met z'n allen zingen ze O kom er eens kijken... Ze hebben een heerlijke avond.
De volgende ochtend liggen er allemaal pakjes voor de deur, in de verte zie je Sint en Piet weglopen. Vosje zingt Dag Sinterklaasje, dag, dag...


Een heel leuk hardkartonnen boekje, maar het allerleukste is dat bij al de teksten een CD bijgeleverd is zodat je veel liedjes ook nog kunt horen.
De afbeeldingen zijn enorm sfeervol, vooral  die in het huisje van Vosje. Ik heb echt genoten.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789047705925 Hardcover met ronde hoeken 26 pagina's Uitgeverij Lemniscaat november 2013
De muziek is van Ard Aleman Antje Häder en de liedjes worden gezongen door Jesse Goossens. Leeftijd vanaf ca. 2-3 jr

© Dettie, 23 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Moffel en Piertje vieren sinterklaas
illustraties: Doesjka Bramlage
tekst: Lieneke Dijkzeul


Moffel de mol en zijn vriendinnetje Piertje beleven in dit deel van het omkeerboek allemaal avonturen die te maken hebben met de komst van Sinterklaas.

In het eerste verhaal Een lied voor Sinterklaas  willen Moffel en Piertje hun schoen zetten, maar eerst moeten ze een wortel kopen voor het paard en er moet natuurlijk een liedje gezongen worden. Arie vindt zo'n wortel maar saai, zo'n paard wil vast wel eens wat anders eten, hij heeft nog een stuk pizza dat ik toch veel lekkerder. Hij bedenkt zelf ook nog een ondeugend lied en gaat heel tevreden slapen. Sinterklaas en zijn paard zullen blij verrast zijn, denkt hij... niets is minder waar! 


In Waar is het paard? is de stal van het paard van Sinterklaas door een storm verwoest en het paard is zoek! Natuurlijk gaan Moffel en Piertje op pad om het paard terug te vinden, onderweg beleven ze weer van alles.


In Een cadeautje voor Sinterklaas willen Piertje en Moffel, zoals de titel aan aangeeft, de Sint verrassen met een cadeautje, hij krijgt zelf nooit wat en dat vinden ze zielig. Maar ze hebben geen geld en moeten wat verzinnen om iets te verdienen. Maar ze hebben een heel goed idee en zo kunnen ze Sint heel blij maken met hun originele en goed bedachte cadeau.


Het laatste verhaal Een muts voor zwarte Piet is ook lekker spannend. Piet is tijdens een storm verdwaald en ook nog eens zijn muts kwijtgeraakt. Piertje en Moffel vinden de verdrietige Piet in hun tuinhuisje. Hij weet de weg niet meer en Sinterklaas wordt vast boos dat Piet zijn muts kwijt is. Piertje en Moffel gaan wel een muts kopen beloven ze Piet. Ze vinden een mooie muts maar nu nog een veer, die hoort op een Pietenmuts. Ze zoeken overal tot in het kippenhok van de boer aan toe. Daar zien ze in een stal het paard van Sinterklaas staan. De boer heeft hem vast gestolen!
Ze nemen het paard mee maar dan komt de boer achter hen aan. Gelukkig loopt alles goed af!


Erg leuke, vlot geschreven verhaaltjes waarin de bekende figuurtjes voorkomen uit het televisieprogramma Koekeloere op SchoolTv. De verhaaltjes zijn gedrukt in een prettig leesbaar lettertype en beslaan per verhaal zo'n tien pagina's in A4 formaat.
Doesjka Bramlage heeft er enkele vrolijke, paginagrote afbeeldingen bij gemaakt die de opgewekte sfeer van de verhalen goed weergeven.
En dan komt de grote verrassing...
Als je het voorleesboek omkeert dan zie je een nieuwe cover met de titel Moffel en Piertje vieren Kerst! Hierin kun je negen verhalen lezen over de belevenissen van Pier en Moffel die zich afspelen rond de Kerstdagen.
Wordt vervolgd...


ISBN 9789047705079 Hardcover 120 pagina's Uitgeverij Lemniscaat november 2013
Leeftijd 6+

© Dettie, 17 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Spiekpietje in nood
Thaïs Vanderheyden


Elk jaar nemen de Spiekpietjes, de allerkleinste helpertjes van Sinterklaas, afscheid van de Sint en de grote Zwarte Pieten. Ze stappen met hun koffertje vol Pietenspullen op de rug van een merel om zich naar hun bestemming te laten vliegen. Eenmaal op de goede plek aangekomen, verstoppen ze zich en kijken ze wat de kinderen doen, of ze lief of ondeugend zijn en wat ze leuk vinden. Dat geven ze allemaal via hun gsm door aan de Sint zodat hij het goede cadeautje kan uitzoeken. Ook weet de Sint dan gelijk of een kind een extra cadeautje verdiend heeft.


Ook dit jaar vliegen de Spiekpietjes weer met de merels de wijde wereld in op weg naar de huizen en scholen van de kinderen.  Eén van de Pietjes moet naar het Hoge Noorden. Hij heeft zich warm ingepakt en vliegt lekker door de blauwe lucht, maar ze belanden in een storm en Pietje valt van de rug van de merel! Gelukkig blijft hij hangen aan een tak en helpt een wollige uil hem verder naar Harry de husky, want Spiekpietje moet natuurlijk wel naar de kinderen in het Hoge Noorden gebracht worden. Het wordt een hele lange reis door de koude sneeuw. Pietje wordt geholpen door Kerstelfen en zelfs de Kerstman draagt zijn steentje bij!
Eindelijk belandt Spiekpietje op de plek waar hij zijn moet, bij Bob en Morris. Eindelijk kan hij met zijn werk beginnen en heel af en toe hoor je heel zachtjes hatsjie...


Opnieuw een leuk en grappig boekje met mooie paginagrote afbeeldingen over de in 2012 geïntoduceerde Spiekpietjes.
Hopelijk kunnen de verhalen over deze kleine helpertjes van Sinterklaas nog jarenlang geschreven worden.


ISBN 9789044820850 Hardcover 27 pagina's Uitgeverij Clavis september 2013
Formaat Leeftijd 3+

© Dettie, 14 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Opstaan en kleertjes aan, SpiekpietjeOpstaan en kleertjes aan, Spiekpietje
Thaïs Vanderheyden


Vorig jaar maakten we kennis met de Spiekpietjes. Dat zijn hele kleine Zwarte Pietjes die je, als je ze toevallig een keertje ziet, kunt herkennen aan hun gsm die ze altijd in hun hand hebben en aan hun snelle sportschoenen. Ze verstoppen zich bij kinderen thuis en elke avond bellen ze naar Sinterklaas om hem te vertellen of de kinderen lief of ondeugend zijn geweest.

In dit boekje kun je onder andere zien hoe het kasteel eruit ziet waar Spiekpietje in woont. Hij heeft een eigen kamertje vol speelgoed en aan de muur hangt een Spiekpietjes Diploma en een mooie tekening van Sinterklaas. Nadat Spiekpietje opgestaan is moet hij zich natuurlijk aankleden. Maar waar zijn zijn kleren gebleven? Die moeten toch ergens liggen. Waar is zijn mooie blauwe truitje met de grote witte kraag? En waar is zijn maillot gebleven en zijn broek en zijn gsm? Spiekpietje zoekt overal, in de keuken, in de stal bij het paard van Sinterklaas, in de grote bibliotheek, in de boomgaard...

Het hardkartonnen boekje staat vol met frisgekleurde afbeeldingen waarop je Spiekpietje in het huis en de tuin van Sinterklaas ziet zoeken naar zijn spullen. De afbeeldingen staan vol grapjes, de stal van het paard is bijvoorbeeld heel gezellig, met gordijnen voor de ramen, een hoefijzer aan de muur, een schilderijtje en manden vol appels en wortelen in de hoek van de stal. Op het tafeltje staat een televisie, zodat het paard lekker televisie kan kijken! Ook de bibliotheek waar de Sint even een dutje doet is knus. Poes ligt lekker in de vensterbank mee te dutten en op de boekenplank staat een foto van het paard.
Maar het leukste is natuurlijk dat kinderen moeten zoeken naar de kleren, schoenen en gsm van Spiekpietje. Het is ze gelukkig niet al te makkelijk gemaakt. Ze moeten even goed kijken waar het gezochte keldingstuk hangt of ligt.
Mooi boekje voor jonge speurneusjes vanaf 2 jaar.

ISBN 9789044820874 Hardcover met ronde hoeken Formaat: 221 x 211 x 13 mm Clavis september 2013

© Dettie, 6 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De Spiekpietjes
Een nieuwe sinterklaastraditie
Thaïs Vanderheyden


Beste mama's en papa's, oma's en opa's, juffen en meesters,
Alstublieft!
Bij dezen vertrouw ik u een van mijn dierbare Spiekpietjes toe.
Vlak voor mijn verjaardag stuur ik de Spiekpietjes op pad, om uit te zoeken of kinderen zoet zijn of ondeugend. Dit allerkleinste Pietje zal de bewoners van uw huis of klas bespieden, en mij vertellen wie er veel en wie er wat minder cadeautjes verdient...
Past u goed op dit Spiekpietje?

Met hartelijke groet,
Sint Nicolaas 


In het boek dat bij het Spiekpietje zit, kunnen we lezen dat Sinterklaas een heleboel hulppieten heeft zoals de Schoorsteenpieten, de Chocoladepieten, de Inpakpieten en Speculaaspieten. Maar dat Sinterklaas ook hulp krijgt van de Spiekpieten dat weet haast niemand. Dat komt omdat ze zich altijd verstoppen en heel klein zijn, niet groter dan een pot met snoep of een rubberen regenlaars. Ze zien er uit als Zwarte Pieten maar dan in het klein. Je kunt ze herkennen aan hun gsm in hun hand en snelle sportschoenen.
Elk jaar, in de herfst, pakken ze hun spullen in en gaan op pad, overal en nergens heen. Ze verstoppen zich waar ze kunnen om zo te kunnen rondspieden of kinderen wel lief zijn. De Spiekpietjes onthouden alles en 's nachts bellen ze naar Spanje en geven precies door wat de kinderen gedaan hebben. Daardoor weet Sinterklaas precies welk kind lief of stout is geweest.  Spiekpietjes zijn helemaal gek van muziek, ze vinden het heel leuk als kinderen zingen, pianospelen, trommelen of noem maar op. Een dagelijks Sinterklaasliedje levert pluspunten op.
Als de Spiekpietjes klaar zijn en alles doorgegeven hebben aan de Opschrijfpieten mogen ze op 5 december weer naar huis want dan weet Sinterklaas precies wie cadeautjes verdient en wie niet...


Het boek is mooi groot (24 x 34 cm) zodat kinderen tijdens het voorlezen lekker mee kunnen kijken naar de gezellige, kleurige illustraties. Je kunt ze ook Spiekpietjes laten zoeken op de afbeeldingen. Het is natuurlijk een heel origineel idee om Spiekpieten met een gsm op te voeren. De Sint blijkt overigens helemaal goed met zijn tijd mee te gaan want de Spiekpieten zitten ook op  facebook! Nóg origineler is dat bij elk boek een Spiekpietje zit met bovengenoemde brief erbij van Sinterklaas.
De Spiekpietpop (30 cm) is erg leuk om te zien, hij heeft een vrolijke snoet en een mooi lichtblauw Pietenpak aan en... een gsm -van vilt- in zijn hand. Je kunt de pop je in huis neerzetten achter een plant of een stapelboeken maar ook op school of de sporthal. Kinderen móeten dan wel lief zijn want ze weten maar nooit waar de Spiekpiet zich verstopt heeft!
Heel leuk, vrolijk boek met een geweldige, bijgeleverde, Spiekpiet.


ISBN 9789044818468 Gebonden 32 pagina's Clavis september 2012
Leeftijd 3+

© Dettie, 16 oktober 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!

 

Kerstklaas
tekst: Suzette Boyer
illustraties: Jolanda van der Burgt


Je vraagt je altijd af hoe verzinnen die schrijvers het, hoe komen ze op het idee! Dit is ook weer zo'n fantasievol verhaal.


Over precies zeven dagen vertrekt het Grote Schip van Sinterklaas boordevol cadeautjes en heerlijk snoepgoed vanuit Spanje. De Sint verheugt zich erop om net als ieder jaar zijn verjaardag met alle kinderen te vieren. Om goed te weten wie er een cadeautje verdient, bestudeert hij iedere dag het Grote Rode Boek. Ook de Zwarte Pieten zijn al wekenlang druk in de weer en tellen enthousiast de dagen af naar het vertrek.
Die avond is het feest omdat alle cadeautjes in het ruim van het schip  zitten. De Uitkijkpiet en de Verrekijkpiet zien het prachtige vuurwerk vanaf de beste plaats... het kraaiennest van het schip. Uitkijkpiet maakt zich zorgen om de Sint, die is een beetje verdrietig heeft hij gehoord. 
En dan gebeurt het... De twee Pieten vinden een man aan boord van het schip en die is bewusteloos. Ze brengen de man snel naar de Verpleegpiet en die verzorgt hem zo goed als hij kan. Als de arme man bijkomt blijkt dat hij niet meer weet wie hij is, hij is zijn geheugen kwijt. Toch hebben Uitkijkpiet, Verrekijkpiet en de Verpleegpiet de man herkent maar ze hebben zo hun redenen om dat  niet aan Sinterklaas te vertellen. Als de man  opgeknapt is dan blijkt dat Sinterklaas het heel gezellig vindt dat de gast er is. Hij heeft veel plezier met hem, de man maakt de Sint aan het lachen. Uitkijkpiet is daar heel blij om, hij moet iets verzinnen zodat de man altijd kan blijven en de Sint niet meer verdrietig kan worden.
Gelukkig voor iedereen loopt het toch heel anders dan Uitkijkpiet bedacht had...


Het is echt een heel leuk verhaal. En soms zijn er grappige dingen in de tekst zoals toen de Uitkijkpiet en Verrekijkpiet de man naar de ziekenboeg brachten. "Ze waren nu binnen in het grote landhuis. Voetje voor voetje liepen ze de lange gang naar de ziekenboeg, die aan het eind lag. Hier werden de Pieten verzorgd als ze de Spaanse pikkels of roetuitslag hadden." Of als de Sint niet kan slapen dan neemt hij een glaasje... bisschopswijn. Sint heeft een zonnemijter en taaitaai-ijs en zo zijn er allemaal kleine grapjes.
Maar het gaat natuurlijk om het verhaal en dat is erg origineel. Veel meer erover vertellen kan niet omdat anders het verhaal verraden wordt.

In het boek staan overigens enorm leuke en zwierige afbeeldingen in kleur, gemaakt door Jolanda van der Burgt. Ze zijn het bekijken meer dan waard. Het boek zelf is prachtig verzorgd (gebonden). De letters hebben een goede afmeting, niet te klein en te groot. De bladspiegel is prettig en het papier is niet te dun. Kortom, een mooi, grappig  en apart voorleesboek (of om zelf te lezen).


ISBN 978 90 448 1413 2 Hardcover 80 pagina's uitgeverij Clavis september 2010
Vanaf 4 jaar

© Dettie, 22 november 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Sinterpiet en Zwarte Klaas
tekst: Pieter Feller
illustraties: Natascha Stenvert


Sinterklaas vindt zijn Pieten heel aardig maar Wegwijspiet was vaak de weg kwijt en Rijmpiet kon niet altijd zo goed rijmen. Sinterklaas zorgde er dan weer voor dat het toch nog goed kwam. Op een dag stond hij aan het roer want de Stuurpiet en Kapiteinpiet waren zeeziek. En toen dacht de Sint, nu ga ik het doen! Hij ging naar de Opperpiet en zei:


'Ik heb een plan, we gaan van rol wisselen.'
Opperpiet begreep het niet. 'Van rol wisselen,
Sinterklaas? Welke rol? Een rolletje drop? Een rol
pepermunt? Een rolschaats?
'Nee', zei Sinterklaas. 'Deze keer ga ik doen wat jij altijd
doet en jij gaat doen wat ik altijd doe.'


Zo gezegd zo gedaan. Piet trok de kleren van Sinterklaas aan en de Sint trok Pietenkleren aan. Vanaf nu was Sinterklaas ze Zwarte Klaas en de Opperpiet was Sinterpiet.
Natuurlijk was het wel een leuk plan van Sinterklaas maar hij was wel een paar dingen vergeten. Hij kon heel goed wuiven naar de kinderen maar hij kon niet al de gekke kunstjes die Piet wel kon. Zelfs Amerigo, het paard van Sinterklaas, moest lachen om de stijve kunstjes van zijn baas. De burgemeester vindt Sinterpiet maar raar, hij is zo druk dit jaar en die Zwarte Klaas is wel een stijve hark. Sinterpiet vindt het helemaal niet leuk om Sinterklaas te spelen. Hij moet rustig naar liedjes luisteren en naar toneelstukjes kijken. Hij verveelt zich rot.
Maar ja ze hebben nu eenmaal van rol gewisseld en moeten wel, de echte Sint haalt nu acrobatische toeren uit en de echte Opperpiet probeert zich waardig en deftig te gedragen.

Natuurlijk gaat er van alles verkeerd en elke keer moeten de Ziekenpieten komen als Zwarte Klaas weer eens gevallen of uitgegleden is.
Zwarte Klaas en Sinterpiet laten overal waar ze zijn geweest een spoor van troep achter. Niemand is echt blij met ze maar gelukkig komt toch nog alles goed. Maar als de dag om is weet Sinterklaas (de echte) dat hij nooit, nooit, nooit meer van rol zal wisselen! Zolang hij leeft zal hij zichzelf zijn en niemand anders!


Het is een lekker gek verhaal waar je soms goed je hoofd bij moet houden want wie is ook alweer de echte Sinterklaas en wie is nou de Opperpiet?
De burgemeestersvrouw en de juf vinden de nieuwe Sinterklaas eigenlijk wel heel leuk. Hij doet nu allemaal gekke dingen, hij klimt in de touwen van de gymzaal en maakt een handstand op het zadel! En die Zwarte Piet met zijn lange baard is maar een slome.

De illustraties, gemaakt in gemengde techniek, zijn heel vrolijk en kleurig. Maar het allerleukste is dat er een los vel in het boek zit waarop aankleedpoppetjes staan van Sint en Piet met allerlei mooie kleren erbij afgedrukt. Kinderen kunnen nu zelf hun Sinterpiet en Zwarte Klaas maken, met baard of zonder baard, met handschoenen en een mijter of niet. Of de Sint gewoon een streepjeskostuum aan doen. Echt superleuk om te zien en te doen.
Mooi prentenboek en een lekker humoristisch verhaal.


ISBN 9789048811984 Hardcover 32 pagina's afmeting 26x21 cm Uitgeverij Moon Oktober 2011
Leeftijd: Vanaf 4 jaar

© Dettie, 24 november 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Klaasje Sinterklaasje
Kathleen Amant


Klaasje houdt heel veel van Sinterklaas. Later wil hij zelf Sint worden. Mama heeft een mijter en een rode mantel gemaakt.
Overal waar Klaasje is, speelt hij Sinterklaas. Buiten, binnen, in bed, in bad en zelfs op de wc houdt zijn mijter op! Hij oefent heel hard, bijvoorbeeld hoe je over daken kunt lopen en dat is heel erg moeilijk.
Op een avond springt hij in zijn Sinterklaaskleren op zijn hobbelpaard, het heeft gesneeuwd, hij glijdt heel hard naar beneden en opeens... ligt hij in de sneeuw. Hij kijkt omhoog... Klaasje was bijna tegen Sinterklaas gebotst!
Hij vertelt Sinterklaas hoe hard hij oefent om later ook Sinterklaas te worden. Dit vindt Sint zo geweldig dat Klaasje mee mag helpen... maar Klaasje is nog wel heel klein, en het is heel veel werk, en hij wordt wel heel erg moe...


Een erg leuk en fantasievol verhaal. De liefde van Klaasje voor Sinterklaas spat van de bladzijden af.
Kathleen Amant maakt altijd erg duidelijke, schijnbaar eenvoudige illustraties die vrolijk, grappig en hartverwarmend zijn.
De tekst is in duidelijke letters afgedrukt. Het verhaal zelf is in heldere, vlotte taal verteld.
Kortom, er valt niets op dit boekje aan te merken. Het is gewoon opnieuw een geweldig leuk boekje van deze schrijfster en illustratrice.


ISBN 978-9044814248 Hardcover 32 pagina's Clavis december 2010
Vanaf 3 jaar

© Dettie,  december 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Rikki helpt Sinterklaas
Guido van Genechten


Nog twee nachtjes slapen en dan komt Sinterklaas. Konijn Rikki schrijft samen met zijn moeder een brief naar de Sint waarin hij vraagt of hij heel alsjeblieft een verfdoos mag met veel kleuren, een echt schilderspenseel en snoep. Ook heeft hij een mooie tekening voor de Sint gemaakt. De volgende dag komt Sint in de speelgoedwinkel en dan zal Rikki de brief aan Sinterklaas kunnen geven.

Maar die dag in de speelgoedwinkel duurt het wel heel lang voordat de Sint er is, de kinderen zingen en zingen maar na zeven liedjes is hij er nog niet. Gelukkig komt dan Zwarte Piet vertellen dat de Sint wel komt maar wat later, het paard is ziek geworden en nu moet de Sint lopen. Rikki vertelt dat zijn opa beter werd door twee zoete wortelen en drie zoenen midden op zijn neus... misschien dat het paard van Sinterklaas daar ook door opknapt.
Dat zou wel heel fijn zijn want anders lukt het de Sint nooit alle cadeautjes rond te brengen...


Een hardcoverboek met vrolijke, felgekleurde prenten.  De kinderen, Zwarte Piet en Sinterklaas zijn allemaal konijnen wat wel een grappig effect geeft. De afbeeldingen zijn verspreid over twee pagina's. Op de tekeningen is redelijk veel te zien en ze doen warm en  huiselijk aan.
Het is altijd de vraag bij prentenboeken wat het boek nou leuk of mooi maakt. Het verhaal of de prenten? Moet de 'eer' naar de schrijver of de illustrator? In dit geval zijn beiden verzorgd door Guido van Genechten en de tekeningen sluiten dan ook mooi aan op het verhaal.
Een leuk en beetje spannend Sinterklaasverhaal om voor te lezen en samen met kinderen te bekijken.

Dit is het achtste boek over Rikki, de andere boeken kun je zien op de website van Guido van Genechten


ISBN 9789044811469 Hardcover 26 pagina's | Clavis B.V.B.A., Uitgeverij | september 2009
Leeftijd 3-6 jaar

Dettie, november 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Vind je dit grappig, Sint?
Tekst: Patricia David
Illustraties:  Eline van Lindenhuizen


Sinterklaas is helemaal klaar, hij kan vertrekken. Hij weet wat de kinderen willen hebben en hoeft nu alleen nog maar zijn koffer in te pakken. Tijdens het inpakken ziet hij dat zijn mijter wel erg versleten is.
Naaipiet moet maar gauw een nieuwe maken en gelijk maar een nieuwe mantel... naaipiet werkt heel hard om op tijd alles af te krijgen. Wat hij niet weet is dat de Sint  een grap met hem heeft uitgehaald. Echt leuk kan de Naaipiet die grap niet vinden...


Nadat alles is  ingepakt, vertrekken Sint en heel veel Pieten naar ons landje. Sint heeft zijn mooie nieuwe mijter op, maar dan begint het hard te waaien en blaast de wind de mijter van Sinterklaas zo de zee in...  De Sint wil hem nog gauw pakken maar floept daardoor zelf  ook het water in! En Sinterklaas kan niet zwemmen!


'Sint overboord!!' riep de Hoofdpiet en hij blies op zijn fluitje, zodat de Stuurpiet zou weten dat hij de motor van de boot moest stilleggen.


Gelukkig wordt Sinterklaas gered door de Hoofdpiet én de mijter wordt ook weer binnengehaald. Door al dit gedoe is de Sint natuurlijk veel later aan de kade waar al de kinderen al heel lang staan te wachten. Ze waren al bang dat Sinterklaas helemaal niet meer kwam!
Maar de mijter blijft voor problemen zorgen, hij valt telkens van Sinterklaas zijn hoofd en daardoor komt de Sint steeds in de problemen. De Hoofdpiet verzint van alles om dit probleem op te lossen maar niets helpt echt goed. Arme Sinterklaas, gelukkig kan hij gauw weer naar huis dan kan Naaipiet eens naar die akelige mijter kijken...


De titel zegt het al. Het boek gaat onder andere over grapjes uithalen met elkaar. Sint vindt de Hoofdpiet maar een mopperkont worden, vroeger was hij veel leuker en grappiger. En Hoofdpiet vindt dat Sinterklaas niet meer tegen grapjes kan. En Naaipiet? Kan hij eigenlijk wel tegen grapjes?

Het is een leuk boek om uit voor te lezen. De hele reis van Sint is opgedeeld in mooi afgeronde verhaaltjes van circa drie pagina's. Bij elk verhaal is minstens één luchtige, vrolijke, kleurige illustratie maar vaak zijn het er meer. Deze tekeningen dragen goed bij aan het verhaal.
Zoals ik inmiddels gewend ben van Clavis is het opnieuw een mooie hardcover uitgave.
Prima boek om rond 5 december voor te lezen, de kinderen zullen denkelijk vaak moeten lachen om die onhandige Sint.


Van dezelfde schrijfster verscheen o.a. ook het boek Hoe Sinterklaas zijn baard verloor.


ISBN 978-9044811605 Hardcover, 45 pagina's Uitgeverij Clavis, september 2009
Voorlezen vanaf 4 jaar

© Dettie, november 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Boer Boris
Een paard voor Sinterklaas
illustraties: Philip Hopman
tekst: Ted van Lieshout


Boer Boris ontvangt een dringend verzoek van Sinterklaas, of hij Knol mag lenen. Zijn eigen paard is namelijk van de trap gevallen.
Knol vindt het geweldig en een hele eer, maar Boer Boris denkt er toch een beetje anders over. Knol moet eerst maar eens gaan oefenen, op daken lopen is niet voor elk paard weggelegd.
Boer Boris en Sam timmeren een dak, niet zo ver van de grond, en zo leert Knol hoe je een Sinterklaaspaard kunt worden. Het gaat prima!


[...] Het gaat zó goed
dat Knol het zelfs kan als het met twee losse voeten moet!


Maar als Knol eindelijk op een dak van de boerderij getakeld wordt om op een écht dak te oefenen, blijkt dat het dappere paard hoogtevrees heeft. Hij durft niet meer voor of achteruit! Gelukkig is koe Clara er nog, zij zal Knol wel eventjes helpen...

Een heerlijk hilarisch verhaal, hoe verzin je het! Alle dieren van de boerderij leven mee met Knol, vooral de varkens zijn helemaal in de ban van het gebeuren. Het is overigens nog een hele onderneming om het paard op het dak te krijgen, er komt zelfs een takelwagen aan te pas! Ook de voorbijgangers willen niets van het spektakel missen en we zien steeds meer auto's en fietsers stilstaan om de avonturen van Knol te volgen.

De afbeeldingen van Philip Hopman zijn weer even fantasievol als altijd. Vooral de een na laatste pagina is de moeite van het bekijken waard...
Opnieuw een geweldig verhaal van Boer Boris, Sam en Zus en alle gezellige boerderijdieren!


ISBN 9789025771935 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Gottmer | oktober 2019

© Dettie, 1 december 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Nu ben ik de baas, Sinterklaas!
Sanne Miltenburg


Lotte is er helemaal klaar voor, vandaag komt Sinterklaas aan in het land, en ze gaat samen met papa naar de intocht. De tekeningen voor de Sint zijn geknipt en geplakt en er hangt een mooi bord aan de muur met de tekst Welkom Sinterklaas. Maar waar blijft papa nou? Papa is er nog steeds niet!
'Was papa maar net zo liefs als Sinterklaas,' zegt Lotte boos, 'die komt altijd op tijd!' Na nog een tijd wachten heeft ze er meer dan genoeg van, ze pakt haar jas en rent naar de haven, misschien is ze dan toch nog op tijd voor de intocht. Maar nee hoor... te laat!


Ze rent naar de stoomboot en roept naar de Sint dat hij met haar mee moet, ze wil hem iets laten zien... Gelukkig heeft Sinterklaas eventjes tijd voor haar. Ze neemt hem mee naar haar de logeerkamer die ze, voordat ze wegging, prachtig versierd heeft voor de Sint. Hij kan wel bij haar komen wonen zegt ze en ze vraagt gelijk maar of hij haar nieuwe papa wil worden. Natuurlijk kan dat niet, maar als Sinterklaas haar dat vertelt, is ze heel boos en sluit hem op! Nu is zij de baas!
Wat nu? En hoe moet het nu met de cadeautjes voor alle kinderen?


Een apart verhaaltje over kinder- en ouderliefde. De boodschap in dit verhaal komt goed over want papa is gewoon veel te veel weg voor zijn werk, zeker nu hij een nieuwe baan heeft, en Lotte vindt dat helemaal niet leuk. Ze snapt ook nog niet zo goed dat zijn werk kennelijk vóór haar gaat. Dan heeft ze liever Sinterklaas als papa, die is er wel als hij belooft dat hij komt! Uiteindelijk komt alles dankzij de wijsheid van Sinterklaas wel weer goed gelukkig en beseft Lotte dat haar papa heel veel van haar houdt.
Het verhaal laat ons uiteindelijk zelfs met een licht ontroerd gevoel achter.


De afbeeldingen zijn wel aardig maar de meeste figuurtjes zijn een beetje hoekig en stijfjes, ze léven niet echt. Maar dat is geheel mijn eigen indruk, een ander kan ze prachtig vinden. Om een goede indruk van die afbeeldingen te krijgen, kun je hier de trailer bekijken.

En op deze pagina staan nog allemaal extraatjes rond dit boek, o.a. een mooie kleurplaat en een puzzel!


ISBN 9789044835359 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Clavis | oktober 2019
Afmeting 21,3 x 30,5 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 16 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het huis van Sinterklaas
illustraties: Marieke Nelissen
tekst: Naomi Tieman


Het is weer tijd voor Sinterklaas om op reis te gaan, want de kinderen in Nederland willen zijn verjaardag weer vieren. De papa's en mama's van de kleine Pietjes stappen op de boot.

"Wij zwaaien naar de stoomboot,
vanaf de waterkant.
'Dag papa's en dag mama's!
Veel plezier in Nederland!'


De kleine Pietjes mogen nog niet mee, maar dat vinden zij niet erg, zij passen op het huis... Nou ja, oppassen... We zien ze zwieren en zwaaien door het enorme grote witte huis. En ze hebben lol voor tien.


"We klauteren op kasten,
op het dak en op de schuur.
We gooien met ons snoepgoed
en we verven op de muur.'


De kleine Pietjes doen echt alles wat ze normaal gesproken niet mogen! Ze slingeren aan lampen en klimmen in de gordijnen, natuurlijk roetsjen ze van de trapleuning af en bouwen in de tuin mooie tenten van witte tafelkleden. Het ziet er wel heel vrolijk en gezellig uit. Maar wat zal Sinterklaas zeggen als hij weer thuiskomt? Hij wordt vast boos.
6 december is het zover. 'Zie ginds komt de stoomboor uit Nederland weer aan', zingen de kleine Pietjes blij. En Sinterklaas? Hij weet niet wat hij ziet!


Het is een verrassing om de kleine Pietjes over hun papa en mama te horen spreken. Daar denken we nooit aan, maar ook kleine Pietjes hebben ouders. Toch draait het verhaal daar niet om. Het gaat er vooral om wat de kleine Pietjes uitspoken als hun ouders én Sinterklaas weg zijn. Het is een heerlijke tijd voor ze, waarbij ze het hele huis ondersteboven gooien. Je zit met spanning te wachten wat Sinterklaas zal zeggen als hij thuiskomt en ziet wat de Pietjes uitgespookt hebben, en dát is nou net heel anders dan je verwacht... Maar boos? Nee, dat is hij niet!

De tekst op rijm is in duidelijke letters afgedrukt.
Op de helder getinte afbeeldingen van Marieke Nelissen kun je goed zien hoe leuk de kleine blanke en zwarte Pietjes het hebben. Alles buitelt en dartelt door elkaar heen, zonder dat het chaotisch of té druk wordt. Het is gewoon één gezellige warboel. Eigenlijk zou je het liefst mee willen doen...

ISBN 9789025767723 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Gottmer | september 2017
Afmeting: 27,7 x 23,8 x 1,1 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 18 november 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Noortje zet haar schoentje
Annemarie van der HeijdenHet is bijna Sinterklaas
Noortje speelt Sinterklaasje. Ze heeft
net als de Sint een rode mantel om en
zet een mijter op haar hoofd.


Zo begint dit boekje waarin het hele proces rond de Sinterklaastijd op een speelse manier besproken wordt.
We zien Noortje gezellig in haar kamertje zitten met haar Sinterklaaskleren aan. Poes en hond Boef spelen lekker mee. Poes heeft een Pietenpet op en de Boef stoeit met de staf alsof het een grote tak is.


Terwijl Boef en Poes met elkaar spelen maakt Noortje een mooie tekening voor de Sint die even later in haar laarsje gestopt wordt die bij de open haard gezet is samen met eten en drinken voor het paard.  Dan nog een liedje zingen met pop Bibi op schoot en dan naar bed...  Spannend hoor, zou Sinterklaas komen?
De volgende ochtend gaat ze gauw kijken. Ja! Sint is geweest en heeft ook Poes en Roef niet vergeten!


De afbeeldingen zijn verspreid over twee pagina's afgedrukt. Op elke afbeelding zien we de volgende fase rond het schoentje zetten, weergegeven. Het ziet er knus en gezellig uit vooral door de aanwezigheid van Poes en Roef die helemaal bij alle handelingen van Noortje betrokken worden. De kleuren zijn zacht en vriendelijk maar niet zoet. Noortje heeft een leuke snoet waardoor het in totaal een aantrekkelijk geheel wordt.
De tekst is in duidelijke letters weergegeven

Annemarie van der Heijden heeft al veel Noortjeboeken geschreven en geïllustreerd en ze spreken allemaal zeer tot de verbeelding van jonge kinderen. Zo ook dit boekje. Je wordt daardoor vanzelf enthousiast voor de Sinterklaastijd die komen gaat.


ISBN 9789044834529 | Hardcover met ronde hoeken | 24 pagina's | Uitgeverij Clavis | augustus 2018
Afmeting 19,1 x 19,2 cm | Leeftijd, vanaf 18 maanden

© Dettie, 3 november 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altHet vrolijke
Sinterklaas voorleesboek

illustraties: Dagmar Stam
tekst: Marianne Busser & Ron Schröder


In dit boek vol met verhaaltjes en versjes komen we vertrouwde thema’s en figuren tegen. Een speelgoedwinkeltje wordt een zoekplaat; de koning uit het verhaal over een prinsesje; het mannenkoor; Egel en Haas, en nog meer.

En natuurlijk zijn er in een sinterklaasboek veel kinderen en pieten. Allemaal hebben ze te maken met Sinterklaas.  Er worden schoenen gezet, er wordt geknutseld, gezongen, en natuurlijk komen er verlanglijstjes en cadeautjes aan de orde. Er worden tekeningen gemaakt, en chocoladeletters ingepakt. Het aloude verhaal wordt opnieuw verteld, en je krijgt meer informatie over wat de pietjes doen.


Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar het mannenkoor. Dat koor, een grote groep mannen opvoeren als één persoon, is zo’n reuzevondst van het schrijversechtpaar! Heerlijk om die mannen te zien die zich gedragen als kinderen, en die tante maar in het gareel moet zien te houden. Natuurlijk zet ook het mannenkoor hun schoen. Maar dan willen ze daarna naar de winkel. Nou ja, dat kan niet: op je blote voeten! Toch gaan ze naar buiten, ze gaan de eendjes voeren, en zitten dus als ze thuis zijn met vieze voeten. Hoe moet dat nu?
En maar zingen die mannen.


Bij het maken van dit kleurige en fleurige boek heeft het schrijversechtpaar Marianne Busser & Ron Schröder aan Dagmar Stam gevraagd om de tekeningen erbij te maken. Dat is een perfecte keuze: mevrouw Stam brengt precies de juiste sfeer in haar tekeningen aan: pittige wijsneuzige kindertjes spelen er een grote rol.


Deze uitgave is een herziene uitgave. Ik ben er niet zeker van maar het gaat vast om de Pietjes, die natuurlijk in een boek met verhalen over Sinterklaas veel voorkomen: die Pietjes hebben alle kleuren van blank tot bijna zwart (Dagmar Stam gebruikt geen echt zwart in haar tekeningen) en allerlei kleurtinten.


‘Sinterklaas zei: het zou leuk zijn
als mijn intocht deze keer
nog vrolijker dan vrolijk worden zou
iedereen zijn beste kleren
En de pieten mooi versierd
met wat groen, of met oranje, of wat blauw...’


En zo geschiedde. Stond dit versje al in de eerdere uitgave? Geen idee. Een stellingname dus, waar geen kind zich aan zal storen. Als eventueel tegenwicht is er het verhaal over de drie jongetjes die zich lekker zwart verven.
Reuze leuk weer, jammer dat de sinterklaasperiode maar zo kort duurt...


ISBN 97890003555808  | paperback | 45 pagina's | Uitgeverij Van Holkema & Warendorff | herziene uitgave  2016
Leeftijd tot 6 jaar

© Marjo, 20 november 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Minipiet op zee
illustraties: Ina Hallemans
tekst: Guy Daniëls


In het eerste boek over Seppe, hebben we kunnen lezen hoe het kwam dat Seppe op de Pietenschool in Spanje terecht kwam.


In dit boekje mag Minipiet Seppe voor het eerst met de boot van Sinterklaas mee. Een beetje spannend is dat wel want Seppe wil alles zo graag goed doen. Hij doet daarom vreselijk zijn best maar hij is nog klein en er valt op zo'n schip zovéél te leren. Aan boord gaan er dan ook allerlei dingetjes mis, hij zet bijvoorbeeld de shampoo van Sinterklaas in de badkamer, en daardoor heeft één Piet na het douchen net zo'n wit haar als Sinterklaas. Ook gooit hij per ongeluk alle spaghetti de zee in en vergeet hij de deur van de stal dicht te doen. Het paard van de Sint staat daardoor lekker te snoepen van de chocola voor de kinderen. Minipiet Seppe is heel bang dat Sinterklaas nu boos op hem is. Maar Sinterklaas vertelt hem iets waar Piet heel veel aan heeft en veel van leert.

Daarna gaat Seppe vol goede moed verder, we zien hem druk bezig met alle klusjes die gedaan moeten worden en het lukt hem soms wel en soms niet. En zo leert hij allemaal nieuwe dingen op zijn eerste bootreis. En eindelijk, na twee weken, komen ze in de haven aan, er staan een heleboel kinderen te zingen. Seppe vindt het geweldig! Hij kan zijn geluk niet op, wat zijn er veel kinderen en wat zingen ze mooi.


Maar dan ziet hij een meisje staan, ze huilt! Seppe schrikt ervan. Gauw gaat hij van boord en zoekt het meisje en na lang zoeken, vindt hij haar eindelijk. 'Wie ben jij, waarom ben je zo verdrietig?' vraagt hij. Samira, want zo heet dat meisje, moet zo huilen omdat ze bang is voor Sinterklaas, ze is namelijk niet zo lief geweest... En dan blijkt hoeveel Minipiet in de weken op de boot geleerd heeft.


Een warm, liefdevol verhaaltje over een kleine, jonge Piet die heel erg zijn best doet een goed hulpje voor Sinterklaas te zijn.
De afbeeldingen bij het verhaal zijn opnieuw van Ina Hallemans. Er zitten erg grappige details in, zoals de badeendjes die een mijter of een pietenmuts op hebben en op de handdoek staat het paard van Sinterklaas afgebeeld. Op de ontbijttafel tafel staan chocoladepoppetjes in de vorm van Sint en Piet en ze eten geen brood maar... speculaaspoppen!

Kortom, opnieuw een leuk, gezellig Minipietboekje.


ISBN 9789044829136 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Clavis | september 2016
Afmeting 29,7 x 21,6 | Leeftijd 4+

© Dettie, 12 november 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Hoe oud is Sinterklaas?
illustraties: Barbara de Wolf
tekst: Bette Westera

Bette Westera, winnares van de gouden griffel 2015, geeft in verhaalvorm antwoord op allerlei vragen die Mees heeft over Sinterklaas en zijn hulpjes.


In het titelverhaal zijn Mees, mama en Meike in de keuken pepernoten aan het bakken, want Sinterklaas komt die dag aan in Nederland. Straks gaan ze lekker naar het Sinterklaasjournaal kijken maar eerst maken ze samen het deeg en ondertussen stelt Mees allemaal vragen aan mama over Sinterklaas. Wat hij vooral wil weten is hoe oud Sinterklaas nu is. Mama denkt dat hij wel honderdvijftig jaar is maar dat vindt Mees wel gek. Waarom kan Sinterklaas dan wel zo oud worden en opa en oma niet? Gaat Sinterklaas dan nooit dood? Mama weet het ook niet goed hoe het zit, misschien vanwege de traditie zegt ze, maar dat vindt Mees helemaal moeilijk om te begrijpen. Mees besluit het maar aan Sinterklaas zelf te vragen als hij op school komt en dat vindt mama een heel goed idee.


En... hoe zit het nou? Volgens Joeri en Najib bestaat Sinterklaas niet. Zij zeggen dat papa en mama voor de cadeautjes in zijn schoen zorgen... Maar papa en mama weten nergens van. Mees laat het er niet bij zitten, hij móet het weten.


Amerigo, het paard van Sinterklaas, komt natuurlijk ook voor in de verhalen. Als oma en Mees naar het winkelcentrum gaan omdat Sinterklaas daar is, denkt Mees dat het niet Amerigo is maar Bingo, het paard van de manege waar oma werkt. Dat kan toch niet? Want Amerigo komt uit Spanje niet uit de manege.

Ook de grappige, lenige hulpjes van Sinterklaas, de Pieten, worden niet vergeten. Maar er gebeurt iets raars, als de Pieten op school komen zijn ze ineens allemaal wit! Hoe kan dat nou? Wat blijkt? Sinterklaas is al oud en in zijn verstrooidheid is hij helemaal vergeten iets te bestellen...


En zo staan er allemaal korte verhalen in dit boekje waarin op een heel vlotte manier heikele punten rond Sinterklaas besproken worden.
Het zijn erg vlotte, onderhoudende verhalen die op een leuke, licht humoristische manier inspelen op de gedachten die kinderen kunnen hebben. Het onschuldige zit er nog helemaal in. Onder elk verhaal staat een verwijzing naar de pagina waar de antwoorden op Mees' vragen staan. Daar kun je lezen hoe oud Sinterklaas is, waarom de Pieten niet meer allemaal zwart zijn, waarom we onze schoen zetten, waarom Sinterklaas snoepjes en cadeautjes geeft, waarom hij op een schimmel over de daken rijdt enz.


De afbeeldingen van Barbara de Wolf die bij de verhalen afgedrukt staan, zijn heel bijzonder. Haar collages bestaan uit getekende figuurtjes, waarvan de ledematen apart uitgeknipt zijn evenals de bijbehorende gebruiksvoorwerpen. Daarna zijn ze laagsgewijs weer opgeplakt zodat er diepte in de afbeeldingen ontstaat. De illustraties bij de antwoorden op de vragen zijn precies het omgekeerde, dat zijn namelijk uitgeknipte silhouetten.
Beiden vormen van de afbeeldingen zijn heel  apart om te zien.
Kortom, in zijn geheel is het een vermakelijk boekje geworden waarbij je ook nog het een en ander over Sinterklaas en zijn Pieten opsteekt!


Het boekje is gemaakt naar het idee van Sandra Lijesen, hoe het boekje verder tot stand kwam is HIER te lezen.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 97894622867082 |Paperback met flappen | 32 pagina's | Uitgave SBA Pers, Leiden, oktober 2015
Leeftijd 6+

© Dettie, 7 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Een heel jaar Spiekpietjes
Thais Vanderheyden


Mijn kleine buurjongetje is verliefd op Spiekpietje. Het Spiekpietenpoppetje dat bij het eerste boek werd geleverd moet overal mee naartoe. Spiekpietje gaat met hem mee op vakantie, Spiekpietje gaat mee slapen, kortom Spiekpietje is zijn grote vriend. 
Een tijdje voordat Sinterklaas komt vindt buurjongetje zijn Spiekpietje op de gekste plaatsen, in de tas van zijn fietsje, achter het gordijn, onder zijn dekbed, achter een plant.  Want Spiekpietje moet natuurlijk wel alles goed in de gaten houden, zodat hij kan doorgeven aan Sinterklaas of het buurjongetje wel lief is geweest en wat er op zijn verlanglijstje staat.


Maar over het leven van de Spiekpietjes bij Sinterklaas weet mijn buurjongetje haast niets dus is het een groot geluk dat nu dit boek uitgekomen is!
Want daarin wordt maand voor maand precies verteld wat ze het hele jaar doen...


In januari bijvoorbeeld  houden Sint en alle Pieten vakantie aan het strand, ze hebben zo hard gewerkt, dat verdienen ze wel. We zien alle Spiekpietjes lekker ronddobberen in hun opblaasbootje, of een mooi kasteel bouwen van zand, of gewoon lekker in het zonnetje liggen.
In februari zijn ze weer lekker uitgerust en spelen ze bij het kasteel van Sinterklaas lekker in de sneeuw.
Maar in maart begint het echte werk alweer. Er moeten nieuwe recepten voor bijvoorbeeld nog lekkerder pepernoten uitgeprobeerd worden.
En zo is er het hele jaar door wel wat te doen, er komen uitvinders langs met het nieuwste speelgoed of mensen met mooie nieuwe boeken, beren en nog veel meer dingen.


De Spiekpietjes hebben het eigenlijk best wel druk, ze moeten koek en speelgoed testen, Sinterklaasliedjes leren, ze moeten leren zeilen, alle mandarijntjes plukken en de merels moeten goed verzorgd worden want die brengen de Spiekpietjes straks naar de kinderen toe.
En dan is het alweer november en tijd om hun koffertjes te pakken. De kleine Spiekpietjes zwaaien iedereen gedag en daar gaan ze. De merels brengen ze naar alle uithoeken van de wereld om te kijken wie lief is en welk cadeautje ze heel graag van de Sint willen hebben. Dat geven ze 's nachts via hun mobiele telefoontjes door aan de Sint.


Dit mooie grote boek is een schot in de roos voor alle kinderen. Het verhaal is leuk en de kleurige afbeeldingen zijn vlot en knus. Op elke afbeelding is er wel iets waar een kind naar kan zoeken. Een soort kijk- doeboek dus.
Ben nu al benieuwd naar de volgende Spiekpietavonturen!


ISBN 9789044823486 Hardcover 23 pagina's Uitgeverij Clavis september 2014
Leeftijd 0-6 jaar

© Dettie, 15 november 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Minipiet
illustraties: Ina Hallemans
tekst: Guy Daniëls


Over vijf dagen in Sinterklaas jarig, maar Seppe is morgen al jarig en er is maar één ding wat hij héél graag wil hebben, een groen pietenpak met rode strepen.
Papa en mama vinden dat niet zo'n goed idee, Sinterklaas gaat volgende week alweer terug naar Spanje en dan kan Seppe zijn pak niet meer aantrekken. Kan Seppe geen ander cadeau bedenken. Maar Seppe wil heel graag een pietenpak want hij wil een echte helper van Sint worden.


De volgende dag krijgt hij tot zijn grote teleurstelling geen pietenpak maar een brandweerpak! 'Daar kun je het hele jaar mee spelen', zegt mama blij.
Seppe vindt het jammer genoeg helemaal niet leuk... hij is er zelf verdrietig van. Maar dan komen opa en oma en lieve oma heeft voor Seppe een echt pietenpak gemaakt!  Groen met rode strepen en een mooie pietenmuts met een grote veer, precies zoals Seppe wilde!
Seppe is vreselijk blij en trekt zijn mooie pak meteen aan. Hij vertelt aan opa dat hij naar de pietenschool wil maar weet opa ook hoe oud je dan moet zijn? Opa schudt van nee. 'Maar', zegt hij, 'je kan toch een brief aan Sinterklaas schrijven en het aan hem vragen...'. Dat is een goed idee! Seppe schrijft meteen de brief. Helaas, tot zijn grote teleurstelling schrijft Sint terug dat hij meer dan genoeg Pieten heeft.
Arme Seppe daar gaat zijn droom...

Maar Seppe laat het er niet bij zitten, Sint moet maar eerst eens zien wat voor mooi pietenpak hij heeft! 's Nachts kruipt Seppe het dak op en gaat lekker warm tegen de schoorsteen aan zitten en wacht op Sinterklaas. En wat er dan gebeurt... dat had zelfs Seppe niet kunnen dromen!
Heel fantasievol en humoristisch verhaal over een jongetje met een droom waar hij veel voor over heeft, hij gaat niet gelijk bij de pakken neerzitten.
En hij wordt daarvoor beloond! 

De afbeeldingen van Ina Hallemans laten ons een jong gezin zien met daarbij een leuke gevlekte hond en gezellige rode kat die nieuwsgierig alles meebeleven met Seppe. In het kamertje van Seppe kun je zien hoe gek Seppe op Sinterklaas en Piet is. Aan de muur zie je foto's van hen, aan het plafond hangt een Sint en Piet mobile, er zijn Sinterklaasboeken er hangt een Pietenslinger en er zitten pietenpoppen bij het bed. Seppe heeft zelfs een beeldje van een wit Sinterklaaspaardje en een nepbaard aan de kast hangen!
De kamers van het huis stralen knusse warmte uit en buiten is er een prachtige nachtblauwe lucht vol glinsterende sterren. Heel sfeervol allemaal.
Kinderen zullen echt genieten van dit bijzondere verhaal.


ISBN 9789044823523 Hardcover 28 pagina's Uitgeverij Clavis september 2014
Formaat 29,8 x 21,5 cm Leeftijd 4+

© Dettie, 22 oktober 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Sinterklaas
Charlotte Dematons


Dit prachtige tekstloze boek begint met het landgoed van Sinterklaas waar het voor alle Pieten, jong en oud, een waar paradijs is. Bij de St. Nicolaasschool is een speelplaats waar de Pieten leren dakklimmen, schoorsteenglijden enz. Maar er is ook een mooi woonhofje voor de bejaarde Pieten die daar lekker hun wandelingetje kunnen maken. In het heldere blauwe water, in de haven, bij de pakhuizen ligt de stoomboot. Aan het hek van het landgoed levert de postbode zakken vol post af.


En dan krijgen we de geweldige afbeelding van de dwarsdoorsnede van het huis van Sinterklaas te zien. Alleen daarvoor zou je het boek al kopen.
Op de onderste verdieping zie je de keuken met de vele fornuizen en ovens, je ziet enorme bordenkasten en Pieten die druk bezig zijn met het ontbijt.
Op dezelfde verdieping is ook de was- en strijkruimte en een ruimte met zes vaatwassers en vele gootstenen.
Daarboven, op de eerste etage zijn de vertrekken van de Sint. Je ziet zijn zit- en werkkamer, zijn doucheruimte, zijn kledingruimte met vele mijters en mantels en zijn gezellige slaapkamer. Al deze vertrekken zijn warm rood gekleurd.
Op de tweede etage zie je de Pieteneetzaal met de enorme tafel en de zitkamer voor de Pieten. Die staat vol lekkere pluchen banken en behaaglijke stoelen, maar er hangen en staan ook allerlei muziekinstrumenten.
Op de derde en vierde etage zijn de douche- en slaapvertrekken van de Pieten. Je raakt niet uitgekeken! Je ontdekt steeds wat nieuws.


Net als je denkt dat het eigenlijk niet leuker kan worden dan dit, zie je de volgende afbeeldingen en weer houd je even je adem in omdat die ook weer zo geweldig is. Deze keer we een dwarsdoorsnede van het cadeauhuis. Beneden is een grote bakkerij en daarboven zien we de enorme inpakruimte met schappen vol cadeau's en grote rollen inpakpapier. Via een loopbrug kunnen de pieten het pakhuis in lopen waar de pakjes per provincie gesorteerd liggen.
Boven de inpakruimte zijn twee verdiepingen waarin o.a. de ruimte voor de kleermaker gesitueerd is. Ook hier kijk je weer je ogen uit, al die stoffen en kleren!
Daarna mogen we een kijkje in het schip nemen en zien we later hoe de volgeladen stoomboot vertrekt uit Spanje. Sinterklaas en de Pieten worden uitgezwaaid door de bejaarde en heel jonge Pietjes.
Geweldig is ook de afbeelding waarop Sinterklaas zijn hulpsinten inspecteert, deze zijn hevig verontwaardigd als ze afgewezen worden!
Maar uiteindelijk zit het werk er helemaal op en kan Sint weer naar huis waar iedereen hem heel blij staat op te wachten.


De illustratrice Charlotte Dematons is inmiddels een begrip in kinderboekenland. Ze heeft al meerdere prijzen mogen ontvangen voor haar werk zoals De gouden en zilveren penseel. Ook met dit boek Sinterklaas won ze de Gouden penseel en terecht, je raakt niet uitgekeken op de afbeeldingen die over twee pagina's verspreid staan.
Het knappe van dit boek is dat ondanks het ontbreken van een tekst er toch hele verhalen verteld worden.
In feite zou dit boek verplicht in elk huis aanwezig moeten zijn, alles is op de afbeeldingen precies zoals het moet zijn.
Fantastisch boek!


ISBN 9789056379858 hardcover 32 pagina's Uitgeverij Lemniscaat oktober 2007
Leeftijd 4+ (maar eigenlijk alle leeftijden)

© Dettie, 24 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Zwarte Piet in 7 dagen
illustraties: Wendy Panders
tekst: Maria van Donkelaar en Martine van Rooijen


In dit grote boek lezen we over Pikolino die in zeven dagen tijd moet leren een echte Zwarte Piet te worden, alleen dan mag hij met de stoomboot mee.
Piko ontdekt dat Zwarte Piet worden nog niet eens zo makkelijk is. Elke dag leert hij iets nieuws.

Op de eerste dag leert hij hoe hij pepernoten moet bakken. Piko krijgt het recept en gaat flink aan de slag;

Als ten slotte alle spullen
in de deegbak zijn beland,
moet hij wel een half uur kneden;
hier doet men dat met de hand.

Hij heeft het zo goed gedaan dat hij een medaille krijgt... van chocola.

En zo leert Piko hoe hij het schip moet schoonmaken en vlaggen moet ophangen en natuurlijk krijgt hij uitgebreid les in salto's maken, op het dak klimmen en door de schoorsteen glijden. Sportpiet is heel tevreden.
Cadeautjes inpakken... dat moet Piko ook leren...


Inpakpiet zegt: 'Kijk eens Piko,
hier heb je de letter W.
Pak hem in, graag zonder kreukels
je zult zien het valt wel mee.'


Maar Piko vindt het nog best lastig, die rol papier is zo groot en het plakband plakt steeds aan alles vast maar het lukt! 'Pak nu de hijskraan maar in.' zegt Inpakpiet en dat is pas écht moeilijk merkt Piko! Maar het lukt en het inpakken gaat steeds beter. Inpakpiet vindt hem een Bien, amigo!
De laatste klus is heel spannend. Piko moet de kleren van Sinterklaas herstellen en de staf poetsen en naar de stomerij om de tabbert op te halen. Piko heeft het razend druk. Maar Sint is blij met hem: 'Pikolino, je wordt al een echte Piet!' roept hij.
Piko is heel moe van al het nieuwe wat hij moest leren. Tevreden stapt hij zijn bed in maar woelt en draait van de spanning, morgen vertrekken ze!
Piko valt pas tegen de ochtend in slaap... Hij slaapt en slaap, hij slaapt een gat in de dag. De boot wordt geladen, de boot zit helemaal vol, iedereen is aan boord, behalve Pikolino. Iedereen zoekt en roept maar niemand kan hem vinden. 'De trossen los!' roept de bootsman al...
Zou Piko toch nog op tijd wakker geworden zijn?


Het verhaal is helemaal in abcb rijm geschreven. Elke lesdag van Piko wordt verteld in 12 strofes. Elke strofe bestaat uit vier regels waarvan de tweede en vierde regel rijmen. Het zijn daardoor verhalen geworden die door het mooie ritme heerlijk voorlezen. 
De taal is niet gezocht wat bij rijmende verhalen vaak gebeurt en er zitten gelukkig geen rare wendingen in de zinnen om de rijm toch maar kloppend te krijgen. Knap werk van de dames Donkelaar en Van Rooijen!
De afbeeldingen zijn eenvoudig en doen een beetje denken aan kindertekeningen. Leuk is dat ze voornamelijk in zwart wit zijn waarbij voor elke dag één eigen kleuraccent gebruikt is. Dat maakt de afbeeldingen levendig.
Leuk en apart boek!


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051163308 Hardcover 24 pagina's De Vier Windstreken oktober 2013
Leeftjd vanaf 4 jaar

© Dettie, 19 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Sinterklaas slaat een jaartje over
illustraties: Linde Faas
tekst: Susanna Wiersma


Sinterklaas heeft er dit jaar geen zin in. Weer die verre zeereis, weer over die glibberige daken, weer die lange gedichten. Hij moest er even niet aan denken. Hij slaat het feest gewoon eens een jaartje over.
Maar de Pieten slepen hem aan boord van het schip ondanks alle smoezen en het tegenstribbelen van de Sint. Maar Sinterklaas vlucht weer net zo hard van het schip af! Hij wil echt niet!
Net op het moment dat hij zijn mooie lange witte baard wil afknippen komt Piet binnenhollen, met een brief van Noortje.
En dan is er geen houden meer aan. Sinterklaas is niet meer te stoppen! Hij rent het schip op, rijmt en dicht dat het een lieve lust is en kan niet wachten tot hij in Nederland is.
Die Noortje, ze moest eens weten dat haar briefje een heleboel misère voorkomen heeft! Maar wat stond er eigenlijk in die brief?


Lekker grappig verhaaltje met een toch nog onverwachte maar leuke afloop. De korte, vlotte zinnen, afgedrukt in prettig leesbare letters, maken het (voor)lezen makkelijk. Het zijn echter vooral de paginagrote illustraties van Linde Faas die het verhaal maken.
Op de eerste pagina bijvoorbeeld zie je Sint op een luchtbed in het zwembad dobberen, op zijn buik staat een cocktailglaasje mèt inhoud. De Pieten liggen in de zon te lezen of te dammen. De flamingo's scharrelen rond het zwembad. Een Piet is in het zwembad aan het snorkelen, de ander aan het vissen en weer een ander ligt in een grote zwemband te soezeren. Logisch dat Sint niet weg wil! Hij heeft het thuis, in zijn warme land, veel te veel naar zijn zin.
Ook de afbeelding van de slaapkamer waar Sint zich onder bed verstopt heeft is het bekijken waard. Er hangen allemaal kindertekeningen aan de muur en op het kastje ligt een gote stapel brieven. Ook erg grappig om te zien is de vluchtpoging van Sinterklaas... en zo kan ik doorgaan, elke afbeelding een feest om naar te kijken.

Kortom, kinderen kunnen hun hart weer ophalen aan dit leuke verhaal en de mooie afbeeldingen.


ISBN 9789047705888 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Lemniscaat oktober 2013
Leeftijd vanaf ca. 5 jaar

© Dettie, 15 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

piet kan dat niet!
illustraties Els van Egeraat
tekst: Erik van Os & Elle van Lieshout


Piet is al acht jaar maar veel kan hij nog niet dus krijgt hij les van juf Nan. Ze begint in de (gym)zaal. Zij doet voor hoe je op je handen kunt lopen.


dat wil ik ook.
dat kan ik ook.
dat doe ik ook.


zegt Piet. Maar helaas, Piet kan dat niet. Ook de les 'met een zak het rek op klimmen' is geen succes.
Dan maar wat anders proberen, het dek van het schip boenen, leren rijmen of koek bakken of cadeautje aan de juiste mensen en dieren geven...
Elke keer roept Piet: 'dat wil ik ook, dat kan ik ook, dat doe ik ook,' maar arme Piet, niets lukt hem. Zelfs juf Nan kijkt sip, wat moet ze met Piet? Ze weet het ook niet meer.
Maar daar is Sinterklaas en die weet het gelukkig wel! Hij heeft een heel goede oplossing bedacht...


Klein maar fijn boekje voor kinderen die nèt kunnen lezen. De zinnen zijn kort en afgedrukt in een prettig leesbaar lettertype.
Er wordt nog geen gebruik van hoofdletters gemaakt, wel van leestekens zoals de punt, de komma en het vraag- en uitroepteken. Er is zelfs twee pagina's met rebusachtige tekst. Erg leuk en speels gedaan.
Het aparte van dit boekje is dat bij elk tekstgedeelte te zien is wie aan het woord is. Als Sint praat zie je een klein sinterklaashoofdje boven de tekst getekend en als Piet of juf praat dan zie je hun hoofdje bij de tekst staan. Dat is ook prettig als in de klas het boekje gelezen wordt. Eén kind kan dan bijvoorbeeld als zijnde Sinterklaas voorlezen en de andere als juf Nan en weer een ander als Piet.

De afbeeldingen zijn grappig en heel vrolijk gekleurd, ze sluiten naadloos aan op de leuke tekst.
Kinderen zullen zowel het verhaal als de illustraties geweldig vinden.


ISBN 9789043703994 Hardcover 24 pagina's Uitgeverij Maretak oktober 2013
Afmeting 18x208x166 mm  Avi Niveau START/ 6+

© Dettie, 9 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De kleren van Sinterklaas
tekst: Paul Biegel
illustraties: Sanne te Loo


Anouk vertelt heel enthousiast aan de kinderen van haar klas dat Sinterklaas bij haar komt logeren. Ze heeft zelf gezien dat iemand een grote rode koffer bracht en toen ze daar stiekem in keek zag ze dat de kleren van Sinterklaas in die koffer zaten! Niemand gelooft haar natuurlijk.
Anouk probeert 's nachts wakker te blijven om stiekem in de logeerkamer te kijken maar dat lukt niet. De volgende ochtend ziet het logeerbed er niet uit alsof er iemand in geslapen heeft. Of zou Sinterklaas zelf zijn bed hebben opgemaakt?


Laura denkt dat dat vast zo is maar voor de rest gelooft niemand in die veronderstelling. Sinterklaas logeert helemaal niet bij Anouk! Anouk is er helemaal verdrietig van. Maar de volgende avond hoort ze lawaai in het kamertje en als ze stiekem gaat kijken ziet ze Sinterklaas voor de spiegel staan! Mama trekt haar weg voor ze wat tegen Sinterklaas heeft kunnen zeggen. Mama vertelt dat Sinterklaas het veel te druk heeft, ze moet hem nu maar niet storen.


Natuurlijk gelooft wéér niemand het behalve Laura die vraagt of ze op 6 december naar Sinterklaas mogen komen kijken, voor schooltijd, want na 5 december heeft Sinterklaas het niet druk meer. Goed idee vindt papa, 'want waar de kleren van Sinterklaas zijn, daar is Sinterklaas zelf ook'.
Op 6 december komen alle kinderen 's ochtends vroeg naar het huis waar Anouk woont en kijken met open mond naar... Sinterklaas die lekker een boterham met bramenjam eet!


Geweldig fantasievol verhaal met prachtige illustraties van Sanne te Loo. Op de afbeeldingen zie je dat Anouk in een mooi oud huis met glas-in-loodramen woont. In de huiskamer zie je een mooie schouw waar tekeningen voor Sinterklaas aan hangen. Ook is er een fraai bewerkt plafond met 'kroonluchter'. Her en der staan prulletjes, er ligt wat speelgoed, in een hoekje staat een leuk hoekstoeltje. Je voelt bijna de gezellige sfeer die in de kamer hangt. Anouk zelf slaapt in een eveneens mooie en knusse zolderkamer. 
Heel knap is dat Sanne te Loo het kamertje van Anouk vanuit verschillende hoeken heeft weergegeven waarbij alles blijft kloppen. De ene keer zie je het popje frontaal aan de plafondbalk hangen, de andere keer zie je het popje op de rug. De nieuwsgierigheid en verbazing van Anouk is eveneens prachtig weergegeven. Leuk detail is dat de kat aldoor meeloopt en net zo nieuwsgierig is, op de laatste afbeelding slaapt ie heerlijk op de punt van de mantel van Sinterklaas.


ISBN 9789047701118 Hardcover 28 pagina's Uitgeverij Lemniscaat 2e druk 2009
Leeftijd 4+

© Dettie, 10 november 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!

 

Plotter en het cadeautje voor de Sint
Hilde Schuurmans


Plotter vindt het maar raar dat Sinterklaas cadeautjes weggeeft. Als je jarig bent dan krijg je toch cadeautjes? Mama zegt dat Sint het heerlijk vindt om te geven omdat hij zoveel van kinderen houdt maar papa vindt dat Plotter eigenlijk wel gelijk heeft.
Plotter gaat aan de slag en maakt een cadeautje voor de Sint. Hij zal het op school aan de Sint geven, want morgen komt hij daar op bezoek.
De volgende probeert Plotter Sinterklaas te vertellen dat hij een cadeautje voor hem heeft maar er is zoveel lawaai dat de Sint hem niet hoort. De hele verdere dag lukt het Plotter maar niet om zijn cadeautje af te geven.
Hij komt helemaal verdrietig thuis maar mama weet de oplossing. Leg jouw cadeau straks bij je schoen. Voor de Sint schrijft mama op het pakje.
Maar Plotter kan niet slapen... als de Sint zijn pakje nu maar vindt. Hij sluipt naar beneden en kruipt met zijn pakje onder tafel en ja hoor daar is de Sint mét zwarte Piet... Zal Plotter nu eindelijk zijn cadeautje kunnen geven?


Een lief verhaaltje dat heel grappig afloopt. De afbeeldingen zijn in heel zachte kleuren getekend en ingekleurd. Alle kinderen, de juf, Sinterklaas en de  zwarte Pieten zijn dieren. Plotter zelf is een hondje. En Plotter heeft een soort marmotje als huisdier. Het marmotje draagt een piepklein mijtertje en als knuffeltjes heeft Plotter een klein wit paardje, een Sinterklaasje en een Zwarte Pietje.
Heel leuk voorleesboekje!ISBN 9789044814033 Hardcover 32 pagina's | Clavis B.V.B.A., Uitgeverij | september 2010
Vanaf 4 jaar

Dettie, 12 november 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Sint met Fien en Milo
Pauline Oud


Konijntje Fien en muisje Milo zijn in het park want daar komt Sinterklaas op zijn paard langs. Natuurlijk zijn Sints hulpjes, de Zwarte Pieten, er ook bij.
Als Fien en Milo weer thuis zijn gaan ze zich verkleden want ze willen net zulke mooi hoedjes op als Sinterklaas en Zwarte Piet.
Ze kunnen kiezen uit een warme wintermuts, een rode mijter, een gestreepte pet met een veer erop en een zonnehoedje met bloemen. Welke hoedjes zullen ze kiezen?
Op de volgende bladzijde zie je dat ze natuurlijk gekozen hebben voor de mijter en de pet met de veer want dat dragen de Sint en Zwarte Piet.
Daarna maken ze een mooie tekening voor Sinterklaas en zetten ze hun schoen, maar welke schoen zullen ze kiezen? En wat zullen ze daar in doen voor het paard? Sokken, een bal, een wortel of een pakje vruchtensap? Nadat ze gekozen hebben en hun tekeningen in hun schoenen gestopt hebben gaan ze slapen. Maar eerst hebben ze nog een liedje gezongen voor Sinterklaas. Zou de Sint aan hun denken?


Een lief en vrolijk boekje. Fien en Milo moeten elke keer kiezen uit een aantal dingen. Welke hoed, welke schoen, welke pyjama.  Maar het belangrijkste is de komst en het vertrek van Sinterklaas. Het boekje begint en eindigt met Sinterklaasliedjes.
Pauline Oud heeft een leuke illustratietechniek, die je tegenwoordig wel vaker ziet. Voor de truitjes, enkele mutsjes en sokken van Fien en Milo gebruikt ze stukjes afbeeldingen van echt gebreide spullen. Het effect is verrassend en apart. Voor de rest zijn de afbeedlingen eenvoudig en duidelijk zoals in alle boekjes over Fien en Milo.


ISBN 9789044816242 Hardcover 32 pagina's | Clavis B.V.B.A. | november 2011

@ Dettie, december 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Karel viert Sinterklaas
Liesbeth Slegers


Juf vertelt over een heel oude man met een lange witte baard die altijd een rode mantel aan heeft. Hij heeft ook een rode hoed met een kruis erop en die hoed heet een mijter. De oude man woont in Spanje. 'Die man heet Sinterklaas' zegt de juf 'elk jaar komt hij met de boot cadeautjes en lekkers brengen voor alle kinderen.' Dan laat juf een tekening van Zwarte Piet zien, hij is het hulpje van Sinterklaas. Hij ziet er heel anders uit dan Sinterklaas en heeft gekke kleren aan.
Daarna mogen de kinderen in de klas een mijter maken en zingen ze Sinterklaasliedjes.
Karel vertelt aan papa dat Sinterklaas er is en papa neem Karel mee naar een winkel en daar ziet Karel Sinterklaas! Hij mag eventjes bij Sint op schoot zitten en krijgt van Zwarte Piet een zakje met lekkere koekjes en een mandarijntje.
Thuis mag Karel zijn schoen zetten en de volgende dag weet Karel niet wat hij ziet! Allemaal cadeautjes en chocola!


Liesbeth Slegers legt via tekst en heel vrolijk gekleurde afbeeldingen uit wie Sinterklaas en Zwarte Piet zijn en wat ze doen. Leuk is dat Karel naast de wortel en het klontje suiker voor het paard ook een glaasje water voor de Sint neerzet. Ook zet Karel de schoen van Beer, zijn knuffel, want die lieve Beer verdient ook een cadeautje. En als alles is uitgepakt, wordt de Sint netjes bedankt door Karel.
Links staat in middelgrote letters de tekst en rechts de afbeeldingen die eenvoudig maar wel heel duidelijk zijn.
Lief en leuk boekje dat helpt om een kind goed voor te bereiden op de komst van Sinterklaas.


ISBN 9789044816204 Hardcover 32 pagina's | Clavis B.V.B.A., Uitgeverij | november 2011
Leeftijd vanaf 2 jaar

Dettie, 19 november 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Hoe het komt dat Sinterklaas nooit koude voeten heeft
Illustraties: Julie van Zessen & Mieke Diessen
tekst: Annemieke Pecht


Straathond Stinkie hoort van Black Jack de zwarte kater dat Sinterklaas aankomt in hun haven.  Gauw wringen ze zich tussen de mensen door want natuurlijk willen ze dat niet missen. Stinkie hoort daar iemand zeggen dat hij die avond zijn schoen zal zetten. Daar snapt Stinkie helemaal niets van! Waarom doen ze dat? Black Jack vertelt dat dan Sinterklaas bij je langskomt.
Na afloop van de optocht is Stinkie helemaal verdrietig, hij heeft geen schoenen dus dan komt Sinterklaas ook niet langs bij hem. Arme Stinkie.
Maar ineens ziet hij wat glinsteren op straat. Het is een heel mooie, prachtige, schitterende, geweldige schoen! Nu kan hij ook zijn schoen zetten!
Stinkie maakt een mooie tekening voor Sinterklaas en kruipt dan zijn vuilnisbak in. De mooie schoen staat ernaast.
De volgende ochtend weet Stinkie niet wat hem overkomt. Er stopt een auto met allemaal zwarte Pieten erin voor zijn vuilnisemmer. De mooie schoen blijkt de pantoffel van Sinterklaas zelf te zijn!  Sinterklaas wil hem bedanken. Maar de Pieten vinden Stinkie zo leuk, mag hij niet blijven? Sint, ook de jongste niet meer en daardoor wat vergeetachtig, ziet zo'n hondje dat zijn pantoffels steeds kan terugvinden wel zitten.
Vanaf die dag heeft Stinkie een heleboel Pietenbaasjes én een mooie eigen schoen.


Fantasievol Sinterklaasverhaaltje over een heel leuke straathond die ook om zijn vriendjes denkt. 
De zinnen zijn niet te lang en de letters hebben een prettig leesbare grootte.
De afbeeldingen zijn heel apart, vooral die van alle dieren die op straat leven. Geweldig om te zien, die verlopen koppen van die katten en honden. Eén kat heeft een lapje voor zijn oog , de andere heeft een grauwe stoppelbaard. Je ziet dat ze allemaal stinken.
Heel bijzonder is ook het huis van Sinterklaas. Er hangen zelfs Delfts blauwe tegeltjes aan de muren!
Stinkie zelf is een oorspronkelijk wit hondje met een zwarte vlek rond zijn rechteroog en een heel roze neus. Hij is dankzij zijn grappige snoet echt zo'n hondje dat je de hele tijd zou willen wil knuffelen.


Lekker vrolijk boek en leuk verhaal om voor te lezen op de dagen dat Sinterklaas in het land is.


ISBN 9789044815771 Hardcover 32 pagina's | Clavis B.V.B.A., Uitgeverij | september 2011
Afmeting 254x9x268 mm Leeftijd Vanaf 4 jaar

© Dettie, 20 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Sinterklaasjournaal
Lees- en luisterboek
tekst: Ajé Boshuizen
illustraties: Wilbert van der SteenFlaptekst: 

In de weken voor pakjesavond is er altijd veel nieuws over Sinterklaas en zijn Pieten. Komen de pakjes wel op tijd aan? Hoeveel Pieten zijn er eigenlijk? Heeft meneer Zanik weer iets te zeuren? En heeft sinterklaasuitvinder meneer Tilma nog een bijzondere uitvinding gedaan?
Elk jaar doet Dieuwertje Blok verslag van alle gebeurtenissen in Het Sinterklaasjournaal. In dit boek vind je de leukste en grappigste verhalen uit de vele tv-uitzendingen. de verhalen staan in een apart voorleesboekje, zodat er in het grote boek alle ruimte is voor de tekeningen. En op de bijgeleverde CD leest Dieuwertje de verhalen voor. Zo kun je, terwijl je naar de verhalen luistert, lekker naar de paginagrote illustraties luisteren.

De verhalen in dit boek zijn gekozen en opgeschreven door Ajé Boschhuizen, bedenker en eindredacteur van Het Sinterklaasjournaal. In het dagelijks leven is hij eindredacteur van Sesamstraat. Kinderboekenillustrator en kunstenaar Wilbert van der Steen maakte er de vrolijke illustraties bij.
Het boek is vrij groot van formaat (A4), en de omslag is rood, net als het grote boek van Sinterklaas. Alleen is het boek niet zo dik als het boek van Sint. Op de voorkant zie je een echte foto van Dieuwertje Blok in een getekende tv. De titel is van 'chocoladeletters' gemaakt.
Als je het boek openslaat zitten er aan de binnenkant van de harde kaft de CD en het boekje met de verhalen.
Zet je de CD op dan lijkt het net of je naar het Sinterklaasjournaal luistert.
Bij elk verhaal hoort een afbeelding die in het boek over twee pagina's verspreid afgebeeld is. Dieuwertje Blok zegt vóór elk verhaal welke tekening bij het verhaal hoort. Ook op de tekeningen zelf staan de titels. Zo kun je tijdens het luisteren lekker meekijken. Als je wilt kun je het verhaal ook meelezen via het tekstboekje.


De verhalen zijn erg leuk om naar te luisteren, Dieuwertje leest ze goed voor. Er zitten een paar 'grote-mensen-grappen' in zoals in het verhaal 'Voetnoot' (dokter Bernhard) of 'Bijzondere post' (het plaatsje Zevensloten) .
De verhalen gaan over de  Pieten die bijvoorbeeld de weg kwijt zijn of geteld moeten worden. Maar ze gaan ook over mensen die cadeautjes van Sint krijgen. Zoals  over meneer Zanik, waarom krijgt steeds maar niets terwijl hij toch echt liedjes zingt voor de Sint? En welke uitvindingen heeft Titus Tillema, de Sinterklaasuitvinder,  nu weer bedacht?
Je kunt alles luisteren, lezen en zien met dit Sinterklaasjournaalboek!


ISBN  9789049924355 Gebonden 32 pagina's Uitgeverij Pimento november 2010
Leeftijd, vanaf 3 jaar   
Zie ook het inkijkexemplaar

Dettie, 15 november 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER