jeugd 15+

altWit als sneeuw
Salla Simukka


Daar is onze heldin weer: Lumikki (Fins voor ’Sneeuwwitje’)!
In het eerste verhaal ‘Rood als bloed’ hebben we haar leren kennen als een doortastend sterk meisje. Sterk: zowel letterlijk, ze doet aan vechtsporten en houdt haar conditie op peil, als figuurlijk, ze staat haar mannetje. En ze is niet een meisje dat altijd vooraan staat, integendeel. Ze heeft geleerd zich onzichtbaar te maken en de wereld om haar heen goed te observeren.
Ze heeft maar één zwakheid, en welk jong meisje heeft dat niet? Ze is verliefd. Maar de jongen in kwestie heeft zo zijn eigen problemen en wil niets van haar weten Lumikki hoopt maar dat hij van gedachten verandert, maar zover is het nog niet.


Mede daarom, maar ook om uit de verstikkende armen van haar zorgzame ouders te ontsnappen gaat ze een beetje de toerist spelen in Praag.
Voor degenen die in het eerste deel van deze trilogie misschien wat moeite hadden met de Russische namen is dat goed nieuws. Lumikki weet echter niet of ze een goede keuze heeft gemaakt: het is zo heet in de stad, en zij is in haar element als het regent. Maar ze is er nu, en natuurlijk staat haar een avontuur te wachten. Op straat wordt ze aangesproken door een meisje dat iets ouder is dan zij, een meisje dat een eigenaardige mededeling heeft: ze is haar zus.


Lumikki is verbijsterd: ze heeft geen zus toch? Jawel, beweert Lenka. Lumikki’s vader is eerder in Praag geweest en heeft daar een verhouding gehad. Met Lenka’s moeder!
Aanvankelijk wil Lumikki er niks van weten maar ze gaat het meisje aardig vinden, en een zus hebben is leuk. Bovendien zijn er die dromen, en wat haar ouders over de telefoon zeggen blijft wazig. Dus, ze heeft een zus.
Als Lenka lid van een sekte blijkt te zijn, komen de problemen. En nu kan Lumikki haar niet meer in de steek laten.


‘Wij geloven in alles wat puur en oorspronkelijk is, zo eenvoudig mogelijk. Hoe minder impulsen een mens heeft hoe dichter bij God hij kan zijn. Daarom hebben we geen televisies, geen telefoons, geen elektronische apparatuur, geen boeken. We kruiden ons eten niet. Soms branden we wierook, maar dat heeft te maken met het reinigen van de reukzin. We geloven dat de menselijke geest het best is uitgerust om het heilige in ontvangst te nemen, als hij zuiver en wit als sneeuw is.’

Het levert opnieuw een avontuur op, met wilde achtervolgingen, inbrekers - Lumikki ook - en aanvallers. Ze staat er niet alleen voor. Er is een Tsjechische journalist die onderzoek doet naar de sekte. Maar er is ook een geduchte tegenstander, die een plan heeft dat je naar adem doet happen, zo ongehoord en ongelooflijk.


In één adem! Je moet wel. Heerlijk zo’n spannend verhaal, dat bovendien gebaseerd is op een ware gebeurtenis. Nu wachten op het derde deel. Lumiki heeft nu twee spannende avonturen beleefd, maar nu willen we wel eens weten wat er voor haar persoonlijk in de week ligt.


Salla Simukka (1981) is vertaler en auteur, met meer dan tien jeugdboeken op haar naam en een kast vol literaire prijzen.


ISBN  9789044821444 |hardcover| 188 pagina's |Uitgeverij Clavis |juni 2014
Vertaald uit het Fins door Sophie Kuiper Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 29 juli 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER