Een vriendschap
Philippe Grimbert


'Wat ik nog zal zien, zullen jouw ogen zien, wat ik nog zal horen, zul jij even duidelijk horen als ik. Dit is mijn dagboek, Mando, alles staat erin, je zult zien dat je het zelf had kunnen schijven, dit dagboek, dat zijn wij, dat is ons leven! Dat is nu echte vriendschap: geheel en al de ander zijn. Zo is het tussen ons tweeën altijd geweest en zo zal het blijven tot onze dood, en zelfs daarna...’


Loup, de ik-verteller, en Mando zijn vrienden voor het leven. Vanaf het moment dat zij elkaar ontmoeten op vierjarige leeftijd zijn ze verknocht aan elkaar. Hoe is het mogelijk dat aan zo’n mooie vriendschap een eind komt?
Dat is het verhaal dat Philippe Grimbert ons gaat vertellen in dit boekje.


Hij focust op Loup. Achteraf vind ik het jammer dat niet ook het verhaal belicht wordt door Mando. Die jongen lijkt zoveel interessanter. Nu blijft er een waas over het verhaal, want veel wordt niet duidelijk. Loup begrijpt niet waarom Mando hem op een bepaald moment zomaar uit zijn leven stuurt. Waarom kunnen ze geen vrienden blijven ook al gaan hun levens een andere kant op?
In hun jeugd is er al iets voorgevallen, waarover nooit meer gesproken wordt: ze zouden samen op vakantiekamp gaan, maar op het laatste moment bleef Loup weg, hij had al heimwee voor hij vertrok. Mando komt terug met een gebroken pols, en weigert er veel over te vertellen. Loup durft niet aan te dringen uit schuldgevoel. Hoewel zij over dit incident schijnbaar zonder problemen heen stappen, is er toch een basis gelegd voor onzekerheid, die pas na hun puberteit weer de kop opsteekt, als ze gaan studeren.


Loup verdiept zich in de psychoanalyse (het verhaal speelt in de woelige jaren zestig in Parijs, en de freudiaan Lacan (1901-1981) speelt een rol in het verhaal), Mando gaat rechten studeren. Mando begrijpt niets van het enthousiasme van zijn vriend, ziet het als verraad en vertoont claimend gedrag, en als Loup een paar keer een afspraak afzegt om zijn eigen leven te leiden, breekt hij door middel van een brief definitief met hem.
Loup is verbijsterd, maar blijft opportunistisch: dan heeft hij meer tijd voor de psychoanalyse en andere belangrijke personen in zijn leven - zijn tante Tine, die hem opgevoed heeft, en Gaby, een oudere dame die hem een onbekende kant van Parijs laat zien. -
Maar dan komt er na maanden stilte, weer een bericht van Mando. Loup moet handelen.
Dan pas ontdekt hij wat hun vriendschap voor Mando betekende.


Philippe Grimbert (Parijs, 1948) is behalve schrijver ook psychoanalyticus. Hij studeerde psychologie in Nanterre, had zijn eigen praktijk en werkte met autistische en psychotische jongeren.


ISBN 9789044515909 |hardcover |158 pagina's |Uitgeverij de Geus| september 2011
Vertaald uit het Frans door Jan Versteeg

© Marjo, 24 maart 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER