jeugd 10-12 jaar

Manjula

Gunyah en de dans van de Zeearend
Manjula


De zestienjarige Karel weet Gerard, zijn vader, zo gek te krijgen dat hij mee mag naar Australië. Hij moet een werkstuk maken voor school over zijn vakantie en wat is er dan mooier om te vertellen over het leven van de Aboriginals aan de andere kant van de wereldbol. Toch? Vader is het gelukkig met hem eens. Moeder en de langdurig zieke zus Lisa blijven in Amsterdam.

Ze logeren in Eagle's nest, het huis van Jack en Rianne, de zus van Gerald (Gerard), die een dochter van dertien hebben, Jenny genaamd. Vlakbij het huis van zijn tante vindt Carl, zoals hij in Australië genoemd wordt, een uitkijkpost.  Als hij daar een tijdje met Jenny is, strijkt er een adelaar op het dak van de uitkijkhut neer. Dat is uniek volgens Jenny, ook vindt Carl een adelaarsveer. Mayarti ofwel Mary de huishoudster, die een Aboriginal is, denkt dat het adelaarsbezoek een voorteken is.

De volgende dag treft Carl twee pony's van Jenny aan die zwaargewond zijn, ze zijn aangevallen door een adelaar... Volgens de oude Aboriginal Joe heeft het met Carl te maken, de adelaars zijn verstoord door zijn komst. "Er komt iets aan, iets ouds, iets onbekends, iets wat de voorouders gefluisterd hebben" is de geheimzinnige voorspelling van jackaroo Joe.  Het is mogelijk dat Carl een verwantschap heeft met de adelaar.

De jonge Tim, eveneens een Aboriginal, werkend bij de oom en tante van Carl als stockman (cowboy) sluit vriendschap met Carl. Ze worden zelfs 'broers' en volgens de Aboriginal traditie helpen die elkaar altijd, weet Tim te vertellen. Iets, wat later nog erg van toepassing zal blijken te zijn.
Jenny aanbidt Tim maar mag niet met hem omgaan van haar vader. 


Vader Gerald weet veel over Australië en de Aboriginals, hij is er al vaker in het land geweest voor zijn werk, net als nu. Hij neemt Carl mee naar het natuurreservaat Gunyah waar ze de caravan van Fran mogen gebruikten. Fran is een erg aardige vrouw die meer dan gewone belangstelling voor Gerald heeft. Carl leert zijn vader van een heel andere, vrije, sportieve kant kennen. Bij Fran ontmoeten ze John, de bushwalker, deze leert Carl allerlei zaken over de Aboriginals. John heeft een eigenaardige manier van omgaan met Carl, maar vertelt hem ook een oud verhaal uit het verleden over de clan van de Zeearend. Bij het ravijn Mullyan's Gully is iets gebeurd en dat heeft nu eeuwen later nog steeds zijn invloed op de Aboriginals.
Carl weet dat hij iets moet doen, allerlei voortekenen wijzen daarop, maar wat? Hij gaat samen met Jenny op onderzoek uit, ze moeten het geheim rond Mullyan's Gully zien te ontraadselen. 

Mary, vindt het maar niets, veel te gevaarlijk, maar John weet dat het lot Carl aangewezen heeft en zo begint Carl aan zijn grote, spannende avontuur dat zijn leven voorgoed zal veranderen. Daarna zal hij zo vrij zijn als Miwing, de zeearend, weet hij. Maar eerst moet hij een enorm gevaarlijk levensbedreigende ritueel het hoofd bieden dat mogelijk te zwaar kan zijn voor iemand zo jong als Carl. Tim en Jenny willen hem begeleiden maar de eeuwenoude voorouders van het land beslissen anders...

Ondertussen speelt zich in Amsterdam ook het een en ander af wat Carl, die toch al van de ene indrukwekkende gebeurtenis in de andere rolt, behoorlijk onthutst. Is zijn thuis nog wel zijn thuis?

Ondanks dat het in het boek veel over, erg interessante, rituele gebruiken bij de Aboriginals gaat, wordt het nergens ongeloofwaardig. Het is een prachtig, goed geschreven verhaal vol spanning, geheimzinnigheid, onverwachte wendingen, liefde, verliefdheid, verdriet, wanhoop en grote vriendschap. Het boek verdient veel meer aandacht dan het tot nu toe gekregen heeft. Ik ken slechtere boeken die meer in the picture kwamen dan dit boek. Gewoon lezen dit mooie verhaal!


ISBN 9789402137118 | Paperback | 154 pagina's | Uitgeverij Brave New Books | september 2015
Met verklarende woordenlijst en internetadressen | Leeftijd 12+

© Dettie, 6 december 2015

Lees de reacties en/of reageer, klik HIER