Boekenarchief R-S

Lucinda Riley

http://lucindariley.co.uk

 

altTerug naar Wharton Park
Lucinda Riley

Julia Forrester is een beroemd pianiste. Ze heeft een riant huis in Zuid-Frankrijk maar in het begin van dit verhaal heeft ze zich teruggetrokken in een klein vochtig huisje in haar geboortestreek in Engeland. Haar man en zoontje zijn een aantal maanden geleden bij een auto-ongeluk om het leven gekomen. De auto waarin de twee zaten is in een gemene bocht van de weg af geraakt en in brand gevlogen. Ook de lichamen zijn verbrand. Julia is in diepe rouw en weet niet hoe ze het leven zonder haar twee dierbaren weer op moet pakken. 

Terug in de omgeving uit haar jeugd maakt ze kennis met Kit Crawford. Hij is de erfgenaam van Wharton Park, een groot landgoed waar Julia's opa en oma jarenlang hebben gewerkt. Opa Bill als tuinman en oma Elsie als dienstmeisje. Julia vertoefde er als kind graag, vooral in de prachtige kassen met orchideeën. Kit heeft het landgoed onlangs geërfd maar moet het verkopen. De onderhoudskosten en de schulden van het landgoed zijn zo hoog opgelopen dat Kit zich genoodzaakt ziet deze stap te zetten. Wel wil hij in de oude personeelswoningen gaan wonen. Zijn bedoeling is om de huisjes tot een prettig woonhuis te renoveren. De renovatiewerkzaamheden zijn nog maar nauwelijks begonnen wanneer Kit een dagboek vindt onder de vloer van een van de oude huisjes. Het is geschreven door een man en Kit gaat ervan uit dat het van de voormalige bewoner Bill is. Hij geeft het dagboek daarom aan Julia.


Met het dagboek begint nog een verhaal. Wanneer Julia het dagboek aan haar oma geeft, opa Bill leeft niet meer,  rakelt dit oude familiegeheimen op. Deze geheimen gaan over Elsie en Bill maar vooral over de voormalige bewoners van Wharton Park: Olivia en Harry Crawford. Dit verhaal begint vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Olivia begeeft zich net als Harry in chique kringen wanneer ze kennis met elkaar maken. Olivia is erg onder de indruk van Harry en hoopt op een romance. Harry is echter niet trouwlustig. Harry’s moeder weet hem te overtuigen van het feit dat Olivia de perfecte lady voor het landgoed zal zijn. Ze haalt Harry over een huwelijk met Olivia te sluiten. Arme Olivia is blind van verliefdheid en denkt in Harry haar ware liefde gevonden te hebben. Na het sluiten van het huwelijk komt ze al snel van een koude kermis thuis. Harry neemt helemaal geen notie van haar en in bed gebeurt er niks. Wanneer Harry dan eindelijk toch het huwelijksbed met Olivia deelt is dat uit plichtmatigheid. Er moet immers een erfgenaam komen.


Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Harry en ook Bill moeten dienen in het leger. Beiden worden krijgsgevangen genomen in Chagi, Japan en komen pas na viereneenhalf jaar weer vrij. Harry is ernstig ziek en wordt door een oude vriend naar buurland Thailand gebracht om te herstellen. Hier ontmoet hij de piepjonge Lidia. Wat Harry nooit dacht te ervaren overkomt hem in dit verre land: Hij wordt halsoverkop verliefd. Thuis wachten zijn vrouw en het landgoed dat hij straks moet gaan beheren. Harry staat voor de moeilijkste keus van zijn leven. Zal hij kiezen tussen zijn verplichtingen of zijn hart? In het heden staat Julia voor dezelfde keus wanneer ze verliefd wordt op Kit en haar dood gewaande echtgenoot Xavier ineens voor haar neus staat.


Dit boek vertelt twee liefdesverhalen met zowel het geluk als de pijn en het verdriet dat een liefde met zich mee kan brengen. Het gaat over de verbittering die ontstaan kan wanneer een liefde niet beantwoord wordt. Over kiezen tussen het hart en het verstand. Over de Engelsen die zo moeilijk hun gevoelens tonen en de invloed van een familiegeheim die het leven van vele generaties kan beïnvloeden. De teksten zijn eenvoudig en ongecompliceerd en de schrijfstijl is haast ouderwets te noemen. Aan de binnenkant van de kaft staan prachtige afbeeldingen van orchideeën. Het boek ademt een zekere knusheid uit. Een heerlijke kneuterige roman.


Onder de naam Lucinda Edmonds schreef Lucinda Riley al eerder een aantal boeken. Daarna zette ze het schrijven op een laag pitje om een gezin te stichten. Tijdens deze periode ontwierp en bouwde ze een huis in Thailand waaruit ze inspiratie putte om weer met schrijven te beginnen. Momenteel woont ze samen met haar man en vier kinderen in Norfolk en Frankrijk.


ISBN  9789032512996 gebonden 576 pagina’s  | uitgeverij De Kern | augustus 2011
Vertaald door Ans van der Graaff

© Annemarie, 6 augustus 2011

Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER