Literaire tijdschriften

Tijdschrift
Bühne 10

kunst en literatuur.


Bijna ongelofelijk, maar het fiere tijdschrift Bühne beleeft alweer zijn tiende uitgave.


Uitgeverij Aspekt durft een fraai tijdschrift uit te geven. Er zijn maar liefst zeventien auteurs die meedoen. Dit maal weer met veel poëzie, essays en korte verhalen. Omdat het blad de combinatie tussen literatuur en kunst wil weergeven staat er nu een interview van Margreet den Buurman met Joost van Santen in, zelf beeldend kunstenaar, die dit jaar negentig is geworden Vreemd dat zo’n kunstenaar nooit bekend is geworden. Dat geldt ook voor dichter Rense Sinkgraven, een zeldzaam talent:


Stille getuige


De witte stoelen.

Een zomer die niet kwam.

In de schemer lijkt het wit zo wit,

sacraal, maar ook sinister.


Alsof hier mensen waren

die voorgoed verdwenen zijn.

Stille getuigen

die blijven zwijgen.


De witte ligstoel, jij,

Gekreukeld kleed met rozen.

Bij het dak, de man die wacht.

Op jou, op mij.


© Rense Sinkgraven


In de rubriek Locatie gaat Frank Heine weer op bezoek in zijn schrijfhuis in Warnsveld onder Zutphen. Een romantische ontboezeming, fijnzinnig opgeschreven. Robbert Jan Swiers komt met een mooi verhaal over oorlog en een patiënt, een verrassende combinatie van dreigende aard. Alfred Krans gaat in op de verschillende meningen over het proces tegen nazi-coryfee Eichmann.


Ik wist overigens niet dat de brave schrijver Hans Fallada aan de morfine verslaafd was zoals Ilona Verhoeven in haar artikel even terloops opmerkt. Zo leer je weer wat!


Up Memory Lane gaan we ook met Hélène Jolles, die ons meeneemt naar het Bussum van 1918. Er is een Selfie door Ilona Verhoeven en mooie korte verhalen van Hans van Willigenburg en Maria Jansen.


Kortom een nummer om te lezen en te herlezen van hoge kwaliteit!


ISBN: 9789463385923 | Soft Cover |144 pagina’s | Uitg.Aspekt | april 2019

© Karel Wasch mei 2019.

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER