altHard hart
Ish Ait Hanou

Tom verlaat maar al te graag het ouderlijk huis. Zijn ouders hebben een liefdeloos huwelijk. Zijn broer is er al voor weggelopen. Waar die is weet Tom niet, maar zijn ouders zal hij niet missen, ze hebben hem ook nooit veel aandacht gegeven. Zijn vader dan nog wat meer als zijn moeder die haar televisieseries zelfs op het moment dat Tom vertrok belangrijker vond.


Hij gaat in Boston wonen en studeren: kunstgeschiedenis.
Al snel valt hem een meisje op: ze zit op de eerste rij, en is een en al aandacht voor hetgeen er verteld wordt door de docent. Als ze later langs hem loopt, in de collegezaal of waar hij haar ook opwacht, ziet ze Tom niet staan, maar hij weet het zeker: zij is het! De ware! Degene waar hij op gewacht heeft.
Maar hij is erg bleu, hij durft haar niet aan te spreken. Het enige wat hij doet is hopen dat ze hem eens zal zien. Als hij Proctor, een buurman die de jongen onder zijn hoede heeft genomen, vertelt over Rachella, het meisje van zijn dromen, waarschuwt die hem dat het niet gezegd is dat hij haar ooit zal kunnen veroveren.

‘Alles is mogelijk, maar er bestaat ook een kans dat jullie nooit samen zullen zijn...’


Op dat moment slaat Tom door: hij wordt kwaad, zo kwaad zelfs dat hij zichzelf verliest, en pas na een tijdje weer tot zichzelf komt. Kwam het doordat hij eigenlijk wat koortsig was? Wat mankeerde hem?


‘Iedereen heeft een donkere kant. Het is beter dat je hem ontdekt voor hij jou ontdekt.’


Met wie hij wél een vriendschap opbouwt is met het meisje van de platenzaak: Candice. Hij die zelf geen stap durft te zetten is wel degene die haar aanzet om iets te doen met haar dromen.
Maar hijzelf  blijft dromen van de onbereikbare Rachella. Ooit zal ze hem toch wel opmerken?


Als Tom verliefd wordt op het meisje, is al wel te verwachten dat er iets gaat gebeuren tussen deze twee. Alleen heb je geen flauw idee hoe en wat, en of de derde persoon in het verhaal daar nog iets mee van doen zal hebben. En waarom staat er boven ieder hoofdstuk dezelfde aanduiding?
Wat deze debuterende schrijver voor de lezer in petto heeft is totaal onverwacht, en ik verklap dan ook niets. Wat ik wel kan zeggen is dat het een mooi indrukwekkend verhaal is, over het wezen van de mens. En over de liefde natuurlijk.

ISBN  9789022328965  | paperback |160 pagina's | Uitgeverij Manteau | januari 2014

© Marjo, 19 februari  2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER