jeugd 4-5 jaar

Teckel Teun zoekt het hogerop
Hans de Beer


De tien maanden oude Teckel Teun heeft een probleem, hij is zo klein. Hij kan nergens bij. Soms is dat wel handig want zo kan hij wel altijd naar buiten... door het kattenluikje. Hij mag ook al alleen naar het park omdat hij heel goed weet dat hij alleen bij groen licht mag oversteken. Maar waar hij ook komt, hij kan nergens bij.
We zien hem verlangend naar een bankje in het park staren, we zien hem met zijn neus omhoog bij de prullenbak staan, we zien hem zelfs op de rug van een dalmatiër, zodat hij wat verder kan kijken, meer kan zien, want dat is wat Teckel Teun zo graag wil.
Hij staat urenlang te dromen voor een etalage vol tv-schermen, al die mooie landschappen, wat zou hij dát graag eens in het echt zien. Als zijn lieve vriendin Emma vertelt dat er in de stad een grote brug over de rivier is waar vandaan je een prachtig uitzicht hebt, is Teckel Teun niet meer te houden. Hij móet er naar toe...
En zo gaat hij op pad, zijn neus achterna, maar voor hij bij de brug is moet hij nog wel wat hindernissen overwinnen...


Als je de naam Hans de Beer ziet dan weet je al dat het met de illustraties wel goed zit en dit boek bewijst dat opnieuw.
De kleuren van de aquarellen zijn zacht en toch sprekend, Teckel Teun is ondanks zijn rode truitje een echte teckel.  En die grote wereld gezien door de ogen van het kleine hondje, wordt prachtig uitgebeeld. Traptreden, een stoeprand, alles is een obstakel, - kinderen zullen het ook wel herkennen - maar Teckel Teun is vastberaden... Hij zal de grote brug beklimmen.
Toch is hij ook weer heel blij als hij lekker warm in zijn mandje ligt, dan is klein zijn wel weer fijn.
Geweldig boekje.


Hans de Beer
werd in 1957 geboren in Muiden. Toen hij in zijn puberteit een tijdje in het ziekenhuis lag, begon hij met tekenen. Na de middelbare school ging hij geschiedenis studeren, maar dat werd geen succes. Hij besloot naar de Rietveld Academie in Amsterdam te gaan en daar kreeg hij les van bekende illustratoren als Thé Tjong-Khing en Lydia Postma. Daar heeft hij zich gespecialiseerd in illustreren. De Beer heeft voor een aantal tijdschriften kindertekeningen gemaakt. Uit zijn afstudeerproject werd Een ijsbeer in de tropen geboren en met dit prentenboek begon het grote succes en de wereldwijde populariteit van Lars en alle andere helden van Hans de Beer.


Zie ook het Inkijkexemplaar


ISBN 9789051164602 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | september 2015
Formaat 21,5 x 28,7 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 18 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER