Boekenarchief B

Björnstad
Fredrik Backman


De voorplaat van dit boek geeft in zekere zin al aan dat dit boek anders is dan de eerdere boeken van Fredrik Backman. Hier staat niet een, misschien wat zonderlinge, persoon centraal, maar draait het om het plaatsje Björnstad, ergens in het noorden van Zweden. Centraal staat de ijshockeyclub, die Björnstad moet helpen overleven. Als het juniorenteam landskampioen wordt, kan dit betekenen dat er een ijshockeyacademie in Björnstad en niet in het nabijgelegen Hed komt en dat is natuurlijk goed voor het plaatsje. Toch is het geen ijshockeyboek geworden. Ook voor wie niets met ijshockey heeft (vroeger keek ik er graag naar), is het beslist de moeite waard.


Het boek begint met een tiener, die een dubbelloops geweer pakt, het bos in loopt, de loop van het wapen tegen iemands hoofd zet en de trekker overhaalt. De rest van het boek gaat over wat hieraan vooraf is gegaan. In de eerste hoofdstukken worden de hoofdpersonen van het verhaal geïntroduceerd:


Maya, een meisje van 15, dat graag gitaar speelt en niet van ijshockey houdt. Ze woont met haar ouders Peter en Mira en haar broertje Leo, dat wel van ijshockey houdt in Björnstad. Haar vriendin Ana is een soort semipermanente logé. Peter is technisch manager van de ijshockeyclub. Hij is professioneel ijshockeyer geweest en is met z'n gezin teruggekeerd naar Björnstad, omdat de ijshockeyclub hem nodig had. Mira werkt als bedrijfsjurist.


Amat, die binnenkort 16 wordt en samen met z'n moeder Fatima in kleine flat in 'De Laagte', het arme deel van Björnstad woont. Amat is klein voor z'n leeftijd en leeft voor het ijshockey. Hij is fanatiek en gaat door tot hij er bij neervalt. Z'n moeder is schoonmaakster en heeft last van haar rug en Amat droomt er van om professioneel ijshockeyer te worden, zodat hij voor z'n moeder kan zorgen en zij niet meer schoon hoeft te maken.


Kevin is 17 en een getalenteerd ijshockeyspeler. Hij woont met z'n ouders in 'De Hoogte', de villawijk van Björnstad. Z'n vader is een rijke zakenman, die het ijshockeyteam van Björnstad sponsort. De vader van Kevin is zeer veeleisend. Kevin moet de beste zijn in alles wat hij doet. Een 9 op school is niet genoeg, het moet een 10 zijn. Het is niet genoeg dat het ijshockeyteam wint, er moet veel gescoord zijn, vooral door Kevin. Kevin heeft al contracten aangeboden gekregen, maar hij wil nog in Björnstad blijven hockeyen.


En dan zijn er Zacharias en Lifa, de vrienden van Amat. Zacharias schettert harder dan een radio en Lifa praat minder dan een boom. Benji is de beste vriend van Kevin en woont met z'n moeder in een van de laatste huizen voor 'De Laagte. Hij heeft 3 oudere zussen, die al het huis uit zijn. Ook Benji speelt ijshockey in hetzelfde team als Kevin en hij functioneert min of meer als een beschermer van Kevin. Tot slot hebben Bobo, die ook in het juniorenteam speelt. Hij is niet de beste ijshockeyspeler, maar wel de grootste. Dit zijn zo'n beetje de belangrijkste figuren, die uiteindelijk onverwachte kanten blijken te hebben.


Halverwege het boek speelt het juniorenteam de halve finale en Amat mag meedoen. Hij is nu deel van het team en het maakt niet meer uit waar hij vandaan komt. Dat geldt echter niet voor Zacharias en zo ontstaat er een kloof tussen de vrienden.
De wedstrijd is de katalysator voor een gruwelijke daad, die de stad in beroering brengt. De vraag is dan hoe loyaal je moet zijn en hoe belangrijk het team is. Het verandert vriendschappen en zet de verhoudingen in het dorp op z'n kop. Het slachtoffer krijgt de schuld en de dader lijkt vrijuit te gaan. Niets zal meer hetzelfde zijn en het kan alleen maar verkeerd aflopen. Het boek laat zien hoe seksueel geweld ingrijpt in het leven van het slachtoffer, niet alleen door de daad zelf, maar misschien nog meer door wat er na komt. De actualiteit komt hier wel heel dichtbij.


Fredrik Backman heeft een indrukwekkend boek afgeleverd, dat minder vrolijk is dan z'n voorgaande boeken. Het heeft wel z'n kenmerkende schrijfstijl en als ik lees dat dit het eerste deel van een serie is, kan ik alleen maar uitkijken naar de volgende boeken.


ISBN 978 90 214 0534 6 | Paperback | 406 pagina's | Uitgeverij Q | januari 2018
Vertaald door Edith Sybesma

© Renate, oktober 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER