Boekenarchief B

Bianca Boer

http://www.biancaboer.nl

 

Troost en de geur van koffie


Acht verhalen waarvan ik vooral de eerste drie reuze sterk vind.
Het eerste verhaal met dezelfde titel als het boek gaat over een oude vrouw die het echte leven steeds meer vermengt met de soap die ze trouw volgt. Ze is vergeetachtig en kan alles niet meer zo goed verwerken, vooral de dood van haar echtgenoot weet ze geen plaats te geven.
Het tweede verhaal gaat ook over rouwverwerking. Deze keer is een jong meisje de vertelster. Behalve dat haar vader omgekomen is, is ze ook erg alleen omdat haar vrienden naar een andere middelbare school gegaan zijn dan zij, en die twee haar steeds meer uitsluiten. Dan komt er een nieuwe bewoner in het dorp, en bij hem kan ze haar vadergevoelens kwijt. Hij is net zo oud als haar vader. Maar heeft hij het wel goed met haar voor?


Deze verhalen worden verteld vanuit de beleving van de hoofdpersoon. We weten als lezer niets, maar begrijpen intussen alles. Het maakt de verhalen krachtiger dan wanneer er een algemene verteller was. In het derde verhaal speelt Bianca Boer nog meer met het perspectief: ze laat duiven aan het woord. Die duiven zitten hoog in een kerktoren en zien de dames van een koor iedere week repeteren. Via de duiven maken we het kleine drama mee dat zich afspeelt.


In de volgende verhalen kiest Boer voor hetzelfde trucje, maar daar werkt het niet. Of althans minder. Gewenning? Of misschien is de kern van het verhaal te weinig verrassend. Bij 'de flat in het midden' is die verrassing er weer een beetje, en het laatste verhaal over onverwacht verdriet bij een begrafenis is die weer helemaal terug.
De kracht van Bianca Boer ligt in dat vertelperspectief en de verrassende wending in het verhaal. Maar variatie smaakt naar meer denk ik. Steeds hetzelfde, dat werkt niet onuitputtelijk. Toch: een mooi debuut.


ISBN13: 9789020406238 Paperback | 198 Pagina's | L.J. Veen mei 2007

© Marjo, februari 2008

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER