jeugd 6-9 jaar

Swinging Christmas
- naar een novelle van Olivia Ruiz -
Benjamin Lacombe


Robin woont in Helemaalnietsgat, een heel saai dorp waar nooit iets gebeurt. Toch verveelt Robin zich nooit behalve op school waar hij de Koning van de Stommiteiten genoemd wordt.
Elk jaar, vlak voor Kerstmis, maakt Robins moeder mandjes voor de eenzame of arme mensen van het dorp en Robin brengt ze dan weg. Maar toen ze vroeg of hij een mandje wilde brengen naar de arme kluizenaar sloeg de schrik hem om het hart. Iedereen vindt Bernard de kluizenaar eng. Zelfs de stoerste jongens op school zijn bang voor hem. Maar zijn moeder kent geen pardon, ondanks Robins smoezen, hij moet het mandje brengen...


Robin ging de deur uit. Angst snoerde zijn maag dicht.
Het bos werd donkerder met elke stap die hij deed. Zelfs de dieren bleven bij het oude huis vandaan. [...]
Koud zweet brak hem uit. Zijn hart bonkte. Hij had flanellen benen en de angst vertraagde zijn stap.


Maar vlakbij het huis hoorde hij muziek. Merry little Christmas...? Robin kon het niet verstaan maar het klonk wel heel mooi.
Opeens voelde hij een hand die zijn arm pakte... Robin schrok zich een ongeluk. Hij gilde. Maar het was geen enge man. Het was wel een heel grote man met een bontjas en een lange baard. Hij maakte chocomelk voor Robin.
Robin keek zijn ogen uit, in het huis van de kluizenaar lagen overal boeken en uit de grammofoon kwam heel mooie muziek gezongen door een vrouw. Aan de muren hingen muziekinstrumenten en allemaal affiches van een heel mooie vrouw met een bloem in haar haar.


Bernard vertelt over de muziek, het is jazz-muziek. Robin vindt het prachtig, zoiets heeft hij nog nooit gehoord. Bernard vertelt ook het verhaal van Gargantua, ademloos volgt Robin het verhaal, maar Bernard kan het niet uit vertellen. Het wordt te laat Robin moet weer naar huis. Bernard geeft Robin het boek waar het verhaal in staat mee. Maar thuis is de muziek er niet en de stem van Bernard er niet. Robin ziet alleen maar letters die door elkaar lopen... het lukt hem gewoon niet!
De volgende dag gaat Robin terug naar Bernard en vol liefde helpt de oude man Robin met lezen. De jazzmuziek is daarbij een leidraad. Bernard vertelt wie de vrouw is en waarom hij zo graag naar haar luistert. Langzamerhand ontstaat er een warme vriendschap tussen de oude man en de jongen. Hij leert Robin dat als je goed kunt lezen, de woorden, net als muziek vol ritme zijn. Robin geniet.


Het verhaal is hartverwarmend maar wie bekend is met boeken van Benjamin Lacombe weet al dat de illustraties nog mooier dan het verhaal zijn. Hij verstaat de kunst om heel sfeervol en warm het weemoedige maar liefdevolle verhaal over lezen, muziek, liefdesverdriet en vriendschap op zijn eigen schitterende manier uit te beelden. De afbeeldingen (1e 4 plaatjes bovenste rij) zijn opnieuw adembenemend mooi.
Achterin het boek staan de teksten en een CD met de jazzliedjes die in het boek genoemd zijn, gezongen door Olivia Ruiz & The Red Star Orchestra. Als je deze CD opzet tijdens het lezen raak je helemáál in de juiste stemming.  
Wil je iemand een groot plezier doen, koop dan dit boek, succes verzekerd.


ISBN 9789044820843 Hardcover 30 pagina's Uitgeverij Clavis oktober 2013
Formaat: 314 x 313 x 12 mm  Leeftijd 9 tot 90 jaar

© Dettie, 12 december 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER