Boekenarchief E-F

Lelieblank, scharlakenrood


Het karmozijnrode bloemblad en de witte is de letterlijke vertaling van de oorspronkelijke titel.
Wie of wat zijn deze bloembladen?
Is het rode bloemblad Sugar, vanwege haar rode haar? Is de witte William Rackham of Agnes? Of is juist Sugar het witte bloemblad of Henry Rackham of mrs. Fox? Of is het gewoon een verwijzing naar de bloembladen die uit het dagboek van Agnes vallen?
Rood staat voor het symbool van activiteit, materialisme en daadkracht, maar ook van macht en strijd.
Wit staat voor helderheid en reinheid.
Je zou daarom bijna zeggen dat Sugar het rood vertegenwoordigd en Agnes het wit maar is dat zo?


Sugar

Sugar is een hoer. Ze werkt in de achterbuurten van Londen bij maison Castaway en is bereid alles te doen waar een man maar om vraagt. Dankzij deze bereidwilligheid heeft ze ook een 'gunstige' reputatie opgebouwd.
Maison Castaway wordt geleid door de moeder van Sugar. Een kille, zelfzuchtige vrouw die geen enkel warm gevoelen voor haar dochter heeft. Zij gebruikte Sugar al op heel jonge leeftijd om mannen te lokken. De eerste keer dat Sugar haar latere beroep ging uitoefenen werd dan ook door haar moeder geregeld onder het mom van: "Deze mijnheer komt je lekker warm houden".
Sugar is echter zeer intelligent, heeft veel gelezen en kan zich meten met de hogere kringen qua kennis. Of dit in haar voordeel is, is nog maar de vraag gezien de verdere loop van het verhaal. Ze heeft een goede band met enkele andere hoeren en is gewend aan het leven wat ze leidt, het enige verschil is: Sugar denkt na!


Agnes en William Rackham

William Rackham is een man die rondhangt in zijn huis, op stap gaat met zijn twee beste vrienden, dan behoorlijk wat drinkt en de hoeren bezoekt. Hij leeft van het geld van zijn vader die zeepfabrikant is. Zijn vader irriteert zich aan het gedrag van William en kort ieder jaar meer op de toelage.
Zijn vrouw Agnes wordt totaal niet begrepen door William, zij is in feite een en al onschuld. Ze is opgevoed om een goede partner voor een man te zijn. Is hevig verliefd geweest op William maar heeft nooit beseft dat een huwelijk meer is dan mooi zijn, piano kunnen spelen enz. De lichamelijke aspecten in een huwelijk gingen volledig aan haar voorbij. Ze was groen als gras toen zij het huwelijk met William aanging. Ook tijdens haar huwelijk begreep zij niets van het seksuele aspect.


Sugar en William

William is weer eens op stap en heeft zin in sex. Hij ontmoet Sugar in een etablisement en raakt onder de indruk van haar uiterlijk en haar kennis. Zij beheerst de situatie volkomen en ziet in William niet meer dan nummer zoveel. William wordt echter volkomen verliefd op haar. Ziet in haar de ideale vrouw, zowel lichamelijk als geestelijk.
Hij kan het niet meer velen dat hij haar moet delen met een ander en 'koopt' haar uit. Sugar krijgt een eigen huis met alle luxe die men maar kan bedenken. William heeft overal aan gedacht.
Dankzij Sugar zet hij zich in voor de zeepfabriek van zijn vader, anders kan hij haar niet meer onderhouden.
Het resultaat is dat William een zeer ruime toelage krijgt. Hij knapt zijn eigen huis op en voorziet Sugar van meer dan genoeg geld om van te leven. Sugar is overweldigd door de luxe maar is door haar afzondering een eenzaam mens geworden. Haar leven draait om de bezoekjes van William en voor de rest moet ze haar tijd vol te zien maken. Sugar adviseert William in het zaken doen en William wordt hoe langer hoe meer gek op haar.


Agnes, Sugar, Sophie

Agnes leeft ondertussen haar eigen leventje, ze droomt er in feite van om in een klooster te gaan. Geestelijk is ze er slecht aan toe volgens haar arts. Sugar is het wachten op William beu en volgt hem om te kijken wat hij doet buiten de bezoeken aan haar. Zo komt zij ook voor het huis van William te staan. Agnes ziet haar door het raam en denkt dat zij een visioen, een engel is. Agnes heeft een dochter gekregen maar heeft nooit beseft wat er werkelijk gebeurd is. Zij snapte ook haar menstruatie niet en dacht elke maand dat zij ernstig ziek was. William beseft helemaal niet dat zij nooit voorgelicht is en beschouwt haar als geestelijk onwel. De dochter wordt ver van haar moeder gehouden, in feite ziet zij haar moeder nooit. Ze wordt grootgebracht door een strenge gouvernante. Als deze besluit weg te gaan weet Sugar William over te halen om haar als gouvernante aan te nemen. Het huis van Sugar wordt opgedoekt en Sugar neemt haar intrek op een kale kamer in het huis van William. Sugar verwacht dat William haar vaak zal opzoeken maar William wordt steeds meer door zaken in beslag genomen.
Sophie is erg leergierig en Sugar raakt langzamerhand erg gesteld op Sophie.
Ondertussen gaat het met Agnes steeds slechter, geestelijk raakt ze steeds verder weg van de werkelijkheid. Ze raakt steeds meer geinteresseerd in het spirituele. Op gegeven moment heeft ze al haar dagboeken begraven om zo haar oude leven af te sluiten en een nieuw spiritueel leven te beginnen. Sugar vindt de dagboeken en neemt ze mee naar haar kamer en leest ze allemaal. Zo krijgt ze inzicht in het geestelijk leven van Agnes. Ze voelt medelijden met haar. Begrijpt haar lijden. Op een dag gaat het vreselijk mis met Agnes en.... hier stop ik met mijn verslag, de rest moeten jullie zelf maar lezen.


Mijn mening

Al werkend aan dit verslag besef je pas werkelijk hoe knap dit boek in elkaar zit.
Je gaat je afvragen waar zijn zij allemaal mee bezig? Het antwoord: Allemaal zijn zij op zoek naar warmte, begrip en liefde, ook Sugar, ook William ook Agnes.
Is Sugar het symbool van materialisme, strijd, daadkracht, het rode blad? In zekere zin wel maar ook is zij deels het witte blad, rein en helder. In sommige opzichten is zij zeer oprecht zeker naar Sophie toe. Staat William symbool voor het rode blad? Vaak wel, maar ook hij is in zekere zin een wit blad. William is naief, er zit geen kwaad in hem, hij doet wat in hem opkomt.


De schrijfstijl is fenomenaal. Je wordt het boek in getrokken. De schrijver neemt je bij de hand, stelt iedereen voor, laat je de omgeving in je opnemen en voor je het weet leef je in het oude Londen. Je voelt hoe er met elkaar omgegaan hoort te worden, zowel in de achterbuurten als bij de hogere stand. Je ziet de mensen, straten, beelden verschijnen. Ongelooflijk knap!


Uitgever Podium b.v. Uitgeverij ISBN 9057591456 Verschijningsdatum 5/2003 Bindwijze Paperback Aantal pagina's 958 blz.

© Dettie 15-12-2003

Lees de reacties, klik hier!