Het moois dat we delen
Ish Ait Hamou


Het boek bevat de volgende delen: ZIJ, HIJ, HIJ EN ZIJ, en tenslotte WIJ.
Het is evenwel niet wat je dan in eerste instantie verwacht, een roman over een vrouw en een man die elkaar ontmoeten en na wat moeilijkheden samen verder gaan.


Zij is de 27-jarige Soumia. Zij is geboren en getogen als Belg, maar heeft, omdat haar ouders Marokkaans zijn, ook een Marokkaans paspoort. Ondanks het feit dat ze net vijf jaar in de gevangenis heeft doorgebracht, had ze nooit kunnen denken dat men haar het Vlaams burgerschap wilde afnemen. Het schokt haar tot in het diepst van haar ziel. Maar die vijf jaar gevangenschap was niet voor niets, hetgeen de lezer mondjesmaat ontdekt.


Soumia woont bij haar vader – moeder is al lang overleden - en haar broertje van elf jaar en komt nauwelijks buiten. Men noemt haar de taxi-terroriste, gebaseerd op een waanzinnig verhaal. Zij is naïef geweest, ze was te goed van vertrouwen en moet nu leren leven met een enorm schuldgevoel, en met de haat van de buurtbewoners.
Haar vader is zijn baan kwijt, kan met moeite zijn boterham verdienen, haar broertje wordt op school gepest, en zelfs bij de voetbalclub is hij niet veilig, al is hij degene die de ploeg vaak aan een overwinning helpt. Soumia moet zich herpakken, en krijgt daarbij hulp van Hassan, die een buurtwinkeltje runt. Hij vraagt haar boodschappen te bezorgen bij een oudere man.


Die man is HIJ, Luc. Een oudere man, die treurt om het verlies van zijn vrouw. Maria was alles voor hem. Op het moment dat hij beseft wie Soumia is, komt hij in tweestrijd. Is zij degene die slecht is, zoals iedereen haar afschildert? Of is zijn mensenkennis toch nog goed, en is zij net zo eenzaam als hij zelf is? Maar het kost hem veel moeite haar toe te laten tot zijn leven.


Het hoofdstuk ZIJ EN HIJ dat uitloopt in WIJ zou er op kunnen wijzen dat alles goed gaat aflopen. Ish Ait Hamou heeft evenwel voor een realistisch einde gekozen.
Hij maakt duidelijk dat als mensen niet open staan voor de ander er nooit een samenleven in vrede kan bestaan.
Behalve dat het een prachtig verhaal is dat je lang bij zal blijven, is het ook stilistisch helemaal tiptop. De vorm, de taal, helemaal zoals we deze schrijver intussen kennen.


Opnieuw een belanghebbend boek, dat hopelijk de lezer zal inspireren tot luisteren, tot een open houding zonder vooringenomenheid.
We zijn allemaal mensen.


Ish Ait Hamou (1987), een Belg met Marokkaanse ouders is voormalig danser, auteur, theater- en televisiemaker.  Sinds 2017 is Hamou stadsambassadeur van de stad Vilvoorde.


ISBN 9789022336953 | paperback | 270 pagina's | Uitgeverij Angèle | oktober 2019

© Marjo, 28 december 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER