Boekenarchief C-D

De importbruid


De Turkse Rüya komt op vijftiende jarige leeftijd naar Nederland om te trouwen met een neef Kaan. Een importbruid. Haar hele jeugd is ze al voorbereid op het leven dat haar nu te wachten staat: als getrouwde vrouw leven en wonen met haar schoonfamilie. Dat houdt vooral onderwerping aan de schoonmoeder in. De kaynamam staat voor een ouderwetse, veeleisende schoonmoeder, in wiens ogen de schoondochter nooit goed genoeg is. Ze zal laten zien wie er de baas is.
Helaas voor Rüya nadert het gedrag van de schoonmoeder dit stereotiepe beeld erg dicht. En zelfs al heeft ze geleerd dat het zo hoort, ze is er niet blij mee. Om zich heen ziet ze hoe Nederlandse vrouwen leven, ze ziet hoe haar man zich vrij en blij kan bewegen, en ook Rüya wil meer. Ze wil studeren, iets wat ze in Turkije niet mocht. Ze wil werken en zelf haar geld uitgeven. Maar steeds botst ze tegen de muur. Het hoort niet, het mag niet, en schoonmoeder wil het niet.
Als ze toch werk vindt, blijkt haar schoonmoeder het geld toch wel fijn te vinden. Daar kan ze goede sier mee maken bij de familie... en Rüya blijft met lege handen. Gelukkig voor haar is haar man minder strak in tradities, en hij zorgt er tenslotte voor dat ze dan in ieder geval Nederlands gaat leren. En dat is de eerste stap naar een carrière als journaliste.


Het boek vertelt over de Turkse gemeenschap, die enerzijds hardnekkig vasthoudt aan de eigen normen en waarden, maar aan de andere kant natuurlijk wel mee willen delen in de Westerse welvaart. De hoofdpersoon van het boek, de alter ego van de schrijfster, is een intelligente en krachtige persoonlijkheid. Daarom is het haar gelukt te 'ontsnappen'. Met dit boek wil ze het concept van importbruiden aan de kaak stellen, in de hoop dat het zal verdwijnen. Niet iedereen zal het geluk hebben dat zij had, geluk dat ze een liefhebbende echtgenoot had, die het beste voor haar wilde. Geluk dat ze is wie ze is. Geluk dat zij steun heeft gevonden in haar familie en bij Nederlanders. Velen hebben geen idee wat het werkelijk betekent om uit een veilige vertrouwde wereld ineens in een nieuwe omgeving overgeplant te worden.
Hülga Cigdem heeft dit verwoord in een meeslepend verhaal, wat ze natuurlijk nooit geschreven had als ze zich geschikt had. Gelukkig voor ons.

332 pagina's, ISBN: 9789029562652, juni 2008, Arbeiderspers


© Marjo, oktober 2008

Lees de reacties op het forum en/of reageer. klik HIER!