jeugd 6-9 jaar

Emy Geyskens en Juliëtte Rosenkamp

http://www.emygeyskens.be

http://www.julietterosenkamp.nl

http://www.studiozwam.be

 

Hap, hap, reus!
tekst: Emy Geyskens en Juliëtte Rosenkamp
illustraties: Bram Zwinnen


De Taalbende is een methode om kinderen te leren lezen, ‘een didactisch concept gericht op het gebruik van taal’.
De methode bestaat uit lessen die worden ondersteund door boekjes. Verhalende en informatieve boeken voor elk leesniveau, voor jongens en meisjes. Het moet een feest zijn voor kinderen om te lezen, want dan leren kinderen spelenderwijs.
De Vlaamse Emy Geyskens en Nederlandse Juliëtte Rosenkamp hebben de handen in elkaar geslagen en een serie leesboekjes geschreven, die aansluit bij De Taalbende.
Hap, hap, reus is een verhalend boekje; Hm, ik smul een informatief boekje.


‘de reus kookt
dag reus
wat doe je nu?
maak je wat klaar?
ik ruik peen, ui en prei.
ik zie het al
reus kookt soep!
hij kan dat al zelf
hm, wat een geur!'


In deze stijl zijn de verhaaltjes opgebouwd. In een prettig groot lettertype met op de achtergrond een paginagrote illustratie, gemaakt door Bram Zwinnen. Kort, krachtig, leesbaar en begrijpelijk in eenlettergrepige woorden (of heel soms met een verbindingsstreepje), zonder hoofdletters.
Het verhaaltje zelf is net zo eenvoudig: de reus kookt een pan soep en zijn vrienden komen erop af. Als ze zien dat hij wel kookt, maar niet opruimt, zullen ze wel even helpen.

Het is een aardig verhaaltje, zonder spanning. Een situatie zoals kinderen die wel kennen, hetgeen mooi kan aansluiten bij een gespreksrondje.
Jammer genoeg heeft de Nederlandse inbreng niet voorkomen dat er Vlaamse zinnetjes als ‘reus is fier’ en ‘het huis is net’ in staan. Maar ook daar kan je dan over praten. De vragen en opdrachten die achter in het boek staan kunnen gebruikt worden om te controleren of het verhaal ook begrepen is.


ISBN 9789059244122 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Baeckens | mei 2015
Leeftijd vanaf 6 jaar AVI M3

Hm, ik smul!


Kok Plok legt uit hoe je soep maakt. Toevallig dezelfde soep als reus maakt.
Ook wordt er in het boekje aandacht besteed aan wat goede voeding is, zoals de schijf van vijf.
De illustraties - in de vorm van foto’s - staan naast de tekst en sluiten aan bij of verklaren de woordjes uit de tekst.


Ook hier eenlettergrepige woorden en een duidelijk lettertype zonder hoofdletters. Er staan zelfs receptjes in! En ook hier extra aandacht voor weetjes en vragen die duidelijk maken of de tekst begrepen is.


ISBN 9789059244139 | Hardcover | 32 pagina's| Uitgeverij Baeckens | mei 2015
Leeftijd vanaf 6 jaar AVI M3


Juliëtte Rosenkamp (1982, Deventer) heeft tien jaar in het basisonderwijs gewerkt. De leerlingen noemden haar ‘juf Muis’, omdat ze vaak muisjes voor hen tekende of grappige muizenverhaaltjes bedacht.


Emy Geyskens (1982, Geel)  houdt erg veel van vertellen, voorlezen en vooral ook van zelf schrijven! Ze geeft les in het buitengewoon onderwijs. Als Leesfee bezoekt ze bibliotheken en scholen.


© Marjo, 20 januari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER